marți, 22 octombrie 2019

Joker

Joker este filmul cel mai controversat al momentului.

CT Popescu spunea că ar trebui interzis, cronicarul de film al Dilemei vechi îl declară o capodoperă. Probabil că este și influențat de interpretarea absolut excepțională a lui Joaquin Phoenix în rolul Joker.

Este un film despre clovni. Clovnii sunt cei care te fac să râzi la circ, dar în același timp clovnul apare a fi în imaginația populară și filmică un om periculos care se ascunde în spatele feței grimate. 
Îmi amintesc, după ce am văzut Joker de filmul La Strada a lui Fellini. Fellini era foarte atras de circ și de clovni, și clovnul lui devine criminal. 

Din acest punct de vedere și Joker are filmul lui Fellini ca una din sursele de inspirație.
Joker este un personaj din benzile desenate și este dușmanul criminal al lui Batman.
Acest film nu prea are nimic de a face cu povestea super eroilor din seria Batman, chiar dacă New Yorkul lui Joker se numește tot Gotham!

Personajul lui Phoenix este Arthur Fleck un clovn angajat al unei firme să facă reclamă pe stradă. Fleck este un luzer, este bătut de niște tineri și îi este distrusă reclama care o ținea în mână.  Ca să se apere Randall, colegul lui îi dă un pistol cu care să se apere.

Arthur are o mamă cu mari probleme psihice de care Arthur are mare grijă. Visul lui Arthur este să apară la showul popularului Murray Franklin (Robert de Niro). Mama lui îi scrie unui bogătaș Thomas Wayne, despre care Arhur află că ar fi tatăl lui. 
Într-o seară este atacat în metrou de trei tineri pe care Arthur îl împușcă. 
Pe fondul unor mari nemulțumiri sociale, un Gotham în care gunoaiele nu mai sunt ridicate de gunoieri crima declanșează o frenezie distructivă, protestatarii se deghizează toți în clovni și încep jafurile, incendii și un protest violent împotrivă celor bogați întruchipați de Wayne, ai cărui angajați erau cei trei tineri împușcați de Arthur. 

Arthur merge la spitalul unde a fost internată prima oară mama lui și află că a fost abuzat de mama lui în copilărie. 
Aceste informații declanșează în Arthur o furie criminală. 
Ajunge să fie invitat la emisiunea lui Murray Franklin care îl găsise într-un clip de standup comedy și îl dă ca exemplu negativ dub numele Joker, dar îl invită totuși pe Arthur.
Merge la studio grimat și îl roagă pe Murray să-l prezinte sub numele Joker. 
Showul degenerează și Joker îl împușcă pe Murray Franklin în direct.
Acesată declanșează o nebunie totală în Gotham și finalul este cu un Joker la spitalul psihiatric.


Un film foarte trist și dur având în subtext un protest la regimul Trump care neglijează pe cei săraci și-i avantajează pe bogătași.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu