miercuri, 27 martie 2024

3 Body Problem -serial

















Această problemă este de natură newtoniană cosmologică. Este problema celor trei corpuri gravitaționale, aducă trei stele care creează mari perturbații asupra unei planete care se rotește în jurul acestor trei sori. 

Această problemă dă numele unei trilogii SF scrisă de autorul chinez Liu Cixin, roman de mare succes internațional. Pe baza acestor romane Netflix a creat un serial căruia i se face reclamă foarte tare. 

 

Dacă în roman totul se petrece în China în serial acțiunea începe în China, dar totul se desfășoară în actualitate, la Londra. 

În 1966 în China în timpul Revoluției culturale un profesor de fizică teoretică este omorât în bătaie de tineri din Armata Roșie. Fiica lui, Ye Wengie, o fiziciană strălucită este trimisă în lagăr în Mongolia interioară. Acolo însă este luată de soldați și dusă la o stația cu cu o mare antenă parabolică radio care urmărea contacte cu civilizații extraterestre. Wen intră în contacte cu locuitorii unei planete aflate într-un sistem solar un trei sori, care era în pericol de extincție și care intenționează să vină pe Pământ să-l cucerească. Sosirea se preconiza a fi peste 400 de ani navele lor având o viteză de 1% din viteza luminii. Ca să nu avanseze științific acești extratereștri trimiseseră un sistem care provoca perturbații asupra acceleratoarelor. Wen avea o fiică făcută cu un savant ecologist american, Mike Evans și se stabiliseră la Londra. Fiica se sinucide misterios. Pe fir intră însă o tânără fiziciană de origine chineză Jin Cheng și prietena ei, Auggie Salazar care se ocupa de nano fibre care aveau proprietăți extraordinare de rezistență mecanică. Evans era și el în contact cu extratereștrii și avea o navă care se coordona în acțiuni cu aceștia. În plus extratereștrii le furnizaseră niște căști speciale de Virtual Reality cu care ei încercau să rezolve problema celor trei corpuri. Acțiunile celor care erau în contact cu extratereștrii sunt monitorizate de un detectiv de origine chineză care era sub comanda unui demnitar britanic din serviciile secrete, Thomas Wade. Jin Chen imaginează o sondă spațială care să întâmpine flota extratereștrilor folosind o parașută din nanofibre și care să fie accelerată până la peste 0,01 viteza luminii cu ajutorul unor explozii de bombe atomice. Totul sub coordonarea ONU! Însă experimentul eșuează, probabil și prin intervenția extratereștrilor care monitorizau pe pământeni.

În final trei oameni printre care și prietenul celor două fiziciene, Saul Durand  sunt selecționați de ONU să gândească metode de a bloca pe extratereștri, lucru pe care aceștia nu-l pot detecta. Din acest motiv extratereștrii vor să-l omoare pe Saul cu ajutorul unor pământeni care se supun extratereștrilor. 

Așa se termină primul sezon și urmează și alte sezoane. Este un serial bine realizat. Impregnat de realitatea de azi și nu este în enervantul stil Marvel cu super eroi.

Nu sunt un amator de SF acum, cum eram înnebunit pe la 14 ani și colecționam fascicole din Povestiri Științifico Fantastice. Umblam chiar prin tot orașul pe la debite de tutun care vindeau aceste fascicole și găseam numere vechi cu  mirosul de tutun impregnat. Îmi amintesc că un vecin mai mare ca mine avea primele fascicole inclusiv faimosul roman Uraniu de Adrian Rogoz pe care mi le-a dat să-le citesc. Era amuzant pentru că era marcat de realismul socialist și de anti americanism cu businesmanii cu havane în gură și băutori de Coca Cola! O tempora!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu