miercuri, 29 mai 2024

Occident Express Ro Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava, Festivalul Internațional Teatrului de Studio Ediția a XVII-a

 




Văzând piesa mi-a revenit o amintire de prin anii 80. Când reveneam de la București la Pitești  pe același peron la cealaltă linie era garata trenul Wiener Walzer care pleca la aceeași oră. Pe unul dintre vagoane scria Paris, era un vagon direct care te ducea la Paris. Am tot visat că mă urc în acest tren odată. Si după 1990 s-a întâmplat de mult e ori să urc în acest tren în drum spre Occident. Piesa lui Matei Vișniec începe și se sfârșește cu substitutul acestui tren amintit numit Orient Express. Era trenul care pornea în Interbelic de la Istanbul și ajungea prin București la Viena și Paris. Și cum spune dramaturgul noi românii am tot visat să luăm acest tren, care pentru noi se nume Occident Express. Și după ce aceasta a fost posibil ne-am lovit de realitatea dură din Occident. Piesa este alcătuită din secvențe ale românilor care merg să muncească în Occident și se întorc pentru o lună acasă în casele pe care le-au construit, dar nu stau în ele. Toate aceste momente sunt interpretate de cei trei talentați actori suceveni.

Distribuția

Cătălin Ștefan MÎNDRU, Clara POPADIUC, Răzvan BĂNUȚ

Regia artistică Alain TIMÁR (Franța)
Scenografia Sebastian RAȚIU

Matei Vișniec cuprinde cam toate întâmplările mai mult sau mai puți  plăcute cu care se întâlnește emigrantul român. Dra sunt și secvențe din România, prostituția pe lângă bazele militare, sau exploatare mitului Dracula care ne-a făcut cunoscuți în lume. După mine cea mai importantă secvență este când fostul deținut politic și prizonier în Gulag în Siberia ajunge la granița care nu mai este din sârmă ghimpată, ci doar o urmă pe hartă (vorba vine! vezi Schengen). Și ce face el atunci se pișă pe graniță!

Sunt și secvențe cu cei care se strecurau pe la începutul anilor 90 peste frontiere ca emigranți ilegali, sau când sunt prinși de autorități se tem că vor fi bătuți.

Este piesa vizionată de mine care mi s-a părut cea mai reușită piesă a lui Vișniec. Aici am fost în contradicție totală cu un amic, pe care-l suspectez de habarnism.

A fost un spectacol reușit pentru că ne privește și mă privește pe noi românii în ziua de azi. 















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu