luni, 23 august 2021

Primele două volume din trilogia fotbalistică a lui Philip Kerr


Cu aceste prezentări finalizez cărțile citite de mine în aventura ardeleană din această vară.

Cum am mai spus, am citit întâmplător cartea False Nine de Philip Kerr. A fost o surpriză foarte plăcută. Pentru că în prim plan apare fotbalul din Premier League, liga engleză de fotbal, considerată acum cea mai puternică ligă de fotbal european. Mai ales că eu sunt un mare de amator de Footbal nu de Soccer cum îi zic americanii, echipa mea favorită fiind Liverpool! 

Îl știam pe Philip Kerr ca autor de romane polițșiste privind Germania secolului XX, cu al său detectiv, Bernie Gunther, care trece de la Republica de la Weimar, epoca lui Hitler, Al Doilea Război Mondial cu consecințele sale și Germania de Vest renăscută după război.

Romanele sunt scrise la un interval scurt 2014 - 2015. Primele două romane se numesc: January Window - Fereastra din ianuarie și Hand of God - Mâna lui Dumnezeu.

Philip Kerr este un pasionat de fotbal, este suporterul lui Arsenal Londra și romanele sale sunt o introspecție a acestui fenomen, cu priviri extrem de experte asupra fenomenului fotbalistic.

January Window 

Primul roman din trilogie ni-l prezintă pe Scot Manson, fost fotbalist, printre altele și la Arsenal. Este acum la 40 de ani și este couch la City of London, o echipă inventată de autor, având ca patron pe un anume Viktor Sokolnikov, miliardar ucrainian.  Să precizăm couch - antrenor nu este echivalent cu cel de la cluburile europene. În fotbalul englez există funcția de manager. Această funcție este mai complicată. Managerul decide tipul de antrenamente, motivează jucătorii, decide ce jucători trebuie transferați. Această sarcină este cea mai importantă. 

Scott Manson este scoțian după tată, care este un prosper patron de materiale sportive. Mama lui era germană, dar fiica unui ofițer american de culoare. Așa că Manson este un mulatru cu piele foarte deschisă. Scott fusese un fotbalist de succes. La 28 de ani este în culmea carierei. Dar se întâmplă! Scott este arestat sub acuzația că ar fi violat o tânără. Face pușcărie nevinovat. Dar este eliberat pentru că se dovedește că mașina Porsche i-a fost furată.

Este vremea Boxing Day și încep cele mai complicate meciuri ale Premier League. Scott este vizitat de un prieten și fost coleg de la Arsenal. Dăduse în patima beției și era falit. Este întruchiparea faimosului Paul Gascoine. Scott îl trimite acasă dându-i și niște bani, ca să afle ulterior că tipul s-a spânzurat! Lasă o scrisoare în care mărturisește că el este cel care i-a furat mașina și i-a dat-o un alt prieten, erau toți scoțieni, și acesta fiind mulatru a agățat tânăra și a violat-o! Tipul se înrolase și a murit în Afganistan. Caz închis și pentru poliție. 

Scott Manson, după pușcărie absolvise un curs de managemant sportiv, are preocupări intelectuale. A ajuns să fie antrenor secund la Barcelona și la Bayern Munchen, deci avea un dosar profesional sportive solid. Acum era antrenorul cu pregătirea sportivă a echipei London City care avea un stadion nou nouț la Silvertown Dock?! Managerul este portughezul Joao Zarco, un tip special, copie a celebrului Special One - Mourinho! 

Este începutul anului, se pregătesc noi achiziții, este cumpărat de la Dinamo Petrsburg (echipă inventată!) Bekim Develi, un foarte talentat jucător, pe datoria care o avea patronul la Vitor Sokolnikov. Sokolnikov pune la cale un proiect public și invită mai mulți consilieri de la Primărie la stadion. Participă și Zarco. Este începutul meciului și Zarco dispare! Este găsit după meci undeva pe terasa stadionului, într-un spațiu închis cu cheia. Tipul pare a fi fost bătut zdravăn. Paralel cu poliția, Manson începe o investigație. Și află multe lucruri neplăcut despre Zarco. Acesta se luase de organizatorii Mondialului din Qatar, era amantul unei angajate a clubului, avea probleme cu vecinii pentru că își recondiționa casa dintr-o zonă destul de aristocrată a Londrei. Casa este reparată de un contractor cu angajați români pe care-i plătea suplimentar cu bani cash! Cea mai periculoasă afacere era că făcuse niște achiziții de acțiuni de la firma lui Sokolnikov, care îi putea aduce multe necazuri ca inside trading.

Scott este numit interimar manager la London City și asta o determină pe actuala prietenă a lui, psiholoagă să-l părăsească, dar se mulțumește cu noua achiziție, tânăra detectivă Louise Considine care îi rezolvase cazul prietenului singucigaș.

Cine este criminalul. Scott rezolvă cazul și este numit și manager la echipa de fotbal.

Hand of God


Titlul romanului se inspiră din celebra zisă a lui Maradona privind golul dat cu mâna în semifinala Argentina Anglia din Campionatul Mondial din 1986, când argentinienii devin a doua oară campioni mondiali. 

London City se clasase pe locul 4 în campionatul Angliei și va juca în playoff cu Olympiacos Pireu. 

Cam tot romanul se petrece în Grecia, prezentată foarte prost de autor, din cauza problemelor legate de falimentul Greciei din cauza datoriilor. 

În roman apare talentatul atacant Bundchen, care îi mărturisește lui Manson că este homo. Scott îi spune clar că această chestiune nu trebuie să apară în public și-l pune pe lista de transferuri. Manson pleacă în Grecia cu prietenul antrenorul de la Herta Berlin să vadă un meci amical cu Olympiacos. Antrenorul lui Olympiacos fuses coleg de echipă în Anglia, dar este un tip scârbos. La Atena Manson se bucură de seviciile Valentinei, o prostituată de lux, oferită de Bekim Develi, care jucase în Grecia și o cunoștea. 

London City ajunge la Atena și se pregătește de meci. Meciul se desfășoară în condițiile unei galerii foarte dure, plină de extremiști de dreapta. Bekim Develi dă un gol superb și londonezii sunt în culmea fericirii. Nu trece mult însă și Bekim Develi se prăbușește pe teren, cam ca Eriksen la Campionatul European. Se încearcă resuscitarea dar este declarat mort la spital. Londonezii se prăbușesc, un fotbalist este eliminat pe degeaba și iau bătaie cu 4-1 de la Olympiacos.

A doua zi surpriză! Poliția greacă blochează plecarea echipei londoneze, pe motiv că o altă prostituată de lux a fost găsită înecată. Ea fusese în vizită la Bekim Develi în noaptea dinaintea meciului în pofida interdecției dată de Manson și planează suspiciunea că și alții ar fi fost implicați într-o orgie. 

Manson aranjează returul cu Olympiacos pe stadionul celor de la Panathinakos, dușmanii de moarte ai celor de la Olympiacos. Manson începe investigațiile privind aceste decese suspecte. Cu bani o convinge pe o legistă grecoaică care sparge greva medicilor să o investigheze pe tânăra necunoscut care fusese găsită moartă înecată. Tânăra avea implanturi de silicon și aceste au marcaje așa că află numele tinerei. Cu ajutorul unui șofer grec oferit de Sokolnikov vizitează apatrtamentul tinerei și găsesc telefonul și niște fiole de EpiPen. Acestea sunt folosite în șocurti anafilactice. Așa că Manson află că Bekim Develi suferea de incompatibilitate la năut?! Acesată incompatibilitate nu fusese dezvăluită de medicii ruși ca valoarea lui Develi să crească. Și aceste injectări îl puteau scoate din șoc. Pe de altă parte Manson este abordat de la Londra de un tip de la comisia de jocuri și pariuri, pentru un pariu imens venind din Rusia împotriva lui London City în meciul cu Olympiakos. 

Cu ajutorul unui tânăr fotbalist nigerian Manson sparge codul de intrare în telefonul înecatei și află din traducerea lui Sokolnikov că aceasta se sinucisese când află că a contribuit la moartea lui Develi.

Se încep festivitățile pentru meciul retur. Fotbaliștii sosesc pe teren însosiți de copii cum se obișnuiește. De afacerea cu copii se ocupă madam Boerescu, soția fotbalistului român de la Olympiakos. Doamna Boerescu îi spune că copiii mâncaseră hrană oferită de Kojo, un african în afaceri cu Sokolnikov. Acesta comandase mâncare cu năut care a ajuns de pe mâna micuțului pe mâna lui Develi, mâna lui Dumnezeu. Cu această revelație, în timpul meciului Scott pleacă de pe bancă și îi aplică lui Kojo câțiva pumni. El aranajase această manipulare cu patronul rus să câștige banii pierduți la jocuri de noroc. Dar Kojo îl șantaja pe Sokolnikov și cazul se închide. 

Meciul se termină ci o victorie categorică, 4-0 pentru London City.

Manson își prezintă demisia din funcția de manager de la London City, în complet dezacord cu patronul. 

Romanele prezintă și partea întunecată a fotbaliștilor, viață de lux, cu bani aruncați pe ceasuri scumpe, mașini cu prețuri imense, curve de lux.

Romanele mi-au plăcut fiind bine scrise, în ritm alert. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu