sâmbătă, 4 iunie 2022

Regina Maria - spectacol deosebit de Roxana Lupu

Alex Penescu, Anta Agraviloae Barbu, Daniel Mihai, Roxana Lupu, Nicholas Lupu













Roxana Lupu este actrița care a interpretat-o pe Queen Marie of Romania. La vizionarea acestui film la Filarmonica Pitești abia am găsit un loc la etajul 2 al sălii, care era plină ochi,

Ei bine Roxana Lupu recidivează și a inițiat un spectacol concert în care a recitat pasaje din jurnalul Reginei Maria.

Spectacolul a fost însoțit de muzică, piese din vreamea Reginei. În primul rând George Enescu. A pornit cu Melodie Roumaine op. 47 de Sarasate și s-a încheiat cu  6 Dansuri românești de Bela Bartok, omagii aduse de doi mari compozitori, spaniol și maghiar. S-a mai cântat muzică de Sullivan, Schubert, Balada lui Ciprian Porumbescu, Doina lui N. Filip și Paul Constantinescu. S-au intonat Imnul Angliei God Save the Queen și și imnul regal Trăiască Regele

Partea vocală a fost asigurată de baritonul Nichlos Lupu (am aflat de la un amic că este soțul actriței), violonistul Daniel Mihai, pianista Anta Agavriloaie Barbu și pianistul Alex Penescu, care a fost grav afectat de tragedia Colectiv.

Roxana Lupu a dat citire la pasaje din adolescența prințesei, căsătoria cu prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitorul tronului României. Apoi șocul venirii în România, unde ea care nu era înaltă, părea mai înaltă decât românii care erau și bruneți pe deasupra. Sunt apoi pasaje care arată cât de pătrunsă de rolul său de Regină a României. Sunt apoi pasajele sfâșietoare din timpul războiului, a retragerii în Moldova, dar și disprețul față de micimea politicienilor români. Apoi a venit victoria și îndeplinirea visului de veacuri România Mare!

Regina Maria are mari merite în recunoașterea juridică a granițelor României Mari prin contactele la Paris cu Clemenceau și cu președintele Woodrow Wilson.

A fost un moment de mare respirație patriotică acest spectacol care contribuie la cultul pe care ar trebui să-l aibă românii pentru această mare personalitate a istoriei patriei noastre, Regina Maria. Cea adevărată, nu cea pe care am învățat-o eu la școală în anii 60.

 



2 comentarii:

  1. Nu cred ca am invatat ceva despre Regina Maria si extrem de putin despre casa regala. Caci asta era stilul - tacerea. Despre Carol I trebuia spus ceva, conducea Romania in timpul razboiului de independenta. Dar se apasa pedala mai mult pe 1907. Si probabil inca asta exista in mentalul colectiv. Ca mai veni si limbricul ala de Ion Cristoiu, sa spuna public ca Regina "ei, era putin cam curva". Cu toata pregatirea sa istorica de dupa '89. 1/2 de barbat ca el, n-ar fi putut avea acces la nici o femeie precum Regina Maria, frumoasa, cu ochii ei albastri si cu inteligenta ei. Venita la 17 ani, din Anglia si instalata in noroaiele Cotrocenilor, sa se marite cu urechiatul de Ferdinand, nu tocmai vindecat dupa povestea de iubire cu Elena Vacarescu, intodeauna m-am gandit prin ce drama sufleteasca a trecut. Pentru mine, Regina Maria, ramane cea mai REPREZENTATIVA FIGURA FEMININA din istoria noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai răzbunat cu potretul acestui gunoi retrograd comunistoid fascist Cristoiu.
      Regina Maria când se întorcea de la spital avea partea de jos a rochiei cenușie. Pentru că era plină de păduchi și se ducea zilnic la răniți ca o mama a națiunii. Ai dreptate! A fost o mare Regină și un desăvârșit om de stat. Se spune că ea îl împingea pe Ferdinand să nu cedeze, era educația ei de englezoaică.

      Ștergere