duminică, 30 ianuarie 2022

Filmul francez în Dix pour cent



















În copilărie în afară de filmele sovietice  în România mai pătrundeau filme italiene din neorealism și filme franceze, în special de filme despre fabuloasa istorie a Franței, pusă în valoare în special de romancierul Alexandre Dumas, cu marii ei actori, Gerard Philippe sau Jean Marais. 

Atunci lipseau filmele din zona anglo-saxonă, dra au început să apară prin 1962, comediile cu Norma Wisdom și westernurile clasice.

Acum că a venit vorba despre film inventatorii cinematografului au fost francezii frații Lumieres. Îmi place în continuare filmul francez, am dedicat câteva postări filmelor din anii 60 ale lui Lino Ventura, Alain Delon, sau Jean-Paul Belmondo.

Scormonind prin IMDB am dat de filmele lui Jean Reno și am găsit că joacă în serialul Dix pour cent sau în engleză cum se poartă Call my agent. Este un serial care s-a întins pe patru sezoane între 2015-2020. Titlul de 10 % arată cât câștigă un impresar de la angajamentele unui actor, regizor de film sau teatru. Serialul a fost o adevărată surpriză pentru că prezintă filmul francez prin prisma impresarilor, a problemelor care trebuie să le rezolve și dacă merită procentele. Le merită din plin! În serial apar una sau mai multe vedete franceze și nu numai în fiecare episod. Cred că cele mai reușite au fost episoadele în care au apărut Juliette Binoche, Monica Belucci, Sigourney Weaver. Culmea că Jean Reno apare chiar în ultimul episod. Suntem introduși în atmosfera specială și strălucitoare a Festivalului de la Cannes, sau a Premiilor Cesar. Am aflat că renumita Nathalie Baye are o fiică cu Johnny Hallyday, frumoasa actriță Laura Smet. Apare și o actriță de care nu auzisem Cecille de France, o belgiancă.

Personajele principale sunt cei patru impresari și asistenții- secretarii acestora care lucrează pentru agenția ASK - Agenția Samuel Kerr. Acesta moare în concediu în Brazilia și cei patru trebuie să se descurce fără el. 

Cea mai importantă este Andrea Martel (Camille Cottin). Este agresivă, dar reușește să rezolve situații aparent imposibile. Pe deasupra este lesbiană, dar filmul francez reușește ca această orientare este acceptabilă, spre diferență de cele americane unde aceste orientări sunt mai agresiv prezentate.  La fel este și asistentul gay Herve (Nicholas Maury). 

Pe de altă parte este impresarul Gabriel Sarda (Gregory Montel), care este băiatul bun, care le rezolvă pe toate. 

Personajul negativ este impresarul Mathias Barneville (Thibault de Montalambert). Tot timpul la costum, elegant, aristocratic pune la cale tot felul de scârboșenii.

Ultima  este Arlette (Liliane Rovere) cu o vârstă înaintată, dar și cea mai înțeleaptă, acompaniată de cățelul ei Jean Gabin!

Importanți sunt și secretarii-asistenți ai impresarilor. De Herve, asistentul lui Gabriel am amintit, mai este Noemie (Laure Calamy) care finalmente devine amanta șefului Mathias Barneville, apoi ultima dar nu cea din urmă, Camillle Valentini (Fanny Sidney). Ea este fiica lui Mathias cu o coafeză din Cannes, făcută la participare la Festival. Camille vine din Cannes să-și vadă tatăl și printr-un concurs de împrejurări devine asistenta Andreei.  La fel de însemnată este mulatra Sofia Leprince (Stefi Celma) telefonista agenției cu aspirații de actriță.

Soția lui Kerr se hotărăște să vândă agenția concurenței Mediastar. Însă printr-un concurs de împrejurări Hicham (Assad Bouab) un fost coleg al Andreei și tânăr întreprinzător în IT cumpără agenția. Într-un episod de amor în trei Andrea lesbiana rămâne gravidă cu Hicham și, convinsă de partenera ei păstrează fetița care îi va crea o grămadă de inconveniente profesionale. 

Prin agenție se perindă actori celebri ai filmului francez pentru care impresarii trebuie să le rezolve hachițele, să-i convingă că partenerii sau regizorii din fil,me nu sunt potriviți, sau că scenariile nu li se potrivesc. Viața personală a impresarilor se amestecă cu probleme actorilor. Totul are naturalețe și realism, este stilul foarte elegant și rafinat francez. 

Ultima serie încheie serialul. Agenția este trădată de o angajată venită de la concurență care le răpește vedetele. Și cei patru pleacă, neuitând să închidă lumina!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu