duminică, 26 mai 2024

Civil War, Sugar, The Marlow Murder Club, B.R.I.

Îmi propun să vă recomand niște filme și seriale.

Civil War 

Despre acest film citisem și am avut ezitări să-l văd. Este un film trist. Este un film despre condiția jurnalistului, a fotografului de război, la riscurile la care se expune. 

Este o distopie care a fost inspirată din asaltul asupra Capitoliului. În SUA, în America, Texas și California au inițiat secesiunea și războiul cu președintele SUA. Suntem în ultima fază a războiului și trupele secesioniste inițiază asaltul asupra Capitalei, Washington DC. În New York mai mulți jurnaliști se decid să meargă la Washington să ia un interviu președintelui. Este un road movie. Jurnaliștii sunt: Lee (Kirsten Dunst ajunsă la maturitate, mi-a amintesc pe tânăra din Wimbledon) care este o fotografă celebră, Joel (Wagner Moura), tânăra fotografă Jessie (Cailee Spaeny) și bătrânul Sammy (Stephen McKinley Henderson). Mergând spre Washington pe drumuri ocolite au tot felul de experiențe. Reușesc să alimenteze automobilul pentru că avea dolari canadieni, dolarii americani nu mai aveau valoare, pe drum abundă cadavrele și automobile părăsite. Ajung undeva, unde parcă sunt Africa, unde războinici pot să te omoare pentru nimic, Sunt salvați de Sammy care dă cu mașina peste războinici, dar este rănit mortal. Ajung în Washington care arată ca în războaiele din Ucraina, sau din Gaza. Suntem în faza finală a asaltului asupra Casei Albe și insurgenții vor să-l omoare pe președinte. Și acolo mor și jurnaliști care se expun gloanțelor. Un film foarte trist în regia lui Alex Garland.


Sugar

Este un serial interesant, un fel de omagiu la filmele noir interbelice, cu inserturi din acele filme cu Humphrey Bogart, Robert Mitchum și alții. Sugar este un detectiv particular în Los Angeles, cu frizură ca în anii 30 și costume la fel, interpretat de Colin Farell care este angajat de Jonathan Siegel (James Cromwell), un mare producător de filme de la Hollywood să o găsească pe nepoata lui, Olivia (Sydney Chandler). Este una din copiii lui Bernie, fiul lui Siegel. Serialul m-a pasionat, au fost episoade care apăreau cam la o săptămână. Însă la penultimul episod 7 m-am dezumflat. Sugar este un extraterestru! Venit pe pământ să ajute. Finalul rămâne deschis și va fi o urmare pentru că urmează să-și găsească sora dispărută și nu mai părăsește pământul împreună cu echipa care-l sprijinea.  Puteau să-l lase un pământean normal pe John Sugar. 


The Marlow Murder Club

Este un serial tipic englezesc din genul Agatha Christie. Suntem într-un orășel tipic englezesc frumos și curat din apropierea Londrei, chiar există! În acest orășel se petrec niște crime ciudate și inexplicabile. Un proprietar de galerie de artă, un șofer de taxi și o proprietară de club de canotaj, ne aflăm pe Tamisa, sunt ucise. Suspecții au alibiuri imbatabile. Însă Judith Potts, o fostă arheologă, moștenitoarea unui conac de la o mătușă, Becks Starling, soția preotului și Suzie Harris, plimbătoare de câini, ocupație foarte serioasă la englezi se apucă să încerce rezolvarea acestor crime, ajutând-o pe șefa poliției din Marlow. Ea este Tanika Malik și este de origine indiană, se poartă egalitatea de rase! În fine doamnele respective sunt aproape să le rezolve în acest miniserial în două episoade. În serial apare și Rita Tushingham acum o doamnă în vârstă, nu tânăra din adolescența mea!


B.R.I.

Acesta este un serial polițist franțuzesc. Numele filmului vine de la Brigade Recherche et d'inintervention și este cu criminali periculoși care pun mâna pe pistol, sau pe puști automate, nu ca în cel românesc unde la infractori daor în acest serial se poartă armele de foc. Este un serial dur. Această brigadă este preluată de un arab, Said, fost militar în Siria, în locul lui Eric, care se pensionează. Eric este prieten cu un infractor șef al clanului țiganilor! Țigani francezi, nu cerșetorii conaționali! Cu acesta încearcă să facă liniște în Paris. Însă sunt mulți care îl contestă și de aici ciocniri dure cu pistoale și alte arme de foc. Se dau spargeri, jafuri. Serialul este dur și tensionat și va avea un nou sezon. 


Un comentariu: