duminică, 22 august 2021

Metropolis de Philip Kerr
















Metropolis este ultimul roman al lui Philip Kerr, excelent autor scoțian de romane thriller.

Este ultimul roman din seria de mare succes având în centru pe detectivul Bernhard Bernie Gunther. Kerr are stil, i-am citit și romane traduse și în original în engleză și le-am prezentat pe blog. Din păcate Kerr a murit în 2018. Kerr se înrudea cu mari familii aristocratice scoțiene, dar nu asta a fost important, ci calitatea romanelor sale. 

Bernie Gunther este un detectiv german care își începe activitatea în vremea Republicii de la Weimar, după ce scapă întreg din tranșeele Primului Răzbloi Mondia.

În acest roman Bernie este selecționat să facă parte din Secția omoruri a poliției metropolitane din Berlin. Suntem în 1928, viața berlineză este în efervescență, este vremea celebrelor cabarete unde și-au făcut ucenicia Bertold Brecht și alți mari scriitor germani ai epocii. Berlinul este plin de prostituate, homosexuali, de transexuuali și inclusiv vin acolo turiști englezi să trăiască experiențele sexuale berlineze. 

În Berlin acționează un criminal în serie care omoară prostituate și le scalpează, așa că porecla dată de polițiști și presă este de Winnetou, după personajul din romanele lui Karl May și care a constituit și o serie de filme germane, filmate în Iugoslavia care refăceau atmosfera din Far West. 

Dar la un moment dat apare alt criminal, care ucidea răniți de război confinați în cărucioare, care cerșeau. Crominalul îi considera o rușine și sugera că ar fi fost nazist!

De ce Metropolis?  Pentru că Bernie este contactat de Thea von Harbou, soția lui Fritz Lang și scenaristă, care vrea să facă un film cu crime. 

O altă problemă a Republicii de la Weimar din acea vreme este prezența agresivă a naziștilor lui Hitler și a antisemitismului violent. Șefii lui Bernie sunt evrei și pentru asta sunt detestați și înjurați în presă. 

Bernie face investigații și găsește legături între cei doi criminali și are o mare surpriză. Dar ca să îl aresteze pe criminal va fi fosrte dificil și așa rezolvă alte crime care se impun în opinia publică. 

Este un roman interesant și trist, este excelent redată perioada anilor nebuni din deceniul 3 al secolului XX. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu