sâmbătă, 19 decembrie 2020

The Sentinel de Lee Child și Andrew Child





The Sentinel este ultimul roman thriller din seria Jack Reacher a lui Lee Child, de data asta scris împreună cu fratele său mai mic cu 14 ani, Andrew Child. De fapt Child este un nomme de plume, adică pseudonim de scriitor, numele său de familie este Grant. Scriitorul a făcut 66 de ani și este la al 25-lea roman din această serie de un succes imens. Deja două dintre romane au fost ecranizate cu Tom Cruise în rolul lui Reacher. Nu corespunde cu originalul din roman, Reacher este un tip de 1,96 m, cam ca Liam Neeson. 

Cred că primul roman pe care l-am citit din seria Jack Reacher a fost Killing Floor, apărut în traducere în seria Thriller de la Humanitas pe care l-am cumpărat la preț redus din Librăria din curte Humanitas de pe Calea Victoriei. 

Însă romanul care m-a făcut să-l citesc pe Lee Child cu mare interes a fost romanul Gone Tomorrow. L-am găsit în vacanța la Parga, Grecia în 2013, exact în ultima zi printre cărțile lăsate de turiști englezi. Am început să-l citesc, am parcurs vreo 80 de pagini și am rămas să găsesc romanul. Cu mari eforturi cu ajutorul unui prieten am dat de toată seria. Le-am citit pe lap top în pdf. Acum le citesc pe e-pub pe tabletă. 

În perioda stării de urgență - lockdown cei doi frați s-au decis să scrie acest roman împreună. Și Andrew Child este romancier de thriller așa că au fost compatibili și a ieșit un roman reușit cu subiect de spionaj!

Ca de obicei Jack Reacher face autostopul cu un tânăr care lucrează în asigurări care îl duce din Nashville, Tennessee spre un mic orășel. În prealabil îl obligă pe patronul unui bar din Nashvile să le plătească banii de cântat datorați unei trupe de rock, folosind stilul lui convingător și dur.

Ajuns în micul orășel se oprește unde altundeva decât la o cafenea pentru o cană de cafea neagră. La ieșire observă că un tânăr este pe cale să fie capturat de niște indivizi și individe și ca de obicei intervine și-l salvează. Află că tânărul era administratorul rețelei de IT a orașului care fusese distrusă de un virus. De fapt acțiunea aparținea unei echipe de spioni ruși interesați să pună mâna pe un program de protecție a voturilor în America, The Sentinel, creat la Oak Ridge National Laboratory, cel implicat iniațial în energia nucleară. Foarte de actualitate subiectul, acum cu alegerile Trump Biden!

Rețeaua fusese infiltrată de o agentă FBI, care cu ajutorul lui Reacher vor încerca să blocheze tentativa spionilor ruși. Ei aveau interesul să nu se află despre un agent rus adânc infiltrat din anii 50. Pe fir intervine și un anume Klostermann, un tip care voia să afle chestiuni despre familia lui. Pare că ar fi fiul unui nazist ajuns în SUA, dar de fapt este agent fost KGB. 

Este o întreagă epopee de găsire a serverelor administrației IT a orașului aruncate la gunoi. După recuperare tânărul IT-ist se apucă cu ajutorul unei prietene, fostă la FBI să dezvolte un program care îi vor îmbogăți. 

Rușii o depistează pe agentă și o duc în casa lui Klosterman care aparținuse unor spioni ruși și care avea un bunker. Klostermann indusese pe mai mulți în eroare că este neonazist și diverși tâmpiți, inclusiv polițistul șef al orașului îl ajutau într-o frăție neonazistă. 

Reacher o salvează pe agenta FBI și detectează pe fiica lui Klostermann aflată la Oak Ridge, cu nume schimbat care umbla după Sentinel.

Totul se termină cu bine și Reacher pleacă cu același agent de asigurări înapoi spre Nashville spre noi aventuri care vor fi scrise de Andrew Child.

Romanul are multe scene dure și tensionate și se citește cu interes. Ca valoare o pun la media romanelor lui Child.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu