sâmbătă, 20 iunie 2020

The Malta Exchange de Steve Berry


După biografia controversatului lui Nae Ionescu, care observ că a trezit interesul cititorilor mei și după Robert Musil mi-am permis un respiro de roman polițist. 

 

Așa că am citit un roman The Malta Exchange de Steve Berry.

Autorul urmează modelul romanelor lui Dan Brown în care amestecă istoria cu realitățile de azi.

Protagonistul acestor romane ale lui Berry este Cotton Malone. Acesta a lucrat cu Department of Justice și a rezolvat diverse situații. Acum el s-a retras și are o librărie la Copenhaga în Danemarca!

 

Malone primește însă o misiune bine plătită de MI6 să recupereze niște scrisori ale lui Churchill adresate dictatorului Mussolini. Pentru asta trebuie să ajungă la Lacul Como unde se află un individ care se pare că poseda documente pe care Mussolinni le luase cu el când încerca să ajungă în 1945 în Elveția și a fost prins și împușcat de partizani. Pe lângă acestea în posesia lui Mussolinni s-ar fi aflat și niște documente care ar fi fost prădate din posesia Cavalerilor de Malta. Un grup care ar fi aparținut acestul ordin religios la fel de vechi ca cel al Templierilor încerca să recupereze aceste documente care ar fi ajuns și ele în posesia lui Mussolinni.

 

Acțiunea se mută în în Malta unde se află Cardinalul Kastor Gallo. Acesta a fost abordat de Arhiepiscopul Spagna șeful Entității, serviciul de spionaj al Sfântului Scaun. Cardinalul Gallo este acum reprezentatntul Vaticanului care supervizează Ordinul Cavalerilor de Malta. 

Ordinul Spitalului Sfântului Ioan Botezătorul, sau Ospitalierii a fost fondat în timpul Primei Cruciade, la fel ca și Ordinul Cavalerilor Templieri. Ei au primit după retragerea din Locurile Sfinte Rodosul să-l apere de turci , ca apoi să se stabilească la 1500 în Insula Malta de unde au primit și numele de Cavaleri de Malta. Cavalerii de Malta au rezistat atacului turcesc în 1565 blocând expasiunea otomană în Mediterana de Vest.  

De Cavalerii Ioaniți cum se numeau atunci există și Diploma dată de regele ungar Bela al IV-lea prin care aceștia primeau folosirea Bălții de la Celei de la vărsarea Oltului în Dunăre. În această diplămă se menționează pentru prima oară formațiuni feudale românești, voievodatele lui Litovoi. Seneslau, Ioan și Farcaș din Romanați.  Cavalerii Ordinului Ospitalier de Malta este acum o puternică organizație umanitară.

 

Revenind la roman evenimentul are urma să aibă loc la Roma era alegerea unui nou papa, după decesul precedentului. În acest scop Gallo care dorește să devină papa este abordat de episopul Spagna care ainvestigase diverse fraude ale unor cardinali și care puteau fi folosite de Gallo pentru a șantaja pe cardinali să ajungă papă. Pentru acest lucru Spagna ar fi urmat să fie și el numit cardinal.

De asemenea Gallo spera să recupereze niște documente care în posesia cavalerilor de Malta, dintre care cel mai valoros ar fi fost Constantini Constitutum, un pergament scris după Conciliul de la Nicea din 325, desfășurat sub egida împăratului care au stabilit principalele dogme ale creștinismului care fusese declarată religie de stat în Imperiul Roman. 

 

Malone începe să caute prin Italia locul unde ar fi fost ascunse documentele Cavalerilor de Malta cât și scrisorile lui Churchill. În căutarea lor sunt și grupul de spionaj - secreti al Cavalerilor de Malta. Cardinalul Gallo declanșase disensiuni în cadrul Ordinului și Marele Maestru al Ordinului își dăduse demisia și adjunctului lui era Pollux Gallo, fratele geamăn al lui Kastor.

Malone și Pollux Gallo coperează să află locul unde ar fi fost ascunse documentele Cavalerilor, lucru făcut când insula Malta este ocupată în 1798 de Napoleon.

Stephanie Nell îl desemnase pe agentul Luke Daniels, urmașul lui Malone să-l urmărească pe episopul Spagna și pe Cardinaluol Gallo. 

În cursul acțiunilor grupul obscur de spionaj al Cavalerilor de Malta ucid pe rând pe Spagna, pe omul lui de încredere care îl contactase pe cardinaluol Gallo și pe adjunctul lui Spagna. 

Malone ajunge cu Pollux Gallo în Malta și dezleagă șarada locului unde erau ascunse documentele Cavalerilor. 

În final în bisericuța din Malta unde se aflau documentele cei doi frați îi cer lui Malone să plece pentru că aceste documente prezenta interesul exclusiv al bisericii catolice. Cardinalul Gallo avea acum și documentele compromițătoare pentru cardinali cât și documentele Cavalerilor de Malta cu care spera să devină papă.

Lucrurile se precipită și finalul poate fi aflat de cei care vor citi romanul pasionant cu istorie și acțiune. 

 


Un comentariu:

  1. Amuzant cum i-ai spus intr-un caz lui Spagna, printr-o inspirată greșeală: Spagan (Șpăgan?).
    Vorbind de cnezatul lui Farcaș, spui "Farcaș din Romanați", dar cred ca era "Farcaș din Vîlcea"; Farcaș vine de la cuvantul lup în ungurește (farkas), iar Vîlcea ar fi cnezatul lupului, căci vîlk e cuvant slav pentru lup.

    RăspundețiȘtergere