miercuri, 2 octombrie 2019

The Global Age 1950-2017 - Un continent fracturat Ian Kershaw

Cartea The Global Age 1950-2017 a istoricului britanic Ian Kershaw a primit titlul în românește Un continent fracturat.

Este una din cărțile de istorie care se ocupă de istoria recentă a lumii. Am mai citit similar Postwar de Tony Judt, sau Modern Times de Paul Johnson.

Față de cartea lui Johnson care este un conservator, viziunea lui Kershaw este mai liberală.

Ea se focalizează pe Europa și este de fapt povestea Uniunii Europene.

Ceea ce caracterizează Europa postbelică este apariția în Centrul și Sud Estul Europei a statelor comuniste subjugate de Armata Roșie în ofensiva sa contra Germaniei naziste.

Acest eveniment foarte trist a marcat cei 45 de ani de la sfârșitul ultimului război mondial și de aceea poate titlul în limba romană al cărții vorbește de fractura continentului european.

Dacă în anumite țări comunismul avea ceva tradiții, în România acesta era un fenomen marginal. Poate de aceea comuniștii înstăpâniți peste România sub conducerea lui Dej au procedat la un regim sălbatic de represiune și distrugere a elitelor. Kershaw ne dă ca exemplul negativ în evoluția regimurilor comuniste. Și în celelalte țări a existat represiune Stalin ordonând execuția unora din liderii comuniști, la noi a fost doar cazul lui Pătrășcanu, adversar al lui Dej, represiunea vizând elitelor tuturor păturilor sociale, culminând cu Experimentul Pitești de reducare.

Ca și alți istorici Kershaw consemnează fenomenul extraordinar de refacere a economiilor Europei și cu ajutorul Planului Marshall care a dus la o prosperitate nemaivăzută a Vestului Europei, în primul rând al refacerii Germaniei care a redevenit lider economic european.

Cel mai importnat eveniment a fost totuși reconcilierea germano franceză care a condus la constituirea embrionului care va forma Piața Comună prin Tratatul de la Roma din 1957 la care au aderat Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg.

Toate aceste țări din Vest au reușit să creeze un stat social în care cetățenii s-au putut bucura de venituri care să le asigure prosperitate tuturor categorilor sociale, acces la învățământ superior, concedii în sudul Europei care au asigurat și prosperitatea țărilor mediteraneene, Grecia, Spania, Portugalși și Italia.

Prosperitatea și creșterea economică a fost blocată din 1973 din cauza șocului petrolier, după războiul din tre Egipt și Israel când prețul petrolului a crescut de câteva ori.

În același timp în lagărul comunist s-a urmat modelul sovietic de dezvoltare, ale unui stat subdezvoltat, posesor al unor resurse naturale imense, care a neglijat industria bunurilor de larg consum.

Evenimentele care au marcat anii 50 -60 au fost emanciparea tineretului postbelic, fenomenul muzical Beatles, frământările din 68 au studențimii din Franța.

Noi priveam invidioși peste gard la toate astea, având surse Europa Liberă și vacanțele la mare unde interacționam cu turiștii germani numeroși în anii 60 în România.
Și noi am avut un fenomen muzical asemănător cu formația Phoenix.

Politic lucrurile nu au stat bine în estul comunist. A fost revolta muncitorilor din Berlinul de Est în 1953 și zidul ridicat în 1961 care a blocat trecerea din Belinul de Est în Vest.

Apoi a fost Revoluția din Ungaria din 1956 înăbușită în sânge de armata sovietică. și apoi Primăvara de la Praga care a fost invadată de trupele tratatului de la Varșovia în 21 august 1968.

Cea mai neliniștită țară din est a fost Polonia, carea a avut mari greve muncitorești înăbușite în sînge în 1970, apoi sindicatul Solidaritatea din 1980.

Concurența militară declanșată de Reagan cu Războiul Stelelor și Războiul din Aganistan dus de Uniunea Sovietică a dus la slăbirea acestui moloh comunist.
Un factor important a fost apariția lui Gorbaciov care a renunțat la doctrina Brejnev de înăbușire prin forța armată a revoltelor din lagărul socialist.
Un alt factor important a fost și alegerea Papei polonez Ioan Paul al II-lea.
Aceste lucruri au fragilizat regimurile comuniste, care s-au prăbușit în 1989, ultimul din nou fiind cel din România.

Istoria după 1989 a însemnat obținerea libertății în Europa Centrală și de Est.
Pentru aceste țări cele mai importante evenimente a fost aderarea la NATO și la Uniunea Europeană care au contribuit la revenirea acestora în Europa și la obținerea prosperității mult dorite.

Sunt multe probleme azi revoluția mijloacelor de comunicare, dezvoltarea automatizării, revoluției informaticii, a telefoanelor mobile inteligente. Pe lângă o nouă properitatea acestea au dus la o nouă diferențiere socială, cei care conduc fiind mult mai bogați față de deceniile trecute. 


Pe lângă acestea este resurgența islamismului militant, Brexit, factorul Trump pot modela neprevăzut lumea în viitor.






 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu