luni, 16 septembrie 2024

The Secret de Lee și Andrew Child



The Secret este ultimul roman din seria Jack Reacher este numărul #28 din serie. 

Este un roman din perioada când Reacher era căpitan în Poliția Militară MP. suntem în vremea Războiului din Golf Desert Storm în 1990. Reacher descoperă un trafic ilegal cu arme, pistoale mitralieră din Golf. Aduse ca inutilizabile din teatrul de război, li se extrăgeau sistemul de tragere automat și le instalau pe arme din comerț, transformându-le în arme automate, care ajungea pe mâinile unor civili Reacher cu o colegă de la FBI identifică în Chicago pe cei care făceau contrabanda și aceștia sunt arestați. Atunci primește un telefon să se prezinte în Washington DC. 

Pe de altă parte se petrec evenimente ciudate. Două surori Roberta și Veronica urmăresc o echipă de 6 oameni de știință care au lucrat la un proiect numit 192 în India și totul s-a terminat cu un accident în care au murit 7 persoane. De accident a fost acuzat de neglijență alt cercetător numit Morgan Sanson, care ulterior s-a sinucis.  Primul dintre ei a murit de cancer și a dezvăluit acestor tinere pe cei care lucraseră la proiect. Tinerele sunt niște asasine de mare clasă și îi chestionează pe acești oameni de știință care este al 8 nume, al 7-lea fiind un anume Pritchard care lucra pentru CIA. Nimeni nu știe al 8-lea nume care era un om de la CIA care coordona aceste proiecte. De moartea acestor cercetători este informat tot timpul Stamoran, ministrul Apărării. Acesta este căsătorit cu Kaluga, o tânără chimistă care lucrase la firma americană de chimie în India implicată în proiect și  ea a fost pusă să prezinte faptele care au dus la acel accident. 

La Washington Reacher se reunește într-o echipă care să investigheze morțile suspecte ale acestor cercetători împreună cu Smith, o tipă de la FBI, Nielsen de la CIA și Walsh de la Trezorerie. În cursul cercetărilor un rol important îl au faxurile, încă nu apăruseră în 1990 telefoanele inteligente. La ideea lui Smith, Reacher și echipa caută un fost kaghebist care poate să-i lămurească ce făceau cercetătorii în India. Ei lucrau la un proiect de substanțe care să fie antidot la armele chimice produse de sovietici. Kaghebistul, după o beție cu vodcă în care alcoolicul Nielsen bea braț la braț cu rusul, îi îndrumă la un jurnalist american care avea documente privind acest proiect cu final nefericit. Acesta le dezvăluie că accidentul a fost mult mai grav, muriseră de fapt 1007 oameni!

Ceea ce urmează duc la revelații surprinzătoare și cu un final neașteptat. 


Un comentariu:

  1. https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1062260585341582&vanity=scott.lobaido&slug=we-did-it-joepainted-by-scott-lobaidothe-world-needs-to-see-thisshare-i

    RăspundețiȘtergere