vineri, 20 septembrie 2024

Foști colegi, prostul gust, țărani

De la stânga la dreapta: Anania Laurian, Lia Ciupagea, Adriana Șoancă, Vlad Vasilescu, Elisabeta Popa și eu Joe Negut

Noi în anul I, eu sunt primul din stânga, rândul doi  de jos, Lizica tot în rândul doi a treia din dreapta, Adriana prima din dreapta penultimul rând de sus,  Laurian al doilea din dreapta din același rând, Vlad primul din dreapta din rândul de sus

Catalogul de anul I CNE

Revedere în 1982


Astea vor fi subiectele acestei postări.

Cu ceva timp în urmă pe FB fostei mele colege de facultate Adriana Șoancă am descoperit pe un fost coleg de care nu mai știam nimic de la absolvire. Este vorba de Vlad Vasilescu. Ce chestie! Am prieteni pe cei doi Mihai Vasilescu, Mike de la London, și Michael Allin de la Sarasota, Florida și dau de al treilea Vasilescu, fostul meu coleg. Am scormonit prin pozele vechi și am dat de poza făcută în mai 68, unde erau majoritatea colegilor ce facultate și i-am trimis-o. M-a acceptat ca prieten pe FB. Am mai dat și de Radu Gheorghiu, prieten cu Vlad, devenit în America Rod Georgiu și suntem prieteni pe FB. Zilele astea primesc un mesaj de la Vlad că este prin România și că ar vrea să ne întâlnim. Am stabilit să ne vedem ieri, joi 19 septembrie. Am găsit locul la intrarea în Grădina Icoanei la taverna Il Vilaggio. Eu credeam că este restaurantul unde m-am văzut anul trecut cu Valeriu Demetrescu, alt coleg de facultate, stabilit la New York. Am greșit, ăla era El Pato. Revenind  la Vlad, m-am gândit să-i fac o surpriză, să mai caut niște foști colegi cu care să ne vedem. Așa că am sunat-o pe Adriana și ea a mai căutat alte colege și colegi. Și așa am dat de Laurian Anania, de Lia Ciupagea și de Lizica Popa. Ieri la 12.00 era în apropierea restaurantului și îl văd pe Vlad, el se scuză că nu mă cunoaște și apoi realizează că sunt eu.  Vin și ceilalți și am făcut o revedere cu șase colegi, care apar în poza de pe titlu. De la stânga la dreapta: Laurian Anania, Lia Ciupagea, Adriana Șoancă, Vlad Vasilescu, Elisabeta Popa și eu, Joe Negut. Adriana a venit însoțită de fiica ei cea  mare, o versiune actuală a celei din tinerețea noastră studențească, Adriana are probleme de deplasare. Am aflat că Vlad a emigrat la finalul anilor 80 în Canada și apoi a plecat în SUA și s-a stabilit la Los Angeles. A lucrat în informatică pentru Honeyell. Laurian a venit și el la ITN, după repartiția la CSEN, dar a plecat prin 1975 și a lucrat în transporturi navale. Lia și Adriana au lucrat la Proiectarea CITON, de la București, pentru instalații nucleare,  iar Lizica la CNCAN, agenția de reglementare nucleară. Laurian s-a bucurat că eram doar de la CNE, nu cu cei de la Termo mult mai numeroși și pe care în majoritate nu-i știam, pe unii i-am cunoscut la cămin, sau în armată.

Nașii numelui meu de Joe sunt Adriana și Horia Tănase. Ei mi-au prescurtat numele de George în Geo, americanizat Joe, pronunțat cum se scrie. 

Am constatat că doi dintre colegii mei sunt nepoți de mitropoliți ai Ardealului, Plămădeală, nepotul lui Plămădeală, mitropolit în acea vreme și Laurian, nepotul lui Bartolomeu Anania, mitropolit al Ardealului după 89. 

Noi, promoția care a dat examen la Secția CNE de la Energetică suntem prima promoție care a  dat examen la această secție. Au mai absolvit înaintea noastră încă două promoții mai reduse, dar noi suntem primii care am dat examen să devenim ingineri nucleari. Am intrat 40 de studenți în anul I. Eu am intrat primul cu 9,29, dar ultimul a avut o medie foarte ridicată 8,18! Dar n-am terminat primul facultatea. Am fost șef de grupă, erau două grupe de 20 de studenți, până în anul III, când profesorul Leca m-a destituit că nu puneam absenții și l-a pus pe Costin Popescu șef. Între timp unii au rămas repetenți, alții au abandonat și în anul III s-au mai alăturat colegi de la Termo și am absolvit în 1972 tot 40 de viitori ingineri. Public și lista celor 40 de studenți din anul I. Poza cu noi din 68 arată pe mulți dintre colegii noștri, unii nu mai sunt. Eu, cu Cezar Dragomirescu și Puiu Dumitru am fost colegi în clase diferite la Liceul Caragiale din Ploiești, mai era și Doina Niță de la Liceul A. Toma, ulterior Mihai Viteazul, pe Bulevard în locul unde a funcționat Liceul Petru și Pavel, cu fațada distrusă la bombardamentele din 1944.  Liceul s-a mutat în locul Liceului Comercial de pe Oilor și a devenit faimosul liceu Caragiale, pe care l-am absolvit în 1967! Din poză îmi aduc aminte de Nicu Stan, cu care am stat în cameră împreună cu Puiu și Cezar din anul II până în anul IV. Lui Nicu îi vindeam cartela cu 300 de lei, eu devenind un blatist înverșunat la cantina studențească, unde se mânca foarte bine pe vremea noastră. Nicu a rămas asistent și apoi șef de lucrări. S-a stins în primăvara lui 1985 cu probleme de inimă după teribila iarnă de atunci. Am fost împreună cu Cezar la înmormântarea de la Târgoviște. Cezar a fost repartizat ca și mine la CSEN-ITN, dar a plecat la Cernavoda în 1991. Eu am fost repartizat inițial la IFA la bibliotecă, dar m-am transferat în decembrie 1972 la ITN, ulterior IRNE și finalmente ICN. Am fost în echipa care a pus în funcțiune reactorul de cercetări TRIGA de la Pitești. În 2 mai 1986 am avut teribila șansă să văd Cernobîlul pe instalațiile dozimetrice ale reactorului. Mi-am luat doctoratul în 2006 cu conducător Nicolae Dănilă care mi-a dat doar 7 la examenul de CNE! Am fost cu el la Strasbourg în 2005 la o conferință. Doctoratul mi-a oferit șansa să ajung director la Agenția de Deșeuri Radioactive în 2007, de unde m-am pensionat în 2010. Am călătorit la conferințe și în interes de serviciu în SUA și Canada de 4 ori! Avantaj de director!  Ilie Prisecaru de la Politehnică mi-a dat șansa să devin profesor în regim de plata cu ora la Politehnică, la Nucleare unde am funcționat până în 2020 la pandemie. Am lucrări științifice citate care mi-au dat șansa să fac un doctorat onorabil. 

În numărul trecut din Dilema dosarul a fost despre țărani. La țară aerul este curat fiindcă țăranii dorm cu ferestrele închise ne spune Eugen Ionesco. E un citat în stilul caragialesc ionescian al marelui dramaturg al absurdului. Vorbind despre țărani, ei nu mai există azi, azi sunt fermieri agricultori cu aer urban. Cei care-mi vând mie legume nu mai îmi amintesc de cei din Moromeții. Eu am avut șansa în copilărie să cunosc țărani autentici, nu în satul patern Aluniș, de lângă Slănic Prahova, unde erau niște dealuri răpănoase, unde creșteau niște pruni din care se făcea țuica de Văleni. Alunișenii erau în majoritate muncitori la Mărgineanca Plopeni, sau la extracția țițeiului cum era unchiul Gheorghe, maistru sondor și fratele cel mare la tatii. În schimb în Avrigul matern, unchii și mătușile mele erau țărani autentici veniți de pe Columna lui Traian! Erau îmbrăcați conservator în haine populare și la muncă și cu cele bune de mers la biserică duminica. Gospodăria era în interiorul unei curți cu casa la stradă și poartă cu ziduri înalte de peste 2 metri, în spate fiind șura care avea la mijloc locul pentru car (nu căruță!) apoi în stânga și dreapta erau grajdurile pentru vite. Unchiul Mihai avea în plus și cal și oi pe care le ținea la munte, în Clăbucet (nu cel de la Predeal, cel de sub vârful Suru din Făgăraș) unde era baci și prepara brânza de burduf, grasă și iute, cum nu o mai găsesc azi. Unchiul Gheorghe și mătușa Oană, sora cea mare a mamei aveau două bivole care erau și cu lapte și ca animale de povară la car. La ea am mâncat cea mai bună carne la borcan. Era interesant cu Avrigul care avea în lunca Oltului locuri de agricultură de cereale, porumb și cartofi, dealurile spre Poiana Neamțului, la Unghi unde erau fânețele și sus în munte oieritul. Erau locuri de cultivat cânepa pusă la muiat în râu și curțile erau pline de tocători. Cânepa era pentru textilele fabricate la război de mătușile mele. Azi cânepa a dispărut, i-am simțit mirosul la Amsterdam, era canabisul de droguri. Tinerii avrigeni  de prin anii 60-70 ieșeau de Crăciun, la colinde și la joc îmbrăcați în superbele costume populare alb negre. Mai erau și sașii unde, în cartierul lor, le cânta fanfara și ei echipați în pantaloni scurți de piele tirolezi. Azi nu mai există nimic din tradiție. În locul carului este parcată mașina familiei, industria prosperă pe vremea comunismului a dispărut, se mai lucrează prin întreprinderi mici din oraș, sau Sibiu, iar Avrigul a devenit un oraș prosper, cu aer occidental. Agricultura se face pe terenuri mari, arendate de firme agricole, asociații agricole, etc.

Numărul de azi din din Dilema se ocupă de prostul gust. Trăim într-un mediu unde prostul gust abundă. Azi dimineață dintr-un automobil second hand se auzeau tare manele. Oamenii postează tot ce este mai de prost gust din comunism. Nu mai suntem în stare să vorbim civilizat, și eu sunt un exemplu prost! Cel mai de prost gust individ, cultivat de presa fotbalistică este Becali, prostul care nu e prost destul, dacă nu e și fudul. 

Și în completare aflu că din sumele de pe card 10% sunt folosite la casele de pariuri și păcănele. Parcă este lumea lui Las Fierbinți, unde mai toți trăiesc din combinații și escrocherii. 

În Liban la Hezbollah au explodat pagerele și radiourile walkie talkie. Cică aceste pagere ar fi din Taiwan, dar taiwanezii neagă că le-ar fi făcut, apoi că ar fi făcute la Budapesta, și mai apoi în Bulgaria. Toți neagă însă. Cred că sunt făcute în Israel de Mossad care s-a strecurat în rețeaua de contrabandă prin care erau aduse. 

Când am plecat la București și m-am întors cu maxi taxi autostrada era plină de pancarte cu Ciucă în slujba țării. Ultima afacere politică este că Iohannis vrea să fie senator și s-a băgat o lege de la PNL ca să poată. Mă dezamăgește Iohannis. Candidații se întrec în gafe, mai ales Geoană. Nici Lasconi nu-i mai brează.

În seara de 19 septembrie la Filaromonica Pitești am avut un invitat de excepție, pianistul german de origine rusă Andre Parfenov. El ne-a oferit un program foarte interesant, de jazz! Concertul a debutat cu Vals pentru pian și orchestră de Andre Parfenov și apoi Suita de jazz pentru pian și orchestră de Alexander Tsfasman, compozitor ucrainean. Orchestra a fost condusă de dirijorul german Walter Hilgers. Au fost aplauze entuziaste după fiecare interpretare, și Parfenov ne-a oferit un bis din Brahms. În partea a doua am audiat în interpretarea orchestrei conduse de Walter Hilgers Trei poeme simfonice din ciclul Patria mea: Vysehrad, Vltava și Sarka.A fost un program de excepție!

În această seară de 20 septembrie am audiat la Filarmonica Pitești un recital de jazz pop având soliști pe Adina Sima și pe Marius Bălan împreună cu Trio Jazz & Pop Pitești. S-au cântat piese de pop și de jazz din repertoriul românesc și internațional.

Miercuri 18 septembrie am fost la Insula Crapilor Ionești Dâmbovița. La pomul lăudat sa nu te duci cu sacul. Niște babuști și bibănași și un caras. Vreme urâtă și noroi

Și în final nu putea să lipsească fotbalul!

S-a încheiat prima etapă din UEFA Champions League. Cea mai mare surpriză a fost că Manchester City nu a putut trece de Inter Milano. Inter moștenește apărarea lui Herera. Altă surpriză este înfrângerea la Monaco a Barcelonei. Iar au jucat în 10, pentru că a fost fault la atacant ca ultim apărător. A egalat Lamin Yamal, dar degeaba! Arsenal a scos un egal greu la Bologna. Bayern a bătut cu 9-2 pe Dinamo Zagreb și antrenorul a fost dat afară. Madrid a învins greu pe Stuttgart acasă cu un gol extraordinar dat de Endrik minunea braziliană, Liverpool i-a executat pe cei de la Milan la ei acasă cu 3-1. E prima etapă, multe se vor mai întâmpla!




15 comentarii:

  1. wow,ce de lucruri ne spui.ok!amintiri din belsug.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam intunecata poza din anul I. Il cautam pe Puiu Dumitru. L-am gasit si apoi si pe Cezar. Dar pentru asta am salvat-o si am luminat-o nitel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fiindcã "nu mai îmi amintesc" "lucrãrile ştiințifice citate", ai putea sã numești câteva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Văd că ești f curios, uite aici câteva https://www.researchgate.net/profile/Gheorghe-Negut

      Ștergere
    2. O scurtã analizã:
      - din 1972 până la doctorat, 4(patru) lucrări (1992-una, 1997- una şi două, fără a menționa data),
      - în 2006, 3(trei) lucrări,
      - nicio lucrare ca unic autor.
      - dupã doctorat, 2007....2010, 7(şapte) lucrări.
      Faci tu comentariile?

      Ștergere
    3. Nu că m-ar interesa prea mult din “anonimat” păreri anonime, dar mă revoltă o analizã (sau o analiză)de acest fel. Ce contestați aici? Doctoratul lui Joe, capacitatea lui științifică, sau doar v-ați trezit prost dispus azi dimineață. Numele meu este Andrei Martin Aszodi.

      Ștergere
    4. Văd că ești prezumțios și habarnist. Am menționat linkul Research Gate pentru că arată ce mai fac unii care au scris articole științifice. Ca să fie clar, până în 1990 nu am avut voie să merg la Conferințe Științifice în Occident. După 1990 s-a dat drumul. Articolele pe care le-am menționat sunt scrise de mine, dar trebuie să mai pui un șef, un profesor de doctorat, un coleg. Și uite cam toate articolele mele din 1990 până în 2010 când m-am pensionat.

      Ștergere
    5. Articole prezentate la conferinţe internaţionale şi reviste de specialitate
      1 INPR TRIGA Utilization in Fuel Behavior Studies under Accidental Conditions
      2 10 Years of TRIGA Operation Experience
      Papers published in the Proceedings of the 11 th TRIGA Users Conference, Sept 11 13,1990 Heidelberg, GERMANY
      3 UO2 RIA Type Test, Journal of Nuclear Materials 188 (1992) 168 176, North Holland
      4 TRIGA Forced Shutdowns Analysis
      5 PSA Application for the Scram System of Romanian TRIGA Reactor
      Papers published in the Proceedings of the 12 th TRIGA Users Conference, SEPT 28 OCT 1, 1992, Bucharest, ROMANIA
      6 - Optimal Test Intervals for Shutdown Systems for the Cernavoda Nuclear Power Station
      7 - FTRE - A PC Computer Code Based on Fault Tree Reduction Algorithm and its PSA Application, Papers published in the - Nuclear Energy in Central Europe - Proceedings of Slovenian Nuclear Society, June 13-16,1993, Portoroz, Slovenia.
      8 - Evaluation of Cernavoda Shutdown System Unavailability, Test Impact on Risk and Economic Consequences - pp. 74-81 - PSA and Severe Accidents ‘94 Conference Proceedings, April 17-20, 1994, Ljubljana, Slovenia, Paper presented at PSA and Severe Accidents ‘94 Conference, April 17-20, 1994, Ljubljana, Slovenia
      9 - Cernavoda CANDU Severe Accident Evaluation - Nuclear Engineering and Design 170 (1997) 67-72, Paper presented at Jahrestagung Kerntechnik ‘95 Conference May 16-18,1995,Nueremberg, Germany

      Ștergere
    6. 10 - CANDU Channel Flow Verification - Jahrestagung Kerntechnik ’97 Conference Proceedings pp. 386-389, Paper presented at Jahrestagung Kerntechnik ’97 Conference May 12-15, 1997, Aachen, Germany
      11 - Reliability Analysis of the Cernavoda NPP Diesels - Jahrestagung Kerntechnik ’99, Karlsruhe, May 18-20, Conference Proceedings pp. 219-222
      12 - TRIGA 14 MW Thermal Hydraulic Analysis, International Conference Nuclear Energy in Central Europe ’99, Portoroz, Slovenia, 6-9 September, 1999 Proceedings pp 145-150
      13 – TRIGA Thermal Hydraulic Analysis - Jahrestagung Kerntechnik 15-17 Mai, 2001, Dresden, Conference Proceedings pp. 625-628
      14 – RELAP5 model for TRIGA 14MW - Jahrestagung Kerntechnik 20-22 Mai, 2003, Berlin, Proceedings ISSN 0720-9207 pp. 455-458
      15 - TRIGA ACPR Pulse Mode Analysis - Jahrestagung Kerntechnik 25-27 May, 2004, Duesseldorf, Proceedings, Edited by Deutsches Atomforum, e.V.,Kerntechnische Gesellschaft e.V. Published by INFORUM Verlags- und Verwaltungsgesellschaft mbH, Berlin, © Copyright 2004 by INFORUM GmbH,Copy Editor: Dr. Karl G. Bauer, dbcm GmbH, Sankt Augustin, First printing: May 2004, pp. 442-445
      16 – Fuel Behavior comparison for a research reactor – Journal of Nuclear Materials 352(2006) 157-164
      17 - A CANDU Severe Accident Analysis - Proceedings of ICAPP ’06 Reno, NV USA, June 4-8, 2006 Paper 6081, 1259-1269
      18 - RELAP5-SCDAP RIA Type Tests Model, ICONE14-89063, ICONE14, Proceedings of ICONE14 International Conference on Nuclear Engineering, July 2006, Miami, Florida USA
      19 - The irradiation effects on zirconium alloys - Journal of Nuclear Materials Volume 362, Issues 2-3, 31 May 2007, Pages 300-308, E-MRS 2006: Symposium N
      20 - TRIGA Spent Fuel Bundles Safe Storage - Proceedings of ICAPP 2007 Nice, France, May 13-18, 2007 Paper 7033
      21 - Fuel transient behavior analysis (2906) - Transactions, SMiRT 19, Toronto, August 2007, Paper # C05/3
      22 – INVESTIGATION ON HEADER MANIFOLD MODEL EFFECT AT CANDU6 LARGE LOSS OF COOLING ACCIDENT - Proceedings of the 16th International Conference on Nuclear Engineering ICONE16 May 11-15, 2008, Orlando, Florida, USA, ICONE16-48540 Order no. 1787CD ISBN 0-7918-3820-X
      23 - CANDU 600 SEVERE ACCIDENT ASSESSMENT - Proceedings of the 16th International Conference on Nuclear Engineering ICONE16 May 11-15, 2008, Orlando, Florida, USA, ICONE16-48492 Order no. 1787CD ISBN 0-7918-3820-X
      24 – Investigation of header manifold model effect upon CANDU6 large loss of cooling accident - Proceedings of the 16th International Conference on Nuclear Engineering ICONE16 May 11-15, 2008, Orlando, Florida, USA, ICONE16-48540 Order no. 1787CD ISBN 0-7918-3820-X
      25 - Radioactive waste management in Romania - Proceedings of ICAPP ’08 Anaheim, CA USA, June 8-12, 2008 Paper 8284 – ANS order no 700338 ISBN-0-89448-061-8
      26 - SCDAP/RELAP5 Investigation on coolability of severely degraded CANDU6 core – preliminary results Proceedings of ICAPP ’08 Anaheim, CA USA, June 8-12, 2008 Paper 8063 – ANS order no 700338 ISBN-0-89448-061-8
      27 - Severe accident development modeling and evaluation for CANDU, Annals of Nuclear Energy, Volume 36, Issue 9, September 2009, Pages 1424-1430
      28 - "An Overview on the National Radwastes Management Strategy into the Context of the Nuclear Program Development " Paper #16356, The 12th International Conference on Environmental Remediation and Radioactive Waste Management Proceedings October 11-15, 2009 Liverpool Arena and Convention Centre, UK
      29 - An overview on the national strategy to implement a deep geological repository in Romania, Paper 10024, Proceedings of ICAPP ’10, San Diego, CA, USA, June 13-17, 2010.
      sper că te-ai edificat?

      Ștergere
    7. Felicitări. După cum spui, acolo unde lucrai, nu se putea susține un doctorat până în 1990, oricât de valoros ai fi fost.

      Ștergere
  4. Pentru că "nu mai îmi mai amintesc" "lucrãrile ştiințifice citate", ai putea sã numeşti câteva?

    RăspundețiȘtergere
  5. 8. G. Negut, A. Catana, I. Prisecaru, „CANDU severe accident analysis”, Buletinul UPB, vol.69, nr.4, Seria C, Inginerie Electrică, 2007 ISSN 1454-234X

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut JOE, salut Aszodi (caruia i s-a refuzat participarea la PHD inainte de 89)

    RăspundețiȘtergere