miercuri, 6 martie 2024

Gambitul turcesc de Boris Akunin


Scormonind internetul am dat peste acest autor rus. Și mi-am reamintit că acest roman a fost tradus în românește la Humanitas și l-am citit, dar nu îmi mai aduceam aminte nimic! 

Aș că l-am reluat în englezește. Este un roman istoric de mare interes și pentru istoria românilor. Este vorba despre Războiul ruso-turc din 1877-1878. Pentru noi se numește Războiul de Independență! Romanul este tributar din acest motiv că este punctul de vedere istoric rusesc. Este vorba despre asediul de la Plevna. 

Tânăra Varvara-Varia Suvorova din Petersburg pleacă spre Bulgaria cu trenul să-și întâlnească logodnicul Petia. S-s deghizat în bărbat, dar căruțașul care o însoțea fuge cu tot avutul Variei. Este salvată de un voluntar venit din Serbia numit Erast Fandorin, un detectiv care apare în romanele  lui Akunin. Ei reușesc să evite să fie capturați de o hoardă de bașbuzuci, tâlhari turci din specia lui Pazvante care jefuiau zona Dunării. Ajung la tabăra rusă, unde Fandorin transmite că trebuie să atace Plevna unde Osman Pașa dorea să blocheze avansul armatei ruse. Criptograful Petia transmite o telegram secretă care trimite trupele ruse spre Nicopole și nu spre Plevna. Asediul Plevnei se lasă cu mari pierderi ruse care de fapt a obligat pe ruși să ceară sprijinul armatei române. Dar acest lucru nu spus în roman. În schimb apare un colonel român Mihai Lucan care face avansuri tinerei Varia. În tabăra rusă sunt mai mulți jurnaliști, printre care francezul Charles Paladin și britanicul Seamus McLaughlin. Fandorin încearcă să dea de trădătorul care dă informații turcilor și printre cei bănuiți sunt pe rând Lucan care este ucis într-un duel cu Paladin. Apoi este contele Zurov care este ucis de colonelul de jandarmi Manzanakis, care se sinucide.  Unul din cei mai importanți generali ruși este Sobolev, care conduce atacurile împotriva turcilor la Plevna. 

Ne aflăm aproape de finalul asediului și McLaughlin primește o informație că Osman Pașa s-ar preda unui general rus. Fandorin își dă seamă că este o capcană și anunță armata rusă să susțină frontul unde s-ar preda turcii. Atacul turcesc este respins și McLaughlin dispărut pare a fi fost trădătorul. 

Fandorin este trimis la Londra să dea de McLaughlin. între timp Plevna cade și armata rusă ajunge la Adrianopole Edirne. Aici se află generalul Sobolev care este îndemnat să intre în Constantinopole. Așa că Sobolev și un batalion iau trenul să ajungă în periferiile Constantinopolului, la San Stefano. Așa am aflat de această localitate unde s-a semnat Pacea de la San Stefano. În continuare este îndemnat să intre în Constantinopole, dar Fandorin sosit din Constantinopole îl oprește. Aceasta ar fi însemnat intervenția escadrei Marii Britanii și un nou război al Crimeii! Și atunci este revelat Anwar spionul! Acesta o ia ostatică pe Varia în speranța că trupele turcești vor interveni. Turcii sunt respinși și se semnează pacea. Spionul se sinucide.

Am văzut și filmul rusesc făcut după acest roman, cu Olbrychski în rolul  lui McLaughlin, care respectă romanul dar modifică finalul și spionul!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu