luni, 8 martie 2021

The Russian de James Patterson și James O. Born


Am mai terminat un roman polițist aparținând prolificului Patterson, The Russian. Anterior scrisese Ambush -Ambush cu același personaj principal, polițistul NYPD Michael Benett, de origine irlandeză.

Alături de Benett care scrie la persoana I-a, apare un alt personaj, Daniel Ott, expert IT, care scrie la persoana a III-a. Acesta este un criminal în serie. Este un personaj care nu iese cu nimic în relief, dar care ucide cu sânge rece tinere pe care le întâlnește unde lucrează. El instalează sisteme care facilitează comunicarea între computere și telefoanele smart. Ott este familist, trăiește în Omaha, are soție și două fete. Este deranjat de atitudinea acestor femei americance care i se par arogante. De fapt crimele le-a comis și în San Francisco și Atlanta unde a mai lucrat. Benett și partenerul său Bret Hollis, tânăr detectiv lucrează să elucidez  cine este criminalul, care lasă o amprentă a crimelor sale, faptul că înfige cuțitul în ochiul stâng al victimei. 

În același timp Michael Benett are probleme cu cei 10 copii adoptați. Prima soție a murit de cancer, iar tânăra irlndeză Mary Catherine, venită să îngrijească de copii, devine iubita și viitoarea soție a lui Benett. O problemă m-a frământa, cum își permite un polițist să îngrijească 10 copii în New York într-un apartament care nu ar fi prea mare. Ar trebui să aibă cel puțin  3 dormitoare, ale adulților și două pentru copii, sunt șase fete și patru băieți. În plus Benett are probleme cu cel mai mare, adolescent care face șase luni de pușcărie pentru trafic de droguri. Cel mai important eveniment este însă apropiata căsătorie a lui Michael cu Mary Catherine.

Michael Benett și Hollis își bat capul cu identificarea asasinului, care are tupeul să trimită o scrisoare de amenințare în presa locală. Pentru asta Ott vizitează computerele din Biblioteca Municipală New York. Pe când avea o conversație cu bibliotecara șefă, Benett zărește o umbră care poate fi asasinul și începe urmărirea lui, dar îl ratează. O altă problemă este că un individ foarte arogant, Macy este trimis să vadă progresele investigației și îl deranjează foarte tare pe Benett. În plus mai apare un criminal, care pare că copiază crimele asasinului în serie, doar că acesta înfige cuțitul în ochiul drept. Acest asasin pare a se fi inspirat din relatările scăpate în presă de cretinul de Macy. 

Benett îl identifică întâmplător pe asasinul copiator din cauza faptului că acesta își hărțuia soția. Acesta fiind de meserie avocat, Benett se duce să îl interogheze. Acesta fuge pe fereastră pe scara de incendiu, urmărit de Benett finalmente sare pe un vas de pasageri de pe Hudson, cade și este ucis de elicea vaporului. 

Benett coroborează informații obținute de la FBI și observă că firmele unde lucrau victimele avea inscripția pe computere a firmei Computelex. Astfel dă de asasin, îl prinde împreună cu Hollis și începe interogatoriul în care acesta recunoaște toate crimele inspirat fiind de un criminal din Rusia! Stupoare! FBI vine să îl ia pentru că era spion rus. De aici și numele romanului.


Un comentariu:

  1. ITI RECOMAND NISTE CARTI : UN SPION DE MILIARDE a lui DAVID HOFFMAN ,o carte rara si reala dupa desecretizarea razboiului rece de dupa Gorbaciov-totul e pe baza de documente ; CIA de TIM WEINER castigator al unui premiu PULITZER. Momentan citesc LEONARDO DA VINCI :Viata unui geniu de MICHAEL WHITE,carte de exceptie ,de o documentare exceptionala si un scriitor-istoric pe masura.

    RăspundețiȘtergere