duminică, 8 mai 2022

Slow Horses serial de spionaj

















Urmăresc de o lună acest serial. În primul rând aș vrea să lămuresc semnificația acestei expresii slow horses. În argou ar însemna ciuruc, rebut, nefolositor. Mick Herron este un autor britanic care scrie romane de spionaj și are o serie dedicată celor numiți slow horses. Eu am citit ceea ce ar fi ultimul roman din serie: Slough House. Aceste romane de spionaj au servit la realizarea acestui serial.

Serviciul de contraspionaj britanic MI5 ar fi avut o sucursală discretă, situată într-o clădire anonimă numit Slough House care ar putea însemna Casa înceată. Aici sub conducerea lui Jackson Lamb (Gary Oldman) sunt ceea ce ar fi angajați eșuați ai MI5. De fapt bătrânul gras și fumător înrăit Jackson Lamb conduce acest serviciu cu agenți îndepărtați de șefa MI5 Diana Taverner (Kristin Scott Thomas). Sunt agenți foarte capabili precum River Cartwright (Jack Lowden), fiul unui fost agent MI5, sau hackerul chinezo european Roddy Ho, superior IT-știlor de la centrul MI5, The Park aflat în zona Regents Park.

Diana Taverner a lansat o operațiune de compromitere a extremei drepte britanice. Se pune la cale răpirea unui musulman pakistanez care este amenințat de organizația extremistă Frăția Albionului cu decapitarea, cum fac teroriștii islamici. Operațiunea este supervizată de un agent MI5, infiltrat în această organizație extremistă. Operațiunea se transformă în dezastru, pentru că agentul este depistat de alt extremist și omorât cu toporul și ceilalți împreună cu pakistanezul care era de fapt student și cetățean englez fug să scape, dar și să-l omoare cu toporul pe musulman și săo dea pe internet. Ca să scape de consecințe, Diana Taverner aruncă vină pe cei de la Slough House, unde agentul infiltrat lucrase. Jackson Lamb dovedește că agentul se întâlnea cu Diana și finalmente sunt lăsați în pace de Dogs, foști agenți ai forțelor speciale care se ocupau cu acțiuni armate împotriva teroriștilor interni. 

Pakistanezul este salvat de slow horses, adică River Cartwright, de fapt cel mai periculos extremist rămas este anihilat de pakistanez cu o piatră. 

Finalul este în coadă de pește. Catherine Standish, una din analistele de la Slough House este afectată de moartea și sinuciderea partenerului ei, numit chiar Partner. În schimbul dovezilor incriminatoare la adresa lui Taverner, ea îi dă lui Lamb un dosar privind sinuciderea lui Partner. De fapt sinuciderea lui Partner a fost opera lui Lamb împreună cu tatăl lui Carwright. Partner ar fi fost implicat în spionaj dincolo de Zidul Berlinului în vremurile comuniste cu probleme neclare. Oricum finalul anunță o nouă serie de Slow Horses cu spioni ruși infiltrați, cum era de fapt în romanul citit de mine, Slough House.

Să vedem!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu