marți, 28 mai 2024

Zebra 2.0 Compania de teatru Anomalousco LLC, New York, Festivalul Internațional Teatrului de Studio Ediția a XVII-a

















Din această zi de 28 mai a început Festivalul Internațional Teatrului de Studio Ediția a XVII-a. Tema este Dramaturgia diasporei românești. Și din acest motiv piesa prezentată în această seară a fost  Zebra 2.0 de Saviana Stănescu. În prealabil de la ora 14 a fost o prezentare a acestei doamne dramaturg cu origini piteștene rezidentă în New York. Ea ne-a oferit audio piesa scrisă de ea București Underground, realizată de Compania de Teatru Radiofonic București, o piesă în română și engleză.

Seara la ora 19 am avut plăcerea să vedem piesa Zebra 2.0 scrisă de Saviana Stănescu. Dan Tudor, managerul Teatrului Davila a prezentat programul acestui festival dedicat dramaturgilor români din diaspora. 

Piesa Zebra 2.0 este o piesă regizată de compania de teatru Anomalousco LLC cu următoarea distribuție:

Performer (AI) – TIM CRAIG
Performer (Zina) – SALOME CAROLINA EGAS MOLINA
Digital Design and Live Operation for “AI” – JOHN JANNONE

Regia artistică, producător și design concepts
JEREMY GOREN
Regizor tehnic și video designer
JOHN JANNONE

Piesa este scrisă în limba engleză.

Ea tratează într-un mod amuzant relația dintre Zina, o femeie de serviciu dintr-un building în care se dezvoltă produse de inteligență artificială. Așa că Zina intră în contact cu un astfel de produs pe care îl dezvoltă programatori IT, și pe care Zina îl numește Al. La rândul lui Al o denumește pe Zina Zebra 2.0 un produs superior al Zinei. Dialogul dintre cei doi este spumos și se sfârșește pe vârful unui zgârie nor, ca în alte filme celebre americane de la Hollywood în care cei doi se întâlnesc, Al fiind acum umanizat în imaginația Zinei. Cei doi artiști au fost îndelung aplaudați în final alături de autoarea Saviana Stănescu. 

Piesa este dificil de urmărit pentru cei care cunosc puțină engleză și așa cam 25% au părăsit sala înainte de final. Nici pentru mine nu a fost deloc simplu și am pretenția că știu destul de bine englezește.

Restul pieselor din festival care urmează vor fi în limba română.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu