miercuri, 6 ianuarie 2021

Cast a Giant Shadow un film cu Kirk Douglas


















Zilele acestea am descoperit pe un site de filme vechi un număr de filme cu Frank Sinatra. Printre aceste este și filmul cu titlul de mai sus, Cast a Giant Shadow. Culmea că acest film îl are ca personaj principal interpretat de Kirk Doauglas, iar cel interpretat de Sinatra este unul secundar. 

Eroul acestui film este colonelul american David Mickey Markus. Filmul este dedicat apariției statului Israel în 1948 și al războiului cu arabii care a urmat.

Markus a fost invitat de liderii israelieni să le fie consilier și în cele din urmă el este făcut că prim general al acestei noi armate israeliene de Ben Gurion. Meritele sale în înfrângerea arabilor sunt considerabile, însă Markus moare stupid chiar înainte de semnarea Armistițiului cu arabii, fiind împușcat din eroare de un soldat israelian. 

Filmul prezintă comportamentul eroic al coloniștilor evrei veniți unii direct din lagărele naziste să lupte pentru supraviețuirea noii lor patrii. 

Filmul este interesant în primul rând de distribuția de excepție. Șeful lui Markus în armata americană, un general american care ar putea fi chiar Patton este interpretat de John Wayne, Aref, șeful comandourilor este interpretat de Yul Brynner, un pilot american venit în ajutorul israelienilor este interpretat de Frank Sinatra, Senta Berger fiind amanta lui Markus și Angie Dickinson soția lui. 

De ce m-a interesat personajul? Am văzut serialul Fauda cu lupta Shin Bet în teritoriile palestiniene, Valley of Tears cu războiul de Yom Kippur și citesc Rise and Kill First despre activitatea Mossad, deci sunt la curent cu problemele Israelului. Filmul este o pagină în plus, fiind vorba de formarea acestui stat, extrem de puternic  militar, dar și singura democrație din Orientul Mijlociu. Kirk Douglas patriarhul Hollywoodului care a murit recent la 104 ani este interpretul lui Markus fiind și el evreu. Dar cel mai important este că Markus, american din Brooklin era fiul unor emigranți evrei veniți în America de la Iași, din România! Deci primul general israelian, a avut rădăcini românești!


2 comentarii:

  1. Ma facu-si de am vazut filmul.
    Mari actori de film care nu mai sunt.
    Asta este viata !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am uitat sa iti spun ca nu este vorba despre generalul Paton.
    Asta a murit in 1945 ca urmare a unui accident in cazarma.
    Cred ca de fapt a fost asasinat fiindca era un fel de - fara de stapin
    Ma refer la personajul interpretat de John Wine care vezi bine ca apare si in 1947.

    RăspundețiȘtergere