sâmbătă, 28 august 2021

De verde la Teatrul Vasilache






















Acest spectacol coupe De verde este inspirat de piesele și din schițele lui Caragiale realizat de Mihai Lungeanu la Teatrul particular Vasilache București a fost prezentat astă seară 28 august la Filarmonica Pitești.









 













Personajele, în ordinea intrării sunt Băiatul, adică
Iordache din D'ale carnavalului, Mamițica (lui Goe), Zița din O noapte furtunoasă, Mița (Baston), Zoe (Trahanache), Didina (Mazu), Madame Piscupesco (Lanțul slăbiciunilor?).







Interpretele sunt după prezentarea din afiș: Sabina Mitrea, Crăița Mladinovici, Carmen Magdalena Sascău, Dan Stîngă, Viginia Vasilache, Laura Voicu însoțite de Alex Robu.

Spectacolul foarte plăcut și bine interpretat este clar inspirat după revoluția făcută în teatrul lui Caragiale de către Lucian Pintilie cu D'ale carnavalului pus în scenă în anii 60 și pe care l-am văzut când eram student.

Totul se petrece la toaleta carnavalului, care mi-a amintit scena savuroasă cu Caragiu - Pampon care vrea să intre la veceu și dinăuntru aude: Ocupat! și personajul este într-o situație iminentă de defecare!

În De verde totul se învârte în jurul confuziei create de damele care-l caută toate pe Don Nae, care Nae? Nae Girimea, Nae Cațavencu? Mai sunt evocați și alți bărbați importanți, Rică (Vemturiano) de către Zița, Fănică (prefectul) și Trahanache. Madame Piscupesco însă aduce în actualitate politichia, soțul ei fiind candidat la Cameră, care promite multe, dar după alegeri (a soțului). Ea deține, culmea și scrisorica de amor a lui Zoe care-oi va fi înapoiată, evident după alegeri!

Și damele crează confuzie pentru că toate au o decorațiune verde pe costumul de carnaval.

Spectacolul are ritm, Băiatul este chelnerul tipic care urcă prețutrile când vrea mușchii lui, atât pentru bere, cât și pentru jamaică. Damele sunt convingătoare și au obținut aplauzele bine meritate la puținii spectatori, Păcat de spectacol!


Încă odată se demonstrează cât de genial este Caragiale și cum a identificat el spiritul românului dintotdeauna.




2 comentarii:

  1. Spectacolul sugerează ceea ce nu se perinda de 32 de ani pe scena politică, aparenta de multipartidism, de democrație, dar în spate e aceeași mafie care doar trage sforile păpușilor pe care le vedem pe scena mimând preocupări serioase, dar ele doar trag de timpul nostru oferind un circ ieftin, in timp ce mafia prosperă și fura sub ochii noștri....

    RăspundețiȘtergere