vineri, 23 aprilie 2021

The Pleasure Principle, un serial polonez excelent


Am văzut un serial polonez polițist foarte bine făcut. M-au impresionat în special jocul actorilor, care sunt într-o distribuție internațională. Pentru că filmul se petrece în trei locuri, Odessa, Varșovia și Praga începând cu o crimă în primul oraș menționat. Sunt crime ciudate, trei tinere sunt găsite moarte și cu brațul drept tăiat. Pentru a elucida crimele se implică trei polițiști.

Polițistul Serghei din Ucraina este un actor rus (Serghei Strelikov), pentru că se pare că în Odessa limba rusă este cea vorbită.

Comisara poloneză Maria Sokolowska (Malgorszata Buczowska) este personajul principal al serialului. Este o femeie încă tânără, independentă, fiica unui mare violoncelist, pe care îl urăște pentru că a abandonat-o pe mama ei. 

Al treilea este maiorul de poliție Viktor Seifert (Karel Roden, un actor cunoscut cu carieră internațională).

De ce este Odessa, orașul ales din Ucraina? Pentru că de aici originează o cunoscută mafie americană formată din evrei originri din Odessa. Și aici cel mai puternic personaj este mafiotul Matveenko. Pentru că în Ucraina mafioții sunt la vedere, în Polonia sau Cehia sunt mai invizibili, dar mafioții ucrainieni se simt bine în special la Varșovia. Mă miram că lipsesc rușii, dar șeful mafiot ucrainian folosea un iaht al unui mare mafiot rus. 

Interesant că cele trei tinere omorâte nu sunt din țara respectivă. La Praga este găsită ucraininca, la Odessa este poloneza și la Varșovia este ceha. Toate orașele alese sunt orașe fascinante, prin Odessa vedem un grup de evrei tradiționali în vizită în orașul de unde se trăgeau strămoșii. Am mai remarcat că doar interlopii de orice origine, fie ucrainiană, fie cehă, sau poloneză au automobile de lux.  În rest sunt automobile normale, în Praga și Varșovia abundă Skoda. Unde sunt Merțanele, Bemevurile și Audiurile românești? Așa e la noi, să ai autombil de lux și sa stai la bloc de confort doi!

Serialul se învârtește în zona tinerelor aspirante la celebritate, fotomodele, actrițe animatoare. Toate însă naufragiază în rolul de curve de lux pentru potentați. Este mult sex în serial, sunt momente tensionate. Finalul este șocant pentru că tot timpul realizatorii ne pun să privim în altă parte. 

Polonezii folosesc expresia kurwa la trei vorbe ca în engleză fuck., sau franceză putain. Asta o certific ascultând niște marinari polonezi pe un feribot norvegian. La fel aud și alt cuvânt referitor la sexul feminin care este la fel în română și la slavi!

Recomand acest film realizat pe calapoadele britanice cu actori buni și o foarte bună realizare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu