luni, 11 ianuarie 2021

Colonelul Redl un un film cu Klaus Maria Brandauer














Acest film pe care l-am văzut aseară și-mi imaginam că l-am mai văzut, dar nu cred a fost determinat de vizionarea altui film: Farewell to Europe. Credeam că acest film este ecranizarea cărții cu același nume: Adio Europa a lui Stefan Zweig. Cartea evoca Viena dinaintea Primului Război Mondial, filmul se referă la tribulațiile scriitorului în America de Sud și sinuciderea lui.

Aveam poftă de o evocare a Imperiului Austro Ungar și de Viena, unul din orașele mele preferate. Mă pregătesc să primesc o carte despre această perioadă, am citit Omul fără însușiri al lui Robert   Musil 

https://negutjoe.blogspot.com/2020/06/omul-fara-insusiri-de-robert-musil.html.

Așa că am căutat un film despre această perioadă. Și am dat de Oberst Redl, titlul original al filmului din 1985 realizat de Istvan Szabo, unul din marii cineaști maghiari. Este despre controversatul șef al contraspionajului austro-ungar, colonelul Alfred Redl, care a spionat în favoarea Imperiului Țarist.

Imperiul Astro-Ungar este fondat prin compromisul din 1867, prin care Împăratul Franz Josef devenea rege al Ungariei și imperiul devenea bicefal. Acest imperiul al dinastiei Habsburgice a fost un paradox al Europei Centrale. Habsburgii au devenit împărați ai Imperiului Roman de Națiunea Germană până la complicațiile Războiului de 30 de ani și apoi în secolul al XIX-lea cu ascensiunea Prusiei. După asediul Vienei de către otomani în 1683, Habsburgii s-au reorientat și au recucerit Ungaria medievală și alte teritorii printre care și Ardealul și Bucovina, din  trupul Moldovei. Au mai apucat și o ciozvârtă din Polonia, Polonia Mică, redenumită Galiția, care cuprindea și Cracovia și Ucraina ruteană de vest. Imperiul Austriei, ulterior Austro-Ungaria era un conglomerat de popoare din centrul și sud estul Europei. Erau italieni, germani austrieci, cehi, unguri, slovaci, croați, sârbi, bosniaci, români, polonezi, ruteni-ucraineni și peste tot evrei. În secolul XIX când apar în Europa statele naționale, Austro-Ungaria avea ca vecini state care aveau etnici care erau și sub drăguțul de împărat, lucru care făcea imperiul să trosnească din toate încheieturile. Toate aceste date au făcut ca imperiul să se destrame, să se prăbușească după Primul Război Mondial. Dacă austriecilor nu le-a păsat, ungurii au rămas cu o mare rană considerându-se de drept stăpâni peste teritorii locuite de alte etnii, unde ei erau doar stăpâni. 

Filmul este făcut de un maghiar, cu origine evreiești și drama evreilor din imperiu reiese din film. Chiar dacă acceptați, plana o suspiciune asupra lor. 

Alfred Redl este un personaj cu rădăcini umile din Galiția, funcționar la o gară de lângă Lemberg-Lvov. Tatăl era german, iar mama cu rădăcini ungurești. Micul Alfred accede la școala de cadeți din Viena și are o ascensiune spectaculoasă în armata austro-ungară ajungând șeful contraspionajului. Aici este un alt paradox care a condus la supraviețuirea imperiului, se cultiva meritocrație! În loc de patriotism se cultiva iubirea și admirația față de împărat!

Wikipedia îl consideră simbolul absolut al trădării, a vândut toate secretele militare ale Austro-Ungariei Imperiului Țarist pe bani grei, care îi permiteau să trăiască pe picior mare, bani care l-au deconspirat. Culmea este că Redl a inițiat reforme și metode moderne de urmărire a spionilor inamici, folosite apoi și împotriva lui. 

Filmul este mai vag privind trădarea, el apasă pe prietenia lui cu un baron maghiar, care trăda și el Imperiului Țarist și tendințele homosexuale care l-au făcut obiectul șantajului spionajului rusesc. 

O figură negativă o face în film Arhiducele Ferdinand, moștenitorul tronului care voia un război în Balcani care să rezolve tensiunile imperiului și culmea asasinarea lui este momentul declanșării războiului mondial. Este o scenă semnificativă a filmului în care Arhiducele discută cu Redl despre devoalarea unui trădător din armata imperială și pedepsirea lui exemplară. Arhiducele refuză pe rând pe toți, începând cu unguri, ca până la urmă țap ispășitor să fie un rutean  din Galiția, sau în subtext zic eu, un român. Cam ăștia erau cei care nu aveau importanță pentru politica imperiului.

Este interesant că în final, imperiul a produs manifestări culturale de mare calibru, scriitori precum Musil, Zweig, pictori precum Gustav Klimt, muzicieni precum Mahler, dar soarta lui era pecetluită din cauza multi-etnicității și probabil și a politicilor de deznaționalizare din partea maghiară a imperiului.

Unii spun că Imperiul Austro Ungar a fost anticiparea Uniunii Europene. În niciun caz! Pentru că politicile de deznaționalizare, existența unor cetățeni de rangul doi, antisemitismul au erodat definitiv această alcătuire ciudat multinațională. Uniunea Europeană este cu totul altceva!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu