miercuri, 28 decembrie 2022

Quichotte de Salman Rushdie















Quichotte este ultimul roman, apărut înainte de abominabilul atac asupra lui Salman Rushdie în Statele Unite. Cei de la premiul Nobel au preferat să dea premiul la care era îndrituit prin opera și ca semn de solidaritate al scriitorilor unei ilustre necunoscute franțuzoaice pe motive că este progresistă. Deh, se poartă.

După cum recunoaște chiar Salman Rushdie romanul l-a scris sub impresia lui Cervantes, fondatorul romanului modern, dar și a lui Massenet, autorul operei muzicale Don Quichotte. De la ultimul păstrează și denumirea Quichotte, adică pe românește Qișot, nu ca în spaniolă Qihote.

Eroul romanului este un anume Smile, comis voiajor, care, la fel ca eroul lui Cervantes de prea mult privit la televizoarele din moteluri a luat-o razna. Și a găsit Dulcinea în prezentatoarea tv Salma R. După cum spunea Marin Preda un țăran la București caută alți țărani, eroii lui Rushdie caută indieni în America unde se desfășoară romanul. Și are de unde, indienii sunt la conducerea unor importante firme IT și de altă natură. 

Smile este abordat undeva prin Denver de șeful lui care îi era văr și care era tot un Smile, miliardar și proprietar al unei firme de medicamente numită SPI, pronunțat spai adică spion. Numele lor de fapt derivă un Ismail!

Salma R este evident tot indiană, fiică și nepoată de artiste de mare succes la Bollywood, ajunge la Hollywood unde are o carieră de succes, dar renunță și devine vedetă tv. Smile, comis voiajorul face pentru ea o obsesie și îi scrie sub pseudonimul Quichotte. 

Și începe un periplul picaresc pe de-a latul Americii să ajungă la mare lui iubire. Septuagenarul Quichotte își imaginează un fiu care se întrupează și-l numește Sancho. Pentru a-și atinge scopul, iubirea doamnei Salma R trebuie să treacă prin mai multe încercări, prin mai multe văi ale plângerii, ca în basmele noastre. Una foarte amuzantă este sosirea într-un orășel din New Jersey unde la motelul domnului Jonesco află că acolo oamenii se transformă în mastodonți. Este o transmitere evidentă și recunoscută la Rinocerii lui Ionesco! La New York el trebuie să o revadă pe sora lui poreclită Human Trampoline - Trambulina umană, care era o mare militantă pentru drepturile oamenilor, pentru că și indienii sunt subiect de rasism sunt oamenii maro, după culoarea pielii.

Ei bine, în paralel avem de a face cu povestea asemănătoare a Autorului, Author care trăiește în America și are un fiu cu probleme de adaptare. Are și el o soră Sister stabilită în Anglia și judecătoare, măritată cu un judecător englez având o fiică Daughter, căreia îi plac romanele de spionaj ale unchiului Author. Și ei sunt certați pe moștenirea din Bombay, locul de unde originează toți eroii romanului. Motivul împăcării celor doi este faptul că Author îi poate procura din America un spray sublingual cu fentanyl, un opioid puternic, care să aline durerile lui Sister, aflată în faza dureroasă a unui cancer terminal. 

Quichotte, pe de altă parte creația Autorului era comis voiajorul lui SPI care producea acest spray. Smile miliardarul îl acostează pe Quichotte și îi înmânează acestuia doze de spray pe care urmează să le vând lui Salma R, dependentă de acest opioid. Si așa Quichotte își îndeplinește visul de a o vedea pe iubirea imaginației lui. 

Quichotte se reunește cu sora lui Human Trampoline cu care se certase pe moștenirea  din Bombay. 

Însă se petrec lucruri uimitoare în New York și în lume, lumea se distruge, cum prevedea Evel Cent, un alt miliardar, evident indian care spune că el a descoperit un portal care îi va duce pe oameni într-un pământ paralel.

În romanul cu aer de basm se petrec tot felul de lucruri uimitoare, cu indieni din Bombay, oarșul natal al lui Salman Rushdie. Rushdie face apel la tot felul de trimiteri la cultura populară, muzica pop rock, filme, dar și la Newton și Einstein. 

Mă bucur că Rushdie se pare că s-a refăcut și va publica un nou roman în 2023.


Un comentariu:

  1. Cel mai slab roman al autorului din ultima vreme... tocmai l-am citit în vacanță acum 3 luni

    RăspundețiȘtergere