joi, 30 mai 2024

Puștoiaca de la etajul 13 Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale, Chișinău , Festivalul Internațional Teatrului de Studio Ediția a XVII-a















De 30 mai a venit spectacolul cu piesa lui Mircea M. Ionescu Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate în în scenă la Chișinău de regizorul Sandu Grecu.

În prealabil a fost o conferință de presă cu dramaturgul Mircea M. Ionescu. Este absolvent de Filosofie, dar dragostea de fotbal l-a determinat să aleagă cariera de ziarist sportiv. În anii 80 s-a decis să emigreze în SUA și a lucrat ca taximetrist. Cu mari aventuri, cu pistol la cap, cu cuțit la ceafă, bătut de poliția cheamă salvarea sau pe cei de la morgă. A avut ocazia să-l ducă cu taxiul pe Anthony Quinn. 

Revenit în țară s-a dedicat dramaturgiei și a fost directorul Teatrului din Giurgiu. Pentru că giurgiuvenii nu prea călcau pe la teatru a început să meargă prin liceele orașului și adolescenții i-au spus că ei nu se văd în piesele jucate. Și așa a scris Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate.

Distribuția:

Puștoaica – ALEXANDRINA GRECU
Mama – NATALIA CARAMAN
Bunica – NINA TODERICO
Medicul – VASILE CAȘU
Sora șefă – IRINA RUSU
Președintele – ION GROSU
Judecătorul – ARCADIE RACILA
Antrenorul – EUGENIU MATCOVSCHI
Polițistul, Amantul 2 – DANIEL CIOBANU
Diriginta – LUDMILA GHEOEGHITA
Amantul 1 – ARTIOM OLEACU

Regia artistică ALEXANDRU GRECU
Scenografia ALEXANDRU GRECU și ECATERINA MIHALACHE
Costumele ECATERINA MIHALACHE
Coloana sonoră NICOLAE BABIN
Coregrafia DUMITRU TANMOȘAN

Este o satiră dură a societății românești de azi, tinerii au probleme cu alcoolul și cu drogurile, fumează de mici. Puștoaica are talent pentru tenis, dar cei din jur o descurajează, și tatăl și antrenorul. Părinții sunt despărțiți, mama ei a ajuns o curvă. Unde se adresează este respinsă. Este o scenă cu președintele Moldovei, vorba vine! E străveziu că președintele este ocupat, pleacă în vizită în Zanzibar. Ajunge pe străzi cu aurolacii și disperată decide să se sinucidă aruncându-se de la etajul 13. Însă un telefon o salvează. Ambasada britanică i-a oferit un loc în Academia Regală de Tenis. Deci drama se sfârșește bine! Piesa a oferit un recital de excepție tinerei actrițe Alexandrina Grecu. După piesă l-am aborda pe regisor și mi-a spus că este fiica lui! NU are pic de accent basarabean, pentru că este actriță la Sibiu. A fost un spectacol de bună calitate după un text ce reflectă tarele societății noastre.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu