vineri, 20 mai 2022

A Time for Mercy de John Grisham


















A Time for Mercy - Vremea iertării este un roman al bine cunoscutului romancier John Grisham. El scrie romane best sellers din domeniul justiției americane. El este autorul romanului The Firm Firma o cu ecranizare de mare succes cu Tom Cruise în rolul principal. Mărturisesc că l-am revăzut când citeam romanul și mi-l amintesc pe Tom Cruise cu 30 de ani mai tânăr. 

Romanul de față este o continuare a altui roman de succes ecranizat și el A Time for Killing  - Vremea uciderii. De data asta romanul se numește A Time for Mercy - Vremea iertării.

Romanele sale se petrec în sudul conservator al Americii cu prejudecățile rasiale și cu conservatorismul acestei zone numite și Bible Belt. Asta ca subiecte foarte controversate juridic să pună în evidență puterea justiției care face America mared din nou! Vorba lui Trump.

Subiectul este simplu. Suntem în 1990 undeva în statul Mississipi în orășelul Clanton fictiv așezat pe lângă Memphis locul de unde a pornit rockul cu Elvis Presley. 

Un ajutor de șerif Stuart Kofer trăiește cu Josie Gamble care are doi copii din relații precedente, pe Drew, de 16 ani cam mic și subdezvoltat și pe Kiera care are 14 ani și este mult mai bine dezvoltată. Stuart este un bun polițist, dar are o parte întunecată, a fost exclus din armată și mai este un bețiv agresiv care o chinuie pe Josie și pe copii. Într-o seară vine acasă beat ca porcul după o partidă de moonshine - whiskey ilegal și o bate rău pe Josie. Copiii se sperie și cred că a murit și Drew se duce la patul lui unde dormea buștean și îl împușcă cu pistolul lui. 

Drew este arestat și în sud această crimă se pedepsea cu moartea. Era în 1990 și încă violența extremă în familie conta puțin. În plus animalul de Stuart o violase pe Kiera și aceasta era gravidă!

Avocatul Jack Briggance primește din oficiu acest proces. El câștigase procesul din romanul A Time for Killing unde un negru căruia îi fusese ucisă fiica îl omoară pe făptașul alb.

Și aici se ajunge la mistrial - proces indecis avânt în vedere circumstanțele agravante prilejuite de comportarea lui Stuart. Copilul născut de Kiera va fi înfiat de avocat și soția lui Carla care aveau o fetiță încă în ciclul primar. 

Grisham insistă pe detaliile privind procesul în special alegerea juriului și alte proceduri ale justiției americane. Merită citit!


Un comentariu:

  1. moonshine nu-i neaparat whiskey ilegal ci orice bautura distilata ilegal, "la lumina lunii = moonshine"

    RăspundețiȘtergere