vineri, 4 octombrie 2019

Violoncelissimo

Astă seară s-a produs la Pitești ansamblul Violoncelissimo fondat de maestrul Marin Cazacu împreună cu studenții săi.
Violoncelissimo
Îmi amintesc cum ascultând memoriile citite și prezentat de Virgil Ierunca la Europa Liberă ale lui Ștefan Baciu, poet și congener al lui Alexandru Paleologu, care era unul dintre cei mai sofisticați tineri din Bucureștiul anilor 40 că acesta ca să-și arate distincția și descendența aristocratică voia să învețe să cânte la violoncel. Nu știu dacă a învățat, probabil că nu, dar avea dreptate: Violoncelul este un instrument muzical distins și cu aer aristocrat. El a devenit celebru în epoca noastră prin interpretările excepționale ale lui Pablo Casals și Mtislav Rostropovici. 
Marin Cazacu este și el un distins violonist și a format acest ansamblul din 7 dintre studenții săi. Din păcate nu am reținut decât câteva nume: Radu Sinaciu, aranjor muzical și saxofonist de ocazie, Ștefan Cazacu, fiul maestrului și Ella Bokor.
Surpriza a fost programul variat care arată că muzicienii de calitate nu ocolesc și alte genuri muzicale. Pe lângă bucățile clasice au fost interpretat muzică de inspirație populară românească, tangouri făcute celebre de Astor Piazzola, jazz cu A la Turca de Mozart, și rock și ritmuri sud americane.

Programul este cel de mai jos l-am luat de pe Facebook cu mici modificări

Strauss Viena rămâne Viena (sau glumind Pitești cum spunea maestrul Cazacu!)
Johann Schrammel - Marş
Tomaso Albinoni - Adagio
Georg Friedrich Haendel - Passacaglia
David Popper - Poloneza
Heitor Villa Lobos - Andante
Constantin Dimitrescu - Dans Ţărănesc
Cornelia Tăutu - Da capo
Giovanni Sollima - Violoncelles, vibrez !
Ramin Djawadi - Game of Thrones
Carlos Gardel - Por una cabeza
Astor Piazzolla - Oblivion şi Libertango
*** - Suita folclorică românească - aranjament de Radu Sinaciu
Consuelo Velasquez - Besame mucho
Wilhelm Kaiser Lindemann - Mambo
Sabin Păutza (aranjament) - The Final Countdown

Bisuri cu Ala Turca și Despajito.


Cu maestrul Marin Cazacu

Programul variat și antrenanat a ținut sala într-o permanentă stare de grație și aplauzele meritate au răsplătit prestația de excepție a acestei formații de violoncele.

Un comentariu:

  1. Ce frumos trebuie sa fi fost....multumesc pentru lista de lucrari cantate, pot cauta si eu pe youtube sa le-aud, daca exista 😅....Marin Cazacu e o amintire placuta (mi-l aduc aminte cand era tanara speranta) si ma bucur ca a devenit un profesor si un initiator pasionat de grupuri de violoncelisti si orchestre de tineret. E o stafeta absolut onorabila a pasiunii pentru muzica la noi....

    RăspundețiȘtergere