marți, 26 martie 2019

Un serial și un roman


















Astăzi vă propun un serial de televiziune englezesc Baptiste și House Divided un roman de acțiune de Jack Mars, citit după voluminosul tratat de istorie despe pacea de la Paris din 1919.

Baptiste

Baptiste este un serial în 6 episoade realizat de BBC.
Este un serial polțist care se petrece mai tot timpul la Amsterdam, este vorba de traficul de ființe umane în vederea prostituției organizat de o bandă de români.
În serial se vorbește englezește, dar și olandeză, doar este Amsterdam și românește, adică traficanții. Aceștia sunt extrem de violenți și nu se feresc să-și ucidă adversarii. Banda poartă numele de Brigada Serbilu. M-a cam amuzat chestia, probabil că numele era de fapt Sârbilor.

Personajul principal este bătrânul polițist francez Baptiste (interpretat excelent de Tcheky Karyo) specializat în găsirea de persoane. Este solicitat de vechea lui prietenă și fostă iubită Martha, șefă în poliția din Amsterdam s-o ajute să o găsească pe Nathalie, o tânără nepoată a unui englez Edward Stratton.

În acțiunea lui Baptiste este ajutat și de o englezoaică Genieveve, interpretată de frumosa actriță Jessica Raine, pe care am mai văzut-o în alt serial, de la Interpol care vrea să distrugă banda Serbilu.

Martha are un fiu pe Niels și el polițist, despre care Baptiste află că este fiul lui natural.
Mai apare și o brunetă Kim Vogel, care ajuta fetele ajunse pe mâna traficanților, dar se dovedește că de fapt este transexual, un fost traficant român Zerincu.

Nathalie se ascunde de banda violentă Serbilu, unde cel mai activ și periculos este Constantin (Alec Secăreanu, un brunet cu față de mafiot!).
Nathalie a furat 1 milion de Euro și i-a ascuns pe terenul tatălui iubitului mort, căruia îi dăruise un fiu, fermier olandez de lalele.

Banii aflați într-o geantă sunt descoperiți de acest fermier, dar îi sunt furați de un dentist din același sat. Banii trec dintr-o mână în alta, până sunt recuperați de Baptiste. Acesta dă de Nathalie care este o poloneză, care îi fusese amantă lui Edward. nathalie se îneacă încercând să scape de banada Serbilu. Și familia lui Edward este omorâtă de criminalii români. Baptiste începe să aibă bănuieli că Martha ar fi în legătură cu Serbilu. 
De fapt cel care era trădătorul este altcineva și la un moment dat toți devin suspecți.

În final Constantin este ucis de killerii bandei Serbilu pentru că se pregătea să dea totul pe față la poliție.

Fetele răpite de gansterii români sunt eliberate și totul se termină în coadă de pește, sora lui Nathalie nu mai este găsită și viața continuă la fel în cartierul cu felinar roșu în Amsterdam.

Un spectator al serialului era foarte afectat că răii sunt români și înjură pe realizatori, evident agramat!

House divided de Jack Mars

Mars este un autor de romane de acțiune de tipul care sunt populare acum, cu teroriști arabi, ISIS, Al Queda, etc.

Este al 7 roman din seria Luke Stone. Acesta este un super-erou. Este șeful unei echipe Special Rescue Team, care se ocupă de acțiuni speciale. 

Romanul se petrece la Casa Albă și în Africa.

Susan este noua doamnă președinte a SUA, vezi încă wishful thinking cu Hillary. Ea este divorțată și a fost salvată în romane anterioare din acțiuni teroriste de către Stone și așa devine amanta acestuia, lucru necunoscut publicului. 

La Sharm El Sheik în Egipt un avion cu Sir Denis, un foarte bogat englez, patron de hoteluri și un congressman american popular este doborât de teroriști. 

SUA se pregătește să riposteze, dar află că teroriștii pregătesc un atac împotriva SUA. 

Pirații nigerieni capturează o armă care trebuia să ajungă în mâinile Al Queda. Aceștia o vând celor de la Boko Haram, facțiunea ISIS din Nigeria, o bandă extrem de violentă. Aceștia la rândul lor vor să o vândă lui Al Queda.
Arma se dovedește a fi o armă dezvoltată de sovietici în anii 80 care poate provoca cutremure ce pot declanșa valuri tsunami uriașe. Arma mai conține și o bombă atomic de protecție în cazul unei temtative de capturare a armei.

Pentru a captura arma Luke Stone este trimis în Africa în Republica Niger lângă zona unde acționează Boko Haram.
Luke este însoțit de Ed un alt fost expert din forțele speciale, Trudy, expertă în comunicații și Newsam un fost hacker angajat la NSA. 

În Niger ei sunt acompaniați de Dunn, un fost SEAL, care se ocupa cu omorât criminalii din Boko Haram. Împotriva deciziei Casei Albe Luke, Ed și Dunn pornesc în pădurea Simbisa unde eliberează un grup de 100 de fete răpite de Boko Haram. Luke îl are inamic pe un general dobitoc, Loomis, responsabil cu forțele speciale. Cu această ocazie află unde se află arma și ajung la locul de întâlnire între Boko Haram și Al Queda. Aici însă seful Al Queda care cumpărase militarii din Chad nu respectă înțelegerea, îl ucid pe seful Boo Haram și au pe gratis arma sovietică.
Dementul de Loomis vrea să distrugă arma prin bombardare, indiferent că ar declanșa o explozie nucleară într-o țară prietenă, Spania, unde se află cam un milion jumătate de locuitori și turiști. Loomis încearcă cu ajutorul Congresului chiar să o pună pe președintă în situația de a fi scoasă de la comandă.

Luke, Ed și Dunn ajung în Canare, unde dementul de la Al Queda plănuia să folosească arma pentru a provoca un vulcan care să provoace uriașul tsunami care să inunde pe zeci de kilometri coasta de est a SUA cu NewYork în principal. 
Echipa lui Luke ajunge în zonă și  Ed, un gigant deviază direcția de acțiune a armei și la New York ajunge un tsunami mititel. Așa că tentativa lui Loomis este dejucată ca și a teroriștilor.

Lumea este din nou salvată, teroriștii uciși de o dronă chinezească cumpărată la chilipir de întreprizătorul Newsam.

Totul e bine în finalul acestor  romane de acțiune!


2 comentarii:

  1. Este clar ca BBC are multa imaginatie si habar n-are cum de fapt sunt romanii. In general ei sunt mai mult gainari locali (cei care sunt) decat criminali internationali, dar hei, BBC nu e parte din Europa (ori asa zic ei) deci ce stiu ei despre Romania in afara de Nadia Comaneci sau Dracula?. Am mai vazut filme aici (USA) in care sunt implicati romani, niciodata pozitiv, uneori considerati din Balcani (?!!), si care de fapt dovedeste punctul meu ca romanii nu reusesc sa-si faca reclama pozitiva de loc. Nu numai in filme, dar si ca produse, in turism (vizitati Bulgaria, or Turcia, or Ungaria, dar Romania? where is that country?). Si zic eu asta e mare pacat, fiindca frumuseti naturale ca cele din Romania nu sunt peste tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Mike și eu care credeam că ai să comentezi chestia cu președinta USA hahahaha.....

      Ștergere