marți, 14 mai 2024

Un serial, filme vechi și noi


Tocmai s-a încheiat  s-a încheiat serialul Clanul de la Pro tv și am să încep cu el. În plus mai am niște filme vechi și noi de recomandat. 

Clanul 

Este serialul polițist care a început în 2022 și luni, 13 mai s-a încheiat. Se zice că ar fi inspirat dintr-un serial polițist turcesc. Este un serial cu gangsteri români cu care se luptă poliția. Pentru că în centrul acțiunii din serial se află comisarul Costoiu -Șerban Pavlu (presupun că acest nume a fost dat pentru că rectorul Politehnicii, Costoiu a pus la dispoziție clădirile universității pentru turnarea serialului) pe care trebuie să anihileze acțiunea bandei lui Bebe Măcelaru - George Mihăiță. Câtă apă a curs pe Dâmbovița ca din fostul pădurar care voia să devină milițian în Brigada Diverse Mihăiță să ajungă acum șef de clan interlop. Serialul are și povestea a doi frați Tudor Achim - Denis Hanganu și Pavel zis și David Pribeagu - Marian Olteanu răpit de Bebe Măcelaru ca tatăl celor doi să nu-l denunțe. Ambii ajung să facă Academia de Poliție. Tudor este pus de Costoiu să lucreze sub acoperire în clanul lui Măcelaru, distrugându-și cariera de polițist. Pe de altă parte Pribeagu ajunge în brigada lui Costoiu, fiind omul lui Măcelaru. În final Măcelaru este prins, și Tudor Achim își recapătă gradul de ofițer de poliție. Finalul este cam ciudat, Bebe Măcelaru evadează din nou, ajutat de omul lui, Sergiu - Sergiu Costache și-l pune pe acesta să-l împuște. Serialul are legătură cu interlopii din România, îndeosebi zona Zăbrăuți Ferentari, dar nu este propriu infractorilor români, folosirea armelor de foc. Serialul va fi înlocuit cu un serial de comedie Brigada Nimic, care pare a se inspira din amintita franciză BD cu Toma Caragiu de la începutul anilor 70. 


Unfrosted 

Este o comedie realizată de Jerry Seinfeld desfășurată în 1963 în vremea lui John Kennedy între două celebre firme de cereale pentru breakfast - micul dejun american, Kellog și Post aflate în orășelul Battle Creek, Michigan. Ambele se luptă să lanseze produce care să cucerească piața. Seinfeld - Cabana și Dona Stankowski - Melissa McCarthy sunt cei care se ocupă cu dezvoltarea produselor de la Kellog în concurență cu Marjorie Post - Amy Schumer. Apar celebrități ale vremii, prezentatorul Walter Cronkite, președintele John Kennedy care descoperă că Post importa zahăr din Cuba, via URSS. Mai apare și un actor de reclame Hugh Grant care aduce cu Sir Lawrence Olivier, care provoacă a grevă a actorilor de reclame care amintește de asaltul asupra Congresului făcut de suporterii lui Trump. Jerry Seinfeld a fost huiduit recent de studenții idioți pro-palestinieni de la Duke, dar și aplaudat de cei pro Israel.  


Fall Guy

Este o comedie cu un cascador, Colt Seavers (Ryan Gossling) și fosta lui iubită, Emiliy Blunt care a ajuns regizoare de filme tâmpite tip Marvel, unde el face cascadele eroului principal, cowboyul spațial. Dar Tom Ryder (Aaron Taylor Johnson) actorul principal este dat dispărut. Acesta a ucis un alt cascador și încearcă să-l acuze pe Colt de crimă. Colt salvează filmul și recapătă iubita. O aiureală simpativcă cu  multe cascade.


Darkness of a Man

Acesta este ultimul Van Damme. Joacă rolul unui agent secret, dar regizorul încearcă să facă trimiteri la detectivul privat Philip Marlowe pentru că ne aflăm în Los Angeles, unul de acum cu mai mulți zgârie nori în Down Town, decât i-am văzut eu acum 17 ani. Rusell Hatch (Van Damme) se implică în luptele dintre mafia rusă și cea coreeană pentru distribuția de droguri. Van Damme este rănit de mai multe ori, dar scapă, ia multă bătaie de la adversari, față de alte filme, sunt momente tensionate bine realizate. Este un film tip Van Damme.

Și acum că am prezentat atâtea filme noi, trec la amintiri. Julian Negulesco mi-a amintit că se fac 100 de ani de la nașterea lui Marcelllo Mastroiani. Și am căutat un film e care l-am văzut la Biblioteca italiană acum 53 de ani, Permette Rocco Papaleo.


Permette, Rocco Papaleo

Este un film frumos, trist și frustrant. Este realizat de Ettore Scola, care, ca și Michelangelo Antonioni au realizat niște filme despre America finalului anilor 60. Zabriskie Point al lui Antonioni este mult mai cunoscut. Filmul, realizat în 1971, se petrece în Chicago, unde un italian emigrat în America în Alaska, Rocco Papapleo, interpretat de Marcello Mastroiani ajunge cu prietenii într-un weekend. Din întâmplare Rocco este lovit de mașina unui fotomodel, Jenny - Lauren Hutton. Inocentul Rocco face o obsesie pentru această frumoasă femeie, o urmărește peste tot, se uită la reclama ei pentru Virginia Slims, se fuma în draci în vremea aceea. Cea mai frustrantă scenă când Rocco o urmărește pe Jenny și se uită la ea peste fereastra de peste drum unde o vede făcând sex cu un tip. Rocco face cunoștință cu marginalii din Chicago, se împiedică de ei pe stradă, vede o procesiune hippies, fost boxer ajunge într-o sală de antrenamente unde află că naziștii americani vor ca negri să fie omorâți. Se întâlnește cu un tip care îl duce la un club de gay, are un șoc, dar dansează cu acest tip. Face cunoștință cu un anarhist care are o bombă și finalul este că Rocco cu bomba în geantă se îndreaptă spre o defilare cu ocazia St Patrick! O va declanșa? Nu se știe! Filmul prezintă o Americă amenințătoare, de neînțeles pentru bietul italian. Am avut iar barajul ridicat de limba italiană, cum văzusem filmul la Biblioteca Italiană în 1971! Pentru că nu am găsit o altă variantă. Mă uitam cu interes la peisajul din Chicago, primul oraș văzut de mine în 1995 la un training în America. Am văzut John Hancock Center, o clădire de 400 de metri. Încă nu era aglomerația de zgârie nori din 1995.


The Graduate

În fine, după ce văzusem piesa pusă în scenă la Pitești. am vrut să văd și filmul. Este o frumoasă comedie romantică, realizată în 1967, când eu terminam liceul. Tânărul absolvent Ben Braddock se întoarce de la Colegiu cu o bursă de a continua studiile. La petrecerea de acasă este abordat și subiect de seducere de către doamna Robinson, soția prietenului de afaceri a tatălui lui Ben. Ben începe o relație dominată de sex cu doamna Robinson. Dar domnul Robinson insistă ca Ben să se cunoască cu fiica lor, Elaine, lucru de care doamna Robinson este total împotrivă. Și se întâmplă ca Ben să se îndrăgostească de Elaine. Și o răpește de la nunta cu coleg de la Berkeley. Happy End! În rolul lui Ben a fost  Dustin Hoffman, fapt care i-a adus celebritatea. În rolul doamnei Robinson a fost Anne Bancoft, iar în rolul Elaine a fost Katharine Ross. Ross a cunoscut și ea celebritatea, însă în rolul din filmul Butch Cassiddy & Sundance Kid. Înteresant că Anne Bancroft era cu 6 ani mai în vârstă decât Hoffman, având 30 de ani, care juca rolul unui tânăr de 21 de ani. Doar Ross era la vârsta rolului având 24 de ani. 

Dar punctul forte al filmului rămâne coloana sonoră realizată de Simon & Garfunkel, cu celebrul hit Mrs Robinson.  

Este un film frumos care merită revăzut pentru noi, aceia care aveam 18 ani la apariția acestui film.

Le recomand pe toate în special cele de pe vremea tinereții mele!


Un comentariu:

  1. Daca recomanzi "Unfrosted " atunci in pachet ar trebui inclus si "Mother of the Bride" (https://www.netflix.com/ca/title/81459080) care "musai" nu trebuie ratat!

    RăspundețiȘtergere