Acest roman mi-a fost recomandat de o revistă literară și nu mi-a înșelat așteptările. Este un exercițiu de admirație pentru Billy Wilder, regizorul unora din cele mai bune comedii de la Hollywood: Șapte ani de căsnicie, Apartamentul și mai ales Unora le place jazzul.
Regizorul Billie Wilder era un regizor german, de fapt austriac, evreu din Galiția austriacă. Mă gândesc câte personalități din această provincie au ajuns și au devenit faimoase în America. La începutul anilor 30 la studiourile germane UFA Billie, ulterior la Hollywood Billy Wilder era coleg cu Fred Zinnemann, sau Robert Siodmak, ulterior regizori celebri la Hollywood, autorii unora din cele mai bune westernuri. Dacă Germania a pierdut din cauza lui Hitler fizicieni celebri, scriitori celebri, iată că a pierdut și regizori din cei mai mari.
Pentru Calista, personajul feminin principal al romanului cunoștința cu Billy Wilder, i-a marcat destinul, a devenit ulterior compozitoare de muzică de film. Aș mai remarca un lucru interzis nouă românilor în comunism, faptul că tânăra Calista ajunge să facă o excursie în America din Grecia aflată sub regimul dictatorial al coloneilor din anii 60-70. Apoi și faptul că pe la jumătatea anilor 70, Grecia de abia începuse să devină un loc de vacanțe la mare. O altă șansă a Greciei a fost prăbușirea comunismului în Europa de Est și Balcani de unde vin azi grosul turiștilor. Una din cele mai frumoase scene ale romanului este aceea când, invitată împreună cu Wilder de șofer la ferma fratelui acestuia din apropierea Parisului degustă brânza Brie unsă pe pâine împreună cu un pahar de vin.
Vă propun să citiți acest roman fermecător și nu o să vă pară rău. Titlul original al romanului este Mr. Wilder and Me.
Interesant personaj (Billie Wilder), multumesc pt recenzie!
RăspundețiȘtergere