sâmbătă, 3 decembrie 2022

Campionatul mondial de fotbal Qatar 2022 Finalul jocurilor pe grupe

Iran SUA 0-1

De aseară 2 decembrie s-au terminat jocurile din cele 8 grupe și am aflat echipele care vor lupta în optimile eliminatorii. Surprizele au continuat și am trăit dezamăgiri privind fotbalul european.  Cert este că toate echipele cu pretenții la titlul mondial au luat bătaie! Halal echipe cu pretenții. Cea mai mare dezamăgire a fost echipa Germaniei. Înainte de ultimul joc cu Costa Rica aveau șanse de calificare. Celălalt joc era Spania Japonia. Japonia fusese învinsă surprinzător de Costa Rica, iar Spania și Germania făcuseră 1-1. Ceea ce s-a întâmplat a fost infarct. La pauză era 1-0 Spania Japonia și Germania Costa Rica 1-0. Însă în repriza a doua la un moment dat era ceva de coșmar, Spania era condusă de Japonia cu 2-1, iar Germania cu 2-1 de Costa Rica. În acel moment dat erau calificate Japonia și Costa Rica! Germania a revenit și a învins cu 4-2, dar spaniolii cinici au rămas cu 1-2 cu Japonia că le convenea locul doi! Și așa a ieșit Germania, pentru că a subapreciat Japonia care i-a învins în primul meci. 

Ale două mari dezamăgiri au fost Danemarca a terminat pe ultimul loc în grupă cu 1 punct, egalul cu Croația și Belgia, învinsă de Maroc, prilej cu care marocanii din Bruxelles au dat foc la niște mașini de bucurie. Belgia a adus marocani în anii 50 pe motiv că erau vorbitori de franceză, când valonii erau la putere și minoritari. Azi sunt tot minoritari, flamanzii sunt în majoritate, și marocanii  au jucători în națională care sunt născuți în Belgia. Asta nu-i o problemă, pentru că tinerii descendenți marocani nu se integrează, nu merg la școală, fac trafic de droguri, sau ajung radicalizați teroriști.

O altă dezamăgire a fost Serbia. Este o echipă cu mari jucători și la propriu și la figurat, dar nu alcătuiesc o echipă, argument valabil și pentru Belgia! În comparație  Elveția nu are mari vedete, dar este o echipă. Au fost conduși în ultimul meci de Serbia, au revenit și au bătut cu 3-2. În celălalt meci Brazilia se făcea de râs, luând bătaie de la Camerun. 

Deschamps a alcătuit o echipă de rezerve si a fost condusă cu 1-0 de Tunisia. În finalul meciului au egalat, jocul s-a reluat de la mijloc, dar VAR a anunțat un ofsaid și golul a fost anulat. Franța zicea că face contestație. 

Ieri a mai trăit o dramă și Uruguay. Era 2-0 în meciul cu Ghana, era calificați, dar Coreea de Sud egalează și ia conducerea cu Portugalia și se califică pentru că Uruguay trebuia să marcheze încă un gol. Televiziunea era cu ochii pe Suarez care trăia drama din plin!

S-au calificat în ordinea jocurilor din optimi:

Olanda SUA (surpriză!)

Argentina Australia (altă surpriză!)

Franța Polonia

Anglia Senegal (echipă africană!)

Japonia Croația

Brazilia Coreea de Sud

Maroc Spania

Portugalia Elveția


7 comentarii:

  1. Calificarea SUA este un aranjament murdar ca multe altele intimplate la campionatele mondiale . Ma mir ca fotbalistii engleji nu si-au scrintit picioarele pentru lipsa de compativitate in meciul cu americanii. Senegalul nu este surpriza. Elvetia este o echipa foarte solida. Daca trece de Portugalia ajung in finala si cred ca o si cistiga. . Singurii care ar mai putea sa o bate ar fi Argentina. dar sa asteptam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU sunt de acord cu tine! SUA a câștigat pe teren, nu a fost niciun aranjament! Senegal este o surpriză fără Mane! De acord cu Elveția, este meritul lui Yakin un turc elvețian, născut acolo în Elveția!

      Ștergere
  2. Interesant rationament,surprizele sunt la fiecare meci,mingea e ...tare rotunda...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un amic mă critică pentru că sunt dezamăgit! Pentru că nu trebuie să fiu dezamăgit că Germania nu mai este ce a fost și la fel Belgia și Danemarca, sunt doar surprize!

      Ștergere
  3. Comentați băieți că asta se întâmplă doar la fiecare patru ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca prima zi de eliminatorii s-a incheiat , pot sa comentez rezultatele.
    Mai intii Olanda cu SUA care a fost un meci intre o echipa de fotbal - Olanda - si si o echipa atletica de antifotbal - SUA. . Olandezii in primele 60 de minute puteau conduce cu sapte la zero dar nu s-a intimplat. Au inceput sa joace fotbal ca lumea si pas cu pas au fost contaminati de antifotbalul adversarilor lor reusind ca in final sa poata si pierdea calificarea .Dar nu ar fi fost deloc drept. Americanii vor echipa de fotbal deoarece organizeaza CM. Nu o vor avea decit atunci cind microbul acestui sport va patrunde in sufletele si mintile atitor tineri americani care sunt eminenti in alte sporturi. La fotabal sa zica mersi englejilor ca au ajuns pina aici , pentru ca aia erau gata sa isi strice glezne batind pasul pr loc 100 de minute.
    In sfirsit ajung la aceasta mare nedumerire a lumii fotbalistice si anume Messi si nationala Argentinei . De fapt singurul jucator argentinian care s-a ridicat la inaltimea acestui turneu a fost Messi . Ceilalti niste mediocrii.. Argentinistii sperau in Di Maria sau Lautaro Martinez ca vor profita de pasele lui si astfel victoria lor ar fi fost facila. Dar nu a fost asa. Numai vorbesc de linia de fundasi argentiniana prin care se trece ca prin brinza. Am fost mare argentinist pe vremea lui Maradona. Dar Maradona avea in stinga pe Valdano si in dreapta pe Buruchaga , Linia de fundasi era condusa de un mare jucator Passarela. . Acea Argentina chiar ca a fost o meritoasa campioana mondiala . Acum cu regret pentru Messi pot spune ca actuala echipa a argentinei nu merita nici pe podium . Messi da dar fotbalul se joaca in unsprezece.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt un mare fan de fotbal, dar am totusi ceva background ca si amintiri de la fostele campionate mondiale ... primul pe care l-am vazut, cel din 1974 (cand inca nu aveam 6 ani !? ) si TVR transmitea toate meciurile ... apoi au venit anii 80 in care urcam pe dealul de 580m din marginea Devei sa prindem semnal de la unguri sau sarbi sa putem vedea ceva meciuri ... Tin minte si acum acea finala Germania-Olanda 2-1, castigata de nemtii mai pragmatici, in fata unei echipe spectaculoase, cu Cruyf, Resenbrink, Neeskens.
    Anul asta nemtii s-au facut de ras, ca si la precedentul mondial. A ramas doar faima de ei. Ma si mir de acel neverosimil 7-1 cu care au batut Brazilia in 2014. Inclin sa cred ca acel 5-1 incasat de la Romania in 2004 parca nu a fost intamplator....
    Echipe europene slabe, pe mine nu ma entuziasmeaza Anglia (de fapt nu mi-a placut niciodata), nici Croatia, Spania este o amintire a generatiei trecute, parca imi si amintesc cand ii bateam pe spanioli constant in amicale ...
    Dintre echipele calificate in optimi, doar Olanda, Franta, Brazilia si eventual Portugalia sau Maroc (!) mi se pare ca joaca ceva fotbal. Desi aseara, in primele optimi Argentina a aratat ceva peste ce a jucat in grupe ... e drept ca in fata unei echipe rudimentare ca Australia.

    RăspundețiȘtergere