sâmbătă, 24 august 2024

Libertate de Jonathan Franzen


 



Romanul lui Franzen Libertate este un roman masiv de 637 de pagini scrise mărunt. Așa cămi-a luat ceva timp să-l citesc. L-am început la finalul lui iulie și l-am terminat în vacanța de la Avrig și Ocna Sibiului pe la 18 august!

Este un roman al peripețiilor unei familii americane numite Berglund stabilite în Minnesota. Autorul nu respectă cronologia și reia acțiunea romanului cînd crede de cuviință.

Este povestea lui Patty și a lui Walter și a copiilor lor Joey și Jannice. Patty provine dintr-o familie de pe coasta de est, Jersey, oameni din upper middle class, mama ei, cu origini iudaice este deja om politic, iar tatăl este un bun avocat. Ea a fost căpitanul echipei de baschet din colegiul din Montana. Devine prietenă cu Eliza, o tâmpită drogată care este prietena/iubita lui Richard Katz, care este cântăreț de rock. Richard este prieten cu Walter, care se îndrăgostește de Patty și îi devine soț, cu toate că ea este în continuare atrasă de Richard. Au doi copii și Patty renunță la serviciu ca să-și crească copiii. Walter lucrează pentru 3M, mare firmă de de toate inclusiv scotch și altă bandă de lipit. Apoi trece la Mediu! Joey este foarte independent și se cuplează cu Connie pe când era licean, fiica lui Carol, vecina familiei Berglund, care se cuplase cu un red neck, care este republican, familia Berglund fiind democrați convinși. 

Joey pleacă în Est la universitate, pe chestii de business și ajunge să stea în cameră cu Jonathan, dintr-o familie bogată din Est. El are o soră mai mare pe Jenna, mai mare ca ei, o femeie superbă, de care Joey se îndrăgostește. El se însurase între timp cu Connie.  Și aici apare cea mai mai comică situație din roman, Joey înghite fără să vrea verigheta și ajunge cu Jenna în Argentina și acolo îl apucă căcarea care să elimine verigheta. Și el încearcă să recupereze verigheta fără să atingă căcatul, sau să-l apuce de parte curată, hahaha! Reușește în final scormonind prin tot căcatul să recupereze verigheta în timp ce Jenna vrea să intre in baie să-și ia niște tampoane! Finalul este trist, mărturisește că este însurat și renunță la frumoasa Jenna.

Pe de altă parte, Patty este atrasă fatal de Richard , care vine să ajută familia Berglund să aranjeze o casă de vară lângă un lac. Walter pleacă în Canada și Patty îl convinge să facă amor cu Richard. Chestia rămâne secretă până când Richard revine la familia Berglund, unde Patty are o discuție cu Richard cu care decide să rupă legătura. Și îi dă un manuscris cu relația ei cu Richard. Richard pleacă de la familia Berglund și îi lasă manuscrisul lui Walter. Walter îl citește, înnebunește și o alungă pe Patty. În acest timp Walter intră într-o afacere dubioasă ecologică, finanțată de firme de minerit cărbune. Teoria este că aceste firme distrug vârfurile dealurilor ca să scoată cărbune și ca acoperire inventează ONG-uri de protecție a naturii. În această firmă este ajuta de Talitha o tânără indiană care îl ajută în PR și de care se îndrăgostește Walter. Intră într-o relație toridă cu Talitha după ce o alungă pe Patty, dar Talitha este ucisă într-un accident auto. Walter dă de gol afacerile dubioase pseudo-ecologice și este dat afară și se retrage la casa de pe lac.

Și Joey republicanul intră și el în afaceri cu aceleași firme care făceau afaceri dubioase cu armata americană care ocupa Irakul în vremea lui Dabliu Bush. Reușește să se retragă la timp și începe o altă afacere prosperă.

În fine Patty forțează și revine la Walter.  Un final cu happy end!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu