luni, 14 iunie 2021

Family Bussines un film splendid

















Am găsit printe ofertele de filme vechi unul care m-a impresionat. Pentru dacă ai actori de mare calibru, dar și un regizor bun iese un film de foarte bună calitate. 

Filmul se numește Family Bussines, este realizat în 1989, anul schimbărilor la noi în Europa de Est. 

Este o dramă polițistă care se desfășoară la New York, prin Bronx și nu numai. 

Regizorul filmului este Sidney Lumet, autor de filme de foarte bună calitate.

Tânărul Adam (Mathew Broderick) este fiul lui Vito McCullen (Dustin Hoffman), care la rândul lui este fiul scoțianului emigrat în America, Jessie McCullen (Sean Connery). Vito este fiul lui Jessie și al unei siciliene, care a murit cînd era copil, de aia îl cheamă Vito. De asemenea, Adam este fiul lui Vito și al evreicei Elaine. Suntem la New York și amestecul de neamuri este normal. Părinții lui Elaine stau în Bronx și copiii vor să-i convingă să se mute, pentru că s-a schimbat cartierul. Ei sunt vizitați de fiecare Passover unde iau masă și poartă kipa. 

Adam a fost un mic geniu în copilărie, este la MIT face biologie moleculară, dar nu mai vrea să-și susțină masteratul. În schimb vrea să le propună o lovitură tatălui și bunicului. Bunicul McCullen a fost toată viața infractor și l-a pus pe micul Vito să fie parte la hoțiile tatălui. Acum are o afacere cinstită, o măcelărie. Un latino, el mai lipsea din peisaj, îi fură din carne, așa că-i dă salariul și o mamă de bătaie. 

Lovitura constă în să fure de la o firmă start-up niște probe și pentru asta profesorul lui chino american îi va da un milioan de dolari. Hoția i-a propune bunicului care acceptă cu entuziasm, și ca să-l protejeze pe fiu intră în afacere și Vito, tatăl. 

Hoția nu reușește, pentru cu toate că iau probele, uită să ia un caiet de observații științifice. Adam se întoarce să recupereze acest caiet, îl ia, verifică dacă paznicul negru (meniu rasial complet!) se simte bine și declanșează din neatenție o alarmă și este prins. Jessie află de la chinez că de fapt era doar escrocherie, nu reușiseră să producă o chestiune biologică revoluționară și au pus la punct această porcărie cu furatul probelor. Vito își toarnă tatăl ca să-l poată scăpa pe Adam din pușcărie, iar firma start-up nu face scandal. Adam și Vito primesc pedepse cu suspendare, doar Jessie ia vreo 15 ani ca recidivist. Dar cum îl amenință pe judecător că o să-l păcălească, face un cancer și moare, fără ca fiul Vito să-l mai vadă înainte de a muri. Adam este supărat pe tatăl Vito, dar finalmente se decid să facă împreună ritualul de înmormântare, Jessie fiind cremat. Și sus pe un acoperiș se strâng toți prietenii lui Jessie, polițiștii de origine irlandeză care îl arestau. Așa că aduc bere și mâncare, Adam răspândește cenușa și toți cântă în cor Danny Boy!

Trist și frumos film!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu