Adriana a cumpărat
nişte romane de Agatha Christie şi a primit gratuit şi o altă carte. Astfel a
ales cartea Din nou în
Provence de Peter
Mayle.
Însuşindu-mi şi
criticile amicilor care mă apostrofează că citesc maculatură, am încercat
această carte reconfortantă. Care este o carte de călătorii şi despre
gastronomie, voie şi viaţă bună!
Aparţine unui
scriitor englez stabilit în zonă şi conţine crochiuri privind viaţa în sudul
Franţei.
Pe de o parte
confirmă cele scrise de Michel Houellebeq, care consideră că Franţa este
sinonimă cu Joie de vivre!
Că toţi tipii cu posibilităţi se vor stabili în Franţa mai ales în sud.
Acest adevăr este confirmat mai ales de englezii sătui de clima lor rece şi
ploioasă. Pentru că Peter Mayle este un englez stabilit de mai mult timp în
Provence şi cărţile sale exultă plăcerea vieţii în zona Louberon la poalele lui
Mont Ventoux, muntele golaş, ocolit în ultimul timp de Tour de France.
Am şi eu experienţa a
două vizite pe călduri infernale la Aix en Provence. Ce trebuie să ocoleşti în
zonă este litoralul dintre Marseille şi Toulon. Noi, eu şi Adrian am avut lipsa
de inspiraţie să stăm o săptămână la mare la Saint Cyr sur Mer în mijlocul lui
iulie când ne-a bătut mistralul şi apa era mai rece decât am prins-o la Marea
Neagră!
Ce scrie Mayle? Scrie
despre viaţa la ţară, despre mâncare, despre marc - rachiul de vin, despre Pastis,
invenţie franceză.
Aici am eu îndoieli,
scriitorul spune că a fost inventat aici şi cu Ricard,cel cu Pernod Ricard l-au
făcut celebru!
Ce ne facem cu Uzo băutura naţională grecească, care-i
tot rachiu de anason, care se albeşte când torni apă la fel ca la Pastis?
Vorbind de supremaţia
franceză la bucătărie autorul ne povesteşte de comoara din zonă, celebrele
trufe negre, cu gust divin şi preţ neruşinat. În 1990 ar fi făcut 1000 de
pounds kilul! Cred că acum sunt mai scumpe. Pentru a le recolta îţi trebuie
câini sau porci antrenaţi care să le depisteze.
O altă chestie
excelentă testată de autor a fost o ospătărie de şoferi de tir cu mâncare foarte
bună şi al preţuri....de şoferi.
Apar figuri de
autohtoni din zone, gurmanzi, care ştiu cele mai bune reţete pe care le pot
face doar maeştri bucătari din zonă.
În vizitele mele de
la Aix nu am prea testat bucătăria locului. Am fost la nişte conferinţe şi
mâncarea o asigurau organizatorii. Îmi amintesc doar de un tort de zmeură,
că m-a apostrofat un francez pentru teeshirtul meu cu Hard Rock Cafe, nu prea erau
americanofili în Franţa prin 2003-2004. Dar cea mai frumoasă amintire a fost
Festivalul Musique dans la Rue, care
se desfăşura pe străzile din Aix, când am fost acolo în iunie. Am ascultat
muzică superbă, nişte puneri în scenă absolut amuzante ale unor opere celebre
şi marele succes înregistrat de nişte ţigani români muzicanţi, care după
aplauzele prelungite răspundeau mersi
bocup!
Felul sănătos
de a mânca l-am testat într-un fel în Grecia!
Autorul ne spune că
Provence are clima Californiei de sud şi că este un loc ideal să trăieşti sau
să vii în vacanţă.
Sunt complet de acord
cu autorul!
Mai ales că nu am
făcut cronica acestei cărţi, am glosat şi eu pe lângă!
S-au tradus două volume în România.
RăspundețiȘtergerea. cred ca in California de Sud (daca e Baja California e in Mexic, nu in USA, sic) clima e asemanatoare Provinciei, nu invers
RăspundețiȘtergereb. nu toata literature "usoara" e maculatura. Incearca Sven Hassel, Poirot, Maigret, Dune, Game of Thrones, JH Chase, Raymond Chandler ...
M
..si l-am uitat pe Crichton !
RăspundețiȘtergereiar mi-au disparut comentariile.
RăspundețiȘtergereSpusesem ca nu Provence seaman cu California ci California cu Provence. Indiferent ce cred Americanii :)))Mai mult Baja California e in Mexic. Oricum nici San Diego si nici Acapulco nu seamana cu Provence. Nu e atat de tare soarele in Europa.
Si nu toata literature usoara e macultaura. Pomeneam de Hassel, Poirot, Maigret, JH Chandler, Raymond Chandler, Game of Thrones, Dune, Michael Crichton si pe fantastical si eruditul Neal Stephenson.
M