sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Zeul măcelului de Yasmina Reza Teatrul Mihai Eminescu Botoşani

Aceasta este a doua piesă propusă de teatrele din nord-estul Românie, de data asta Botoşani, după Suceava ieri. 
Spectacolul s-a desfăşurat în Sala Mare a teatrului Davila de la ora 19. 

Vizionând spectacolul am avut senzaţia deja vu. Pentru că verificând pe net mi-am amintit că această piesă a fost făcută film de către Roman Polanski sub numele Doamne ...ce măcel!
Este o comedie spumoasă, dar care dă de gândit. 
Totul porneşte de la un incident, Bruno fiul de 11 ani cuplului Veronique (Daniel Bucătaru) şi Michel Vallon (Ioan Creţescu) este bătut şi îi sparge doi dinţi Ferdinand, fiul cuplului Annette (Gina Pătraşcu-Zamfirache) şi Alain Reille (Valentin Popa).
Pentru a aplana conflictul familia Reille vine la cuplul Vallon. Aceştia din urmă sunt nişte oameni înţelegători şi acceptă rgretele cu condiţia ca Ferdinand să-i ceară scuze lui Bruno. 

Alain este un avocat de mari companii, reprezentând marea burghezie din Hexagon, arogant şi preocupat de o afacere care le-a explodat în faţă, un medicament produs de firma care l-a angajat are efecte secundare periculoase şi cazul a ajuns în media, iar Alain este presat să găsească soluţii. 
Cuplul Vallon este mai modest, el este negustor de articole casnice, ea este scriitoare şi intelectuală.

Dar lucrurile degenerează şi ajung aproape să se ia la bătaie, Bruno din victimă pare a fi el vinovatul, că nu l-a primit în gaşcă pe Ferdinand.

Între timp enervarea creşte pentru că  Alain insistă cu conversaţiile pe celular, care o duce la paroxism pe soia lui, Annete care reuşeşte să-i arunce în vaza cu apă telefonul celular făcându-l inutilizabil.

Dar finalmente toţi beau paharul de cognac bun al împăcării şi Alain să fumeze un trabuc oferit de Michel.

De fapt de ce Zeul măcelului? Pentru că Veronique este preocupată de Africa neagră, scrie o carte de spre nenorocirile războaielor civile cu măceluri oribile, care îi stârnesc admiraţia lui Alain.

Se vede că şi până oameni educaţi, cu un statut social superior pot să se comporte ca nişte sălbatici. 


Actorii au fost plini de vervă şi au primit aplauzele meritate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu