joi, 14 februarie 2019

Vă plac Gershwin și Brahms?


Cam sub acest motto a stat concertul din această seară de la Filarmonica Pitești.in. Pentru că prima piesă din acest concert a fost Concertul pentru pian și orchestră în fa major de George Gershwin.

Acest concert are o poveste interesantă, pentru că el urmează succesului înregistrat de Gershwin în 1924 cu Rapsodie în blue.  Acest prim concert pentru pian este inspirat tot din muzica originală americană de jazz. 
L-a scris la sfârșitul anului 1925 și a avut același succes fiind inclus în coloana sonoră a filmului de mare succes Un american la Paris.
Mie îmi place mult jazzul și americanii, așa că m-am bucurat să ascult acest concert.
Alexandra Bouariu
Solista concertului a fost tânăra și talentata pianistă Ruxandra Boariu.  La pupitru orchestrei Filarmonicii Pitești s-a aflat un oaspete obișnuit dirijorul Alexandru Iosub. 
Interpretarea concertului a fost aplaudată copios și Ruxandra Boariu a oferit un bis tot din Gershwin.

A urmat apoi Simfonia a doua a lui Brahms. Iată că dacă săptămâna trecută am audiat Simfonia întâia a aceluiași compozitor și acum pe cea de-a doua. Bietul Brahms nici în această simfonie nu scapă de umbra marelui Beethoven. Unii critici au spus că șși această simfonie are ca sursă de inspirație Simfonia a 6-a Pastorala de Beethoven.
Orchestra condus de Alexandru Iosub a reușit să redea frumusețea acestei simfonii și artiștii au primit vii aplauze.


Un comentariu: