duminică, 24 iunie 2018

Filme despre Operaţiunea Entebbe
















Ieri am văzut un film 2018 despre Operaţiunea Entebbe. 

Această operaţiune despre care am urmărit-o la Europa Liberă, pentru că Ceauşescu era prietenul teroriştilor palestinieni. Este operaţiunea de kommando făcută de armata israeliană de eliberare a ostaticilor din avionul Air France Tel Aviv-Atena-Paris. Operaţiunea de capturare a avionului a fost facilitată de greva personalului de securitate de pe aeroportul din Atena. Terorişti erau doi germani un neamţ şi o nemţoaică din Fracţiunea Baader Meinhof şi doi  terorişti palestinieni din Frontul Popular de Eliberare a Palestinei a lui George Habbash, mult mai radicală decât OEP a lui Arafat. Teroriştii înarmaţi cu pistoale şi grenade au luat ostatici pe piloţi şi i-au obligat să zboare la Benghazi în Libia. Apoi au continuat zborul şi au aterizat la Entebbe în Uganda condusă atunci de Idi Amin un dictator extrem de sângeros. 

Teroriştii cereau în schimbul ostaticilor eliberarea unor palestinieni arestaţi în Israel. Guvernul israelian începe să negocieze cât şi guvernul francez căruia îi aparţinea avionul. Ca gest umanitar sunt eliberaţi şi trimişi în Franţa pasagerii care nu erau evrei, fiind reţinuţi şi pasageri care nu aveau paşaport israelian dar aveau nume evreieşti. 

Israelul organizează o operaţiune de eliberarea a ostaticilor care se aflau la 4000 de km depărtare de patrie. Operaţiunea includea deplasarea a 4 avioane Hercules C130   cu 100 de militari din forţele speciale conduşi de colonelul Jonathan Netanyahu, fratele actualului prim  ministru. Avioanele se vor realimenta în Nairobi, Kenia la întoarcere. În avion care va ateriza primul la Aeroportul Entebbe se afla şi un automobil Mercedes ca al lui Idi Amin să-i înşele pe terorişti.
Operaţiunea se desfăşoară cu succes, mor trei ostatici, comandantul operaţiunii Netanyahu şi toţi teroriştii. Restul ajung cu bine înapoi în Israel.

Aceasta este acţiunea extrem de spectaculoasă care pe mine m-a bucurat foarte tare la vremea aceea. 

Aşa că am văzut filmul 7 Days in Entebbe şi nu mi-a plăcut pentru că regizorul brazilian!? a băgat nişte scene de dans, pentru că unul din militarii tineri avea o prietenă dansatoare de dans modern. În plus cei care au făcut comentarii criticau că prea au umanizat pe terorişti, în special cei germani, dar şi că terorista era interpretată de o actriţă englezoaică cunoscută Rosamund Pike. 

Din acele comentarii am aflat că mai există un film de televiziune, mult mai vechi, făcut imediat după operaţiune chiar în 1976, Raid on Entebbe. Acest film are actori de primă mână, Peter Finch în rolul lui Itzak Rabin, Charles Bronson în rolul generalului Dan Shomron, comandantul general al operaţiunii Thunderbolt, Martin Balsam în rolul unui ostatic.

Acest film făcut rapid mi-a mers la inimă fiind mult mai autentic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu