miercuri, 30 octombrie 2019

La Gomera


Am văzut acum câteva zile acest film românesc și vreau să vă împătrtășesc impresiile mele după ce în prealabil am citit cronica filmului făcută de Angelo Mitchievici în România Litera.

Filmul este din genul polițist – noir, cu distribuție internațională, care se întâmplă în România și Spania, mai precis pe insula La Gomera, unde locuitorii au dezvoltat un limbaj propriu prin fluierat ca să nu fie înțeles de autorități.

Protagoniștii filmului sunt un polițist corupt, Cristi, interpretat de Vlad Ivanov,  și o femme fatale, Gilda, interpretată de Catrinel Marlo - Menghia. Aceasta din urmă este un cunoscut fotomodel. Aflu că tatăl ei este cu rădăcini italiene, fost campion de 400 m garduri. 

Filmul este un film polițist cu o intrigă cam nebuloasă și care lasă multe lucruri în coadă de pește. Se pare că regizorul Cornel Porumboiu se inspiră din Tarantino, are filmul împărțit în capitol, cum face și americanul, dar este doar să zicem o sursă de inspirație.
În film se vorbește în românește, spaniolă și engleză. Interpretul principal Vlad Ivanov este unul din actorii cei mai solicitați ai momentului și se pare că face o carieră internațională. Are un defect îi lipsește dicția, replicile lui fiind cel mai greu inteligibile, față de ceilalți actori români. Nu pot să înțeleg de ce aude atât de prost sonorul, doar pe la malluri se mai aud bine replicile filmelor românești.
Cât despre Catrinel, care are aici numele de Marlo, soțul probabil, joacă natural și autentic, arată potențial actoricesc. Este o scenă foarte fierbinte cu Vlad Ivanov, despre care un cunoscut crede că ar fi reală, ceea ce m-a făcut să râd, doar la porno se mai fac așa. Dar oricum Ivanov se răzbună molfâindu-i sînii lui Catrinel! 

În filmeste urmărit un traficant din România care este asociat cu interlopi spanioli de la care acesta ar fi șparlit 15 milioane de euro. Spaniolii vor banii înapoi și o folosesc pe Gilda să îl atragă pe Cristi să se poată realiza afacerea. Cristi colaborează cu o procuroare și un alt coleg polițist să-l prindă pe traficantul român și să anihileze rețeaua spaniolă. Cristi are ascunși în casa mamei bani, vreo 50000 de euro pe care aceasta îi găsește și îi donează la biserică. Mama este interpretată de Julieta Szony ajunsă și ea la o vârstă, peste 70 de ani. 

Cornel Porumboiu are o privire ironic caustică către acțiunea polișțistă și face niște trimiteri la cinematograf.
Procuroarea și Cristi se înâlnesc la Cinematecă unde rulează un film cu John Wayne. 
Cristi, arestat la spital vizionează cu polițistul care-l păzește un clasic polițist românesc, ce altceva decît un film cu comisarul Miclovan, Moldovan, etc adică Sergiu Nicolaescu.

Filmul este interesant, simpatic, chiar cu golurile logice ale acțiunii.

2 comentarii:

  1. Joe, filmul o fi greu de inteles, dar cum povestesti tu e si mai greu. De exemplu, zici tu "protagonistii filmului sunt Cristi, interpretat de Vlad Ivanov, un politist corupt si o femme fatale". Baaah, sunt doi aici, Cristi si gagica, sau sunt trei, Cristi, un politist corupt si gagica? Si cine Doamne iarta-ma e traficantul din Romania asociat cu interlopii spanioli? Apare si asta pe ecran? Cine e actorul care il interpreteaza? Hai Joe, ca mi-ai stricat ziua: ma chinuie acum gandul ca sunt eu prost de nu inteleg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dragă anonimule,
      ca să fiu mai explicit pentru tine: Cristi, un polițist corupt.
      După logica ta ar trebui să fie patru. dacă numărăm ca tine.
      Oricum am refăcut ca să nu mai existe dubii!
      Pentru mine, ca și pentru regizor celelalte personaje nu prea contează.
      Dacă dorești un story mai complet poți să vezi filmul, distracție plăcută!

      Ștergere