luni, 19 aprilie 2021

Monarhia Habsburgică (1848-1918) Volumul II Popoarele Imperiului


A apărut și Volumul II din Monarhia Habsburgică (1848-1918). L-am cumpărat și l-am citit cu mare interes foarte repede. Aceste volume au părut în Austria sub egida Academiei de Științe a Austriei.  Academia Română a decis traducerea acestor studii, pentru că prin Transilvania, noi românii suntem legați de Imperiul Habsburgic.

La mine funcționează și interesul că prin originea maternă sunt din Transilvania de sud și am găsit în copilărie o carte de citire la Avrig în care am rămas foarte surprins când am citit că portul patriei noastre este orașul Fiume!!!! Da, era apărută în vremea Imperiului Habsburgic.  

Acest volum se ocupă de popoarele Imperiului. Citind cuprinsul am remarcat că lipsesc din acest volum germanii austrieci și cehii. Traducătorii Academiei Române au extras din studiile austriece doar popoarele cu românii au fost vecini și în contact.

Primul popor din volum sunt evreii. Aceștia sunt un fel de factor unificator al Imperiului. Ei nu au o localizare geografică precisă. Într-adevăr ei erau concentrați în Galiția prin evreii așkenazi. Ei însă au migrat în tot imperiul. Evreii au găsit în Imperiul Habsburgic locul potrivit beneficiind de o legislație îngăduitoare. Ei au fost primiți cu bucurie în Ungaria după compromisul dualist din 1867 pentru că s-au asimilat și au declarat că sunt maghiari. Ei au migrat îndeosebi la Viena și la Budapesta. Evreii au fost extrem de activi în domeniul financiar și comercial devenind unii dintre ei parte a marii burghezii, unii fiind înnobilați! Evreii erau cei care în Imperiu se ocupau de comerț, erau cârciumari și hangii, dar și de import export. Evreii erau în cel mai mare procent alfabetizați, concurând în acest domeniu cu germanii. Au avut contribuții în toate domeniile intelectuale, unii sunt importanți sciitori care au influențat literatura, precum Franz Kafka. Un medic celebru evreu este fondatorul psihanalizei Sigmund Freud și alții au influențe importante în științe. 

Al doilea popor este constituit din germanii din Ungaria.  Aici intră primii coloniști veniți spațiul german din secolul XII sub numele de sași. Ei au fost clar situați în zona numită de ei Siebenburgen în triunghiul Brașov, Sighișoara Sibiu. Aceștia au decis în secolul al XVI-lea să adere la Reformă devenind reformați luterani. Aș spune aici că ei au merite în legătură cu trecerea la limba română a scrierilor religioase, prin tentativele de atragere a românilor la Reformă, prin cazul foarte cunoscut al diaconului Coresi! În Transilvania medievală au făcut parte din starea sașilor, meșteșugari,  cum nobilii erau din   starea ungurilor, iar războinicii erau în starea secuilor. Aceste privilegii i-au ajutat să reziste la tentativele Ungarie dualiste de a-i maghiariza. 

Cu totul alta  a fost situația germanilor coloniști din Banat și Valea Dunării. Ei au sosit în aceste locuri în secolul al XVIII-lea în zona de câmpie pustiită după retragerea otomanilor. Ei erau catolici și denumirea lor generică este de șvabi. Coloniștii nu erau doar germani, erau și francezi din Lorena, dar s-a germanizat prin biserică. După ce Ungaria a devenit componentă a dualismului politicienii maghiari au declanșat maghiarizarea lor, prin biserică unde preoții erau maghiari și țineau predicile în această limbă. De asemenea școlile au fost puternic maghiarizate. Efortul maghiarizării a fost combătut de asociațiile șvabilor care au contatcta și pe sași și de asemenea pe germanii austrieci și cei din Imperiul German. 

Următorul popor supus analizei este al maghiarilor. Aici se face diferența între maghiari și unguri. În Ungaria medievală starea nobiliară era a ungurilor, intrând acolo nu numai maghiari, dar și celelalte populații nemaghiare din Regatul Ungariei. Inclusiv în tradiția românească pentre migranții  din Ardeal purtau numele de ungureni., de unde și localități care au denumirea de Ungureni, vezi Mâneciu, sau alte localități. Prin trecerea la starea de nobili adică unguri majoritatea acestor nobili s-au maghiarizat. 

După compromisul dualist din 1867 în care Ungaria devenise o țară practic independentă, având comune cu Austria trei  ministere, cel de Finanțe, cel de Externe și cel de Război.  Guvernanții maghiari au decis că Ungaria este un stat național unitar! Dar procentul celor care se declarau maghiari era cam de 40-45%, așa că au declanșat în proces de maghiarizare a popoarelor din Ungaria. Cel mai simplu a fost folosind religia. Cum șvabii și slovacii erau catolici ei au fost subiectul principal al maghiarizării prin biserică. Singurii care s-au maghiarizat de bună voie au fost evreii. Prin școlarizare a început al efort masiv al maghiarizării. Rămâne în memoria românilor transilvăneni legea școlilor Apponyi, care obliga la studiul obligatoriu al maghiarei. Eforturile de maghiarizare  nu au avut succes însă la români, la rutenii din Ungaria, dar și la sași. Politica de maghiarizare cred că a fost una din cele mai mari erori ale Imperiului Austro Ungar și guvernanți maghiari sunt cei mai vinovați. Dacă ar fi urmat modelul federal al Austriei poate istoria ar fi fost alta.

Poporul care urmează românii. Studiul este realizat de marele istoric american și prieten al românilor Keith Hitchins. În analiză intră românii din Transilvania, dar și cei din Ducatul Bucovinei care intra în componnța federală a Austriei. Redeșteptarea națională a românilor s-a produs în Ardeal prin Școala Ardeleană izvorâtă din Biserica Unită. De asemenea românii ortodocși au avut în secolul XIX un lider incontestabil în Mitopolitul Șaguna, care a obținut din partea Vienei reinstaurarea Mitropoliei Ortodocse a Ardealului. Problema principală a românilor ardeleni este că ei nu au obținut din partea politicienilor maghiari recunoașterea lor ca națiune cu drepturi egale în Transilvania după Răscoala de la Bobâlna în care ei au fost excluși complet din viața politică și socială. Și-au îmbunătățit relativ situația cu ajutorul Bisericii Unite care era încurajată în lupta austriecilor cu magnații maghiari din Transilvania. Totul s-a terminat după Dualismul Austro-Ungar. Transilvania a fost alipită Ungariei desființându-se statutul ei autonom și s-au pornit procesiul de maghiarizarea. Răspunsul liderilor români a fost Memorandumul care aavut un mare răsunet internațional. 

În Bucovina situația fost mai bună, problema era că deja rutenii erau mai mulți decât românii, mai ales în Bucovina de Nord, pe acre am pierdut-o zmulsă de Stalin în 1940.

Altă populație care intră în analiză sunt rutenii. Se pare că denominația este de origine maghiară, ei erau numiți și rusini și atunci și azi își zic ucrainieni. Ei au fost situați geografic în principal în Galiția, porțiunea din sud estul fostul Regat al Poloniei cu centrul la Lvov și au făcut parte din Austria. Mai sunt și ruteni în Ungaria în zona numită azi Transcarpatia mărginită de Maramureș la sud. Galiția a fost cea mai săracă zonă a Austro Ungariei. Din motiv de sărăcie de aici a fost o emigrație masivă atât a rutenilor dar și a evreilor spre SUA. 

Sârbii din Austro Ungaria erau poziționați masiv în Voivodina sub gvernarea Ungariei. De asemenea erau sârbi și în Croația, dar mulți se aflau și provincia nou anexată din Bosnia Herțegovina. Sârbii au fost buni agricultori și interesant că ei au adoptat sistemul cooperatist, care în părțile noastre nu prea a existat.

Ultimul grup etnic din Ungaria dualistă în studiu sunt slovacii. Ei au avut cel mai nenorocos destin, fiind catolici și de aceea au suferit o maghiarizare masivă. Interesant că doi din marii lideri ai Revoluției Maghiare din 1848-1849 Kossut și Klapa aveau rădăcini slovace. În lupta lor de emancipare ei au fost sprijiniți de cehi cu care vor forma noul stat postbelic Cehoslovacia. Și eu au emis un Memorandim și au cooperat cu românii și sârbii pentru lupta de emancipare națională.

Aceste studii sunt pasionante pentru că el încearcă să explice existența acestui imperiul multinațional. Austria a fost parte a Imperiului Roman de Națiune Germană, iar Habsburgii au fost împărații acestui imperiu. Ei au înghițit Regatul Boemiei și Ungaria Occidentală, iar după respingerea Imperiului Otoman de la porțile Vienei din 1683  au ocupat teritoriile din fostul Regatul Maghiar și Balcani.  Astfel ei în plus ei au moștenit și posesiunile italiene. 

Astfel ei au Imperiul Habsburgic a devenit un imperiu multinațional având în stăpânire, germani austrieci, unguri, cehi, români, croați, sârbi, bosniaci, italieni, ruteni, polonezi, sloveni, slovaci. 


4 comentarii:

  1. Cu ce te_ai vaccinat. Imi vine si mie rindul si nu stiu pentru ce sa optez. Astia spun ca Pfizer este mai potrivit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeam că o să-mi comentezi prezentarea cărții? Aștept! Mă bucur că ai revenit la comentarii la blog.
      M-am vaccinat pe 18 ian rapel pe 8 feb cu Pfizer pe care ți-l recomand. Doar o durere la înțepătură ptr o zi la mine. Nimic altceva. Îl recomand!

      Ștergere
  2. Ce interesante comentarii Joe draga! Noroc ca nu exista emoticoane pe aici, altfel as fi ras cu gura pana la urechi. Lasand ironia la o parte, afla ca se poate mari analiza, mai ales in privinta romanilor. Mi-aduc bine aminte lectia in care prof.Simache ne explica originea numelui Ungureanu sau a Maneciului Ungureni. Dora Prelipceanu. Nu reusesc sa scap de o adresa pe care am bagat-o candva si atunci folosesc anonimatul, dar semnez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai starnit interesul legat de Galitia:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Galicia_(Eastern_Europe)

    RăspundețiȘtergere