marți, 13 decembrie 2022

Identity de Francis Fukuyama

 


Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment, adică Identitate Cerința pentru demnitate și politica resentimentului, scrisă în 2018 este titlul complet al ultimei cărți de Francis Fukuyama, tradusă în limba română.

După cartea lui foarte optimistă de la începutul anilor 90, Sfârșitul istoriei, în care Fukuyama anunța optimist triumful democrației și al capitalismului. Acum trebuie să recunoască că s-a cam înșelat. Și a devenit foarte stringentă politica identitară. 

Omul ar avea un sine interior, unul exterior și spiritualitatea definită de grecescul thymos. Aceste însușiri umane au evoluat în istorie. Omul are nevoie să se simtă liber și egal cu alții și asta a evoluat din antichitate până azi. Dacă până la Revoluția Franceză oamenii se împărțeau în stăpâni și supuși, atunci s-a impus cele trei însușiri ale societății libertate, egalitate, fraternitate! Deci demnitatea și identitatea umană îi privea ca egali pe oameni în fața legilor. Tot atunci s-a dezvoltat identitatea națională. Ea pornește de la faptul că oamenii care trăiesc în comunități tradiționale ajungând în marile orașe cosmopolite simt nevoia identității, de unde apare naționalismul. Naționalismul s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea și a condus la apariția statelor naționale.

Dacă emigranții care ajungeau în Statele Unite până la mijlocul anilor 50 ai secolului trecut doreau să fie americani, să adopte limba și obiceiurile acestei țări, iată ci în ultimul timp s-au dezvoltat politici identitare. Oamenii nu mai vor să fie americani, ci unii vor să fie africani americani, alții latino, iar minoritățile sexuale vor să le fie recunoscute identitatea. Comunitățile venite din afara Europei vor să le fie recunoscute identitate în special cei de religie islamică, care vor să impună și majorității regulile lor. Asta a condus la ură și resentimente.

Fukuyama îndeamnă la reținere și militează pentru echilibru identitar.


Un comentariu:

  1. Mi se pare un fel de Turn Babel, asta se petrece la ora actuala. Nu stiu daca am ajuns sa avem un ADN atat de evoluat incat sa facem fata complexitatii societatii actuale, nu numai din cauza dorintei de evidentiere a atator identitati, dar si din pricina noilor tehnologii si a acumularii de neglijente fata de mediu in conditiile in care ne-am inmultit imens...Ce minte geniala poate pune ordine in toate astea? Numai cand ma gandesc la atatea canale media care trag mintile oamenilor in sapte mii de directii in loc sa fie o armonie si un sens in ceea ce se difuzeaza maselor largi...

    RăspundețiȘtergere