duminică, 17 martie 2024

De-a dacii și romanii de Dan Alexe



Am primit cadou această carte de ziua mea și m-am întrerupt din cititul la Istoria lumii că să mă uit pe ea.

Și m-am apucat să citesc. Știam că Dan Alexe combătea aiurelile dacice protocroniste și speram că această carte poate lămuri anumite lucruri. Citind-o nu-mi venea să cred. Dan Alexe nu combate originea românilor din daci, ci, pe niște criterii cică lingvistice inventează o nouă istorie a începuturilor românilor. Totul pornește de la retragerea aureliană în 271. 

Teza lui Alexe este că s-au retras dacii nelatinizați în sudul Dunării și ulterior au migrat înspre malul Adriaticii și au devenit....albanezi! Ei ar fi albanezii de azi! În schimb populațiile latinizate din Balcani din care fac parte și aromânii și românii de azi ar fi migrat înapoi în Ardeal pe la 900 aduși de ...unguri. Păi pe la 900 ungurii abia se stabileau în Panonia, și aveau incursiuni spre Vest în imperiul german unde sunt învinși la Lechfeld de Otto cel Mare. Abia după aia se reorientează spre Ardeal.

Argumentele lui Alexe sunt date de lipsa dialectelor și unitatea lingvistică a românei din nordul Dunării, lucru care lui Alexe îi pare imposibil. El spune că această unitate este dată de descălecările din Ardeal spre Țara Românească și Moldova inițiate de regii Ungariei, care impun această limbă fără dialecte. Ori cel puțin în Țara Românească vine din Ardeal un nobil român din Făgăraș miticul Negru Vodă din cauza disputelor cu regele ungur. Doar Dragoș este trimis din Maramureș în Moldova de unguri. Cartea este o înșiruire de aberații lingvistice. Una m-a enervat total legată de denumirea Țării Românești în turcește pe vremea călătorului Celebi care denumește Valahia regală Țara Românească pe la 1650, că ar fi Valahia Ungariei regale. Ori atunci Ungaria era de 100 de ani pașalâc turcesc?!

Sunt multe argumente că românii ciobani au migrat peste Dunăre din Balcani și Pind și contribuie la formarea principatului Țării Românești sau Valahiei. Aceste migrații erau facilitate de faptul că ambele maluri ale Dunării erau stăpânite până la anul 1000 de către Primul Țarat Bulgar, care ne-a dat și boierii slavi care au impus ortodoxia slavă, de care am scăpat de abia după Reformă, când apare și primul document de limbă românească, scrisoarea lui Neacșu. Dar de aici la aberațiile lui Alexe este cale lungă. Alexe s-a apucat să rescrie istoria începuturilor românilor într-o bătaie de joc și contrazicând pe toți istoricii români, acuzându-i de naționalism.

Cartea m-a dezamăgit profund, iar Alexe este un tip dubios, cum sunt dacofilii protocroniști.


4 comentarii:

  1. Bine îl(îi) combaţi, nea Joe! De ce or fi avînd nevoie de poveşti vechi de adormit copiii, "la trecutu-ţi mare"... în loc să facă ceva pentru un prezent acceptabil?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit pe internet ceva extrase din această gogomănie istorică pe suport umoristic de trei parale, care-i foarte periculos pentru mințile simple. Oare nu mai există editori de specialitate care filtrează subcultura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt și eu surprins că Editura Humanitas garantează prin publicarea acestei cărți.

      Ștergere
  3. Daca s-ar mai cauta prin bibliotecile Vaticanului cred ca s-ar afla mai multe despre originile reale ale romanilor de azi.Sunt inca multe lucruri nereale in istoria care se invata in zilele noastre.Cred ca multe din documentele edificatoare ori sunt ascunse ori sunt reinterpretate pentru a se crea confuzie pentru a nu se cunoastea realitatea care poate supara pe cineva.

    RăspundețiȘtergere