sâmbătă, 5 octombrie 2019

The Capture un serial BBC despre manipulare

The Capture este un serial BBC extrem de interesant. Am văzut primele 5 episoade, dar m-am cam lămurit cu acest serial.
Ca de obicei cei de la BBC fac seriale extrem de interesante.

Acest serial se bazează pe faptul că BBC și Marea Britanie sunt împânzite de camere video, CCTV cu ajutorul cărora poliția, dar și serviciile speciale monitorizează activitatea stradală.

În centrul acțiunii se află militarul Shaun Emmery (Callum Turner) un cockney acuzat că a împușcat un taliban fără apărare în Afganistan.
Avocații, un solicitor și o barrister (Rachel Carey) se angajează să-l salveze de acuzații pe Shaun. Scena incrimnată fusese filmată de un coleg de acțiune în Afganistan și avocații demonstrează cu ajutorul unui expert că sunetul fusese întârziat față de imagine și că Shaun își avertizase colegii față de un terorist periculos.

Shaun este eliberat și se duce cu prietenii să serbeze la pub.

Are o altercație cu un amic și când o caută pe avocata Rachel, dar această plecase deja. O caută și o găsește și stau de vorbă și când o roagă să revină, ea refuză și spune că ia autobuzul double decker care tocmai trecea.

Detectiva Laura Haddock (Hannah Roberts) este alertată de o angajată care urmărea monitoarele CCTV că Shaun a fost implicat în bruscarea lui Rachel.
Laura era implicată într-o poveste de amor și sex cu șeful ei care reușise să prevină o acțiune teroristă tot pe baza CCTV.
Laura se duce la casa lui Shaun și îl arestează pe baza imaginilor CCTV. El ajunge să se bruscheze cu polițiștii pentru că afirmă că Rachel a luat autobuzul și că el este nevinovat.

Shaun este eliberat până la urmă, dar începe să planeze suspiciunea că pe camerele CCTV ar fi fost montată această scenă falsă a bruscării. În discuțiile cu specialiștii Laura află că acest lucru ar fi posibil și că este folosit în filmări pornografice în care imaginile unor vedete sunt suprapuse peste figurile prostituatelor.

Shaun este eliberat și împreună cu un fost coleg se duce la apartamentul avocatei Rachel. El este urmărit pe camere de către Laura care trimite doi colegi să-l urmărească cu mașina. Shaun pătrunde în apartament și-și dă seama că mai este cineva acolo. Începe o urmărire și Shaun închiriază un taxiu să-l urmărească pe cel care fusese în apartament. Taxiul aparținea de fapt unui grup antitereo a CIA care-l reține. Laura vede aceste fapte pe CCTV, dar colegii ei nu văd nimic! De fapt ce vedea Laura se petrecuse anterior desfășurării reale a urmăririi. 

Shaun este interogat de cei de la CIA ca să afle unde a reținut-o pe avocată, dar el susține în continuare nevinovăția. Este transportat în alt loc dar reușește să evadeze și pleacă cu o mașină luată de la prietenul său. Când verifică portbagajul o găsește pe Rachel moartă. 

Laura vine să discute cu Shaun dar acesta fuge din nou și este acostat de o mulatră care făcea parte din grupul avocaților. Aceștia îl conduc la un club de muzică tehno unde se află un studio.  Aici Shaun are o revelație. I se prezintă scena cum a descris-o el. De fapt toată acea scenă de bruscare a lui Rachel fusese înregistrată anterior. Gruparea de avocați urmărea să dovedească nevinovăția unui terorist și ei înscenează această bruscare care poate fi folosită în procesul teroristului, care ar fi fost astfel eliberat. Rachel urma să apară după ce această scenă era prezentată în proces.

Dar se întâmplase ceva neprevăzut. În grupul CIA antitero era un tehnician, Eli, care făcea parte din grupul avocaților și este descoperit ca agent dublu și mărturisește unde se află Rachel ascunsă. Cei de la CIA o ucid pe Rachel ca vina să pice pe Soldatul de Jucărie – Shaun cum îl porecliseră cei dela CIA.

Shaun este astfel o victimă dublă a manipulatorilor justiției și a acțiunii antitero CIA MI5 MI6 sau dracu' știe ce alt serviciu. 
Poliția identifică clubul și Shaun care se afla cu grupul avocaților și alertați de sosire poliției toți ies din club. Shaun aruncându-se în gol cu individul care pozase ca el în scena manipulatoare cu bruscarea avocatei. 

Lovit, este interceptat de detectivul Laura și colegul ei care identificaseră pe avocată în autobuz, nevătămată dintr-o filmare aflată pe CCTV cu care autobuzul era dotat. Laura realizase grozăvia manipulărilor și îi oferea lui Shaun o șansă să dea în vileag conspirația.
Între timp cei de la CIa sunt disperați că nu dau de Shaun, care dispăruse și se aude o replică colosală: Cine-l ascunde acum? Putin?!!!!!

Chiar dacă episodul final este încă de văzut, lucrurile s-au clarificat. 
Ce mă pune pe gînduri este că se pot manipula astfel de scene și unii pot cădea victime acestor manipulări, clar nevinovați.

Serial care se urmărește cu sufletul la gură!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu