vineri, 25 noiembrie 2022

Campionatul mondial de fotbal Qatar 2022


S-a terminat primul tur al grupelor din Campionatul mondial de fotbal Qatar 2022. Este un campionat foarte controversat fiind organizat într-o țară musulmană strictă. Dacă Qatar este un mic regat extrem de bogat de pe urma petrolului și a gazelor, el este un stat musulman cu reguli stricte. A deturnat perioada de joc, pentru că vara este foarte cald și așa se joacă la început de iarnă, în plină desfășurarea a campionatelor de fotbal din Europa, unde joacă majoritatea fotbaliștilor prezenți. Cea mai mare frustrare a suporterilor este că nu este permis consumul băuturilor alcoolice. Dacă despre tării ar fi vorba, n-ar fi mare lucru, dar nici berea nu este permisă. Este o ironie pentru că aici în acestă zonă unde era Mesopotamia antică s-a inventat berea acum 4-5000 de ani și rachiul! Alt lucru controversat este interdicția pentru LGBTQ și FIFA a interzis afișarea de simboluri. Culmea că prima manifestare de protest au făcut-o jucătorii iranieni pentru represiunile din această țară.

S-au jucat primele 16 meciuri. Le-am urmărit pe toate. Au loc la orele 12, 15, 18 și 21 așa că toată ziua sunt ocupat. Mi-am mutat plimbarea în natură începând cu ora 10 dimineața.

Primele jocuri au adus două mari surprize, bombă! Prima surpriză a fost înfrângerea Argentinei, 1-2 de către Arabia Saudită. Au apărut și ipoteze conspiraționiste că, Argentina ar fi evitat astfel Brazilia. Apoi a urmat bomba din meciul Germania Japonia, 1-2! Germania este într-o situație aproape imposibilă, trebuie să bată Spania, care a demolat cu 7-0 Costa Rica! 

Apoi prestații neconcludente ale unor echipe bine cotate, Polonia Mexic 0-0, Danemarca Tunisia 0-0, Maroc Croația 0-0. 

Singurele echipe care și-au confirmat cota au fost Anglia - Iran 6-2, Franța - Australia 4-1 (dar cu deschiderea scorului de către Australia!) și derbiul de ieri seară, Brazilia - Serbia 2-0. A fost de departe cel mai frumos meci al turneului până acum. Brazilia este extrem de puternică, iar golurile au fost marcate de Richarlison, vârf care a jucat până anul trecut la o echipă modestă, Everton, iar de anul ăsta este la Tottenham, dar era accidentat. A dat și un gol, splendid din foarfecă.

Deci să fim optimiști că vom vedea meciuri frumoase de fotbal la acest turneu.


3 comentarii:

  1. Restrictiile impuse de organizator nu se aplica si echipelor / jucatorilor deci sunt toate motivele create sa fie in CM extraordinar. Deja meciurile pe care le-ai remarcat si tu au fost intradevar de fotbal de mare calitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ma miram ca n-ai atacat subiectul acesta mai devreme ... un alt campionat modial cu numeroase tente adiacente de scandal precum precedentul din Rusia. Personal am senzatia, fara nicio conotatie, ca numarul jucatorilor culoare al echipelor participante depaseste pe cel al celelorlalte rase. Sa speram impreuna pentru fotbal de calitate, inclusiv multe alte suprize!

    RăspundețiȘtergere
  3. Joe , m-ai dat pe spate , chiar nu ma asteptam de la tine .
    Mesopotania a fost intre Tigru si Eufrat , in Iraqul de azi , Babilon frate , Hamurabi , Ghilgames etc .
    Cum l-ai dus tu acolo cu 7 mii de ani de civilizatie in spate greu de priceput , e ispita la vreme de post 🙈

    RăspundețiȘtergere