marți, 7 iunie 2022

Top Gun Maverick















Aseară am văzut noul hit cinematografic al sezonului Top Gun Maverick. Tom Cruise cel veșnic tânăr, revine cu un sequel dup primul Top Gun făcut în 1986, acum 36 de ani! Dacă atunci avea 24 de ani, acum face 60 și-l suspectez că-și cănește părul. 

Este u film patriotic cu încasări enorme în contextul războiului din Ucraina. N-am să dezvolt subiectul, fiecare curios poate să-l vadă. Am crezut că este 3D, NU este!

Tom Cruise a rămas căpitan, în timp toți cei de vârsta lui sunt acum amirali, contraamirali, viceamirali. În cel din 1986 parcă era în Air Force, acum este în Navy. Dar ce să ne încurcăm. Piloții de pe portavioane sunt ași, pentru că trebuie să decoleze de pe piste foarte scurte și mai complicat să aterizeze pe portavion, care este o treabă grea când pista n-are decât vreo 100 de metri. 

O chestie care iar nu o lămurește filmul este dacă pilotul are navigator sau nu, pare că aceste F18 sunt biloc, dar unii aveau, alții nu!

Și cum amintiri și nostalgii! Acum aproape 50 de ani mergeam la Boteni, lângă Titu să facem școala de ofițeri în rezervă cu termen redus (TR) de 6 luni la antiaeriană. Eram cel mai bun la teorie, pentru că studiam aviația inamică americană  pe care trebuia să le doborâm și eu eram filo-american și îndrăgostit de avioane. Am făcut și aplicație la Midia cu tunul de 100 mm și cu radar și calculatorul electromecanic care dădea traiectoria și tunurile s-au comportat foarte bine. Am venit foarte bronzați, chiar dacă era iarnă și camarazii noștri de la rachete fuseseră la Grădiștea. Atunci era în desfășurare era Războiul din Vietnam și în octombrie 1973 a început Războiul de Yom Kippur, declanșat de egipteni pentru eliberarea Sinaiului. Israelienii au avut pierderi foarte mari, dar imediat a venit sprijin din SUA și au învins pe egipteni. Totuși din el a ieșit pacea din care Israelul s-a retras din Sinai. 

Pe atunci regele aerului era F4, acum s-a ajuns la F35. An învățat că atacul se face la viteză subsonic, ca pilotul să vizualizeze ținta și apoi se intră în accelerație până la viteze supersonice ca să scapi de rachetele inamice. Probabil azi sunt dispozitive de AI care vizualizează mult mai precis ținta. Vietnamezii doborâseră cu artileria din zona neutră două B52, dar apoi americanii distrugeau radarele cu rachetele Stinger, aer sol, acum văd că sunt anti avioane. 

Spor la vizionare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu