duminică, 12 august 2018

Ce am citit în călătorie: To Die în Vienna de Kevin Wignall

Pe acest romancier l-am descoperit întâmplător. Este specializat în thrillere cu spioni, CIA, MI6, etc.
Are deja un roman ecranizat şi cel de faţă anunţă Goodreads că va fi ecranizat cu Jake Gyllenhaal în rolul principal.

Romanul de faţă scris la persoana I are în centru pe Fredie Makin. Acesta este specializat în urmărire electronică şi este angajat de CIA să-l supravegheze pe un chinez care predă ştiinţa computerelor la Universitatea Tehnică din Viena. 

Makin se întoarce acasă mai devreme decât programat şi dă de un individ care îl loveşte şi fuge, ca apoi să revină şi să încearcă să-l împuşte. Makin îl anihilează lovindu-l cu un fier de călcat. 

Află că şi chinezul este dat dispărut şi că operaţiunea este anulată de oamenii de la CIA care par a-i omorî pe toţi care au fot implicaţi în operaţiune. 

Makin face cunoştinţă cu o bătrână doamnă de origine rusă cu care chinezul obişnuia să joace şah la o cafenea. Această doamnă, profesoară de limbi orientale la Universitatea din Viena, pare a fi în legătură cu CIA, dar şi cu ruşii. 

Makin se lămureşte că omul de la CIA care ordonase execuţia celor implicaţi în operaţiunea de supraveghere a chinezului avea un interes fără legătură cu CIA. Chinezul inventase un program de calcul care introdus în sistemele de apărare cu rachete putea întârzia aceste lansări în cazul unui conflict. Ei bine, programul fusese folosit de spion pentru operaţiuni pe bursă, băgat în programele de tranzacţii le întârzia şi el putea câştig bani frumoşi din anumite tranzacţii profitând de întârzierea dată de program.

După ce scoate din joc mai mulţi oameni ai spionului are o întâlnire acesta şi Makin este surprins singur de acesta, dar salvat de bătrâna doamnă care-l împuşcă pe spionul corupt. 

Şi lui Makin îi rămâne să petreacă liniştit în Viena, lucru care mi-ar plăcea şi mie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu