joi, 10 iunie 2021

Compozitori ruși din secolul XX la Filarmonica Pitești

Adriana Maier















În această seară am audiat la Filarmonica Pitești creațiile a doi mari compozitori ruși ai secolului XX. Unii spun că probabil Dmitri Șostakovici este cel mai important compozitor al secolului XX. În această seară am audiat Concertul nr. 1 pentru pian trompetă și orchestră de coarde, op 35. Acest concert este ceea ce se spune în mod popular muzică grea! Este o compoziție modernă, o combinație neobarocă între pian și trompetă interesantă și dificilă. 

Cristian Stanciuc

Solista la pian a fost Adriana Maier, iar trompetistul a fost Cristian Stanciuc, membru al orchestrei Filarmonicii Pitești. Orchestra de coarde a fost condusă de un un cunoscut dirijor, Alexandru Ganea, care a funcționat la Pitești. 

Realizarea a fost reușită și a primit aplauzele spectatorilor.












În partea a doua a concertului a fost realizată muzica baletului Carmen scrisă de compozitorului Rodian Scedrin. Soția lui Scedrin, a fost faimoasa balerină Mai Plisețkaia, care își dorea să danseze Carmen și îi ceruse iniția chiar lui Șostakovici să scrie acest balet. Până la urmă autorul a fost chiar soțul balerinei, adică Scedrin. Este o compoziție inspirată de celebra operă cu același nume a lui Georges Bizet. 


Pentru acest balet compozitorul a folosit din plin instrumente de percuție avându-i soliști pe Paul Luculescu, Gabriel Barani, Iulia Bitta, Alian Alexandra Trifu și Vlad George Polgar. Sunt de fapt 13 tablouri și muzica realizată de Scedrin este foarte interesantă ca interpretare a muzicii lui Bizet. Orchestra de coarde condusă de Alexandru Ganea a acompaniat și interpretat partea să muzicală cu multă acuratețe. A fost o mare plăcere să audiem acestă compoziție muzicală.

A fost o seară muzicală extrem de interesantă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu