vineri, 22 februarie 2019

Ioana Voicu Arnăuțoiu propune un eveniment artistic special


Proiectul artistic muzical propus de doamna Ioana Voicu Arnăuțoiu se numește Muzica românească - de la Rapsodiile române la cântece de pustiu.
Acest proiect a cuprins pe lângă muzica unor din compozitorii români exilați și un film documentar Compozitorii și securitatea realizat de Monica Tănase.
 
Ioana Voicu Arnăuțoiu
În preambul doamna Ioana Voicu Arnăuțoiu a prezentat date privind trei mari compozitori români scoase din arhivele fostei securității aflate în posesia CNSAS.  
Eugen Dumitrescu & Corina Răducanu
Au fost date privindu-l pe marele nostru compozitor național George Enescu, mort în exil, fugit să scape de ciuma comunistă. Apoi de marele compozitor și profesor Mihail Jora, tracasat mereu de securitate pentru a da dovezi de atașement față de regimul comunist.  Aș spune că Mihail Jora este modelul exemplar de ceea ce a însemnat boierimea română, este descendentul uneia din cele mai vechi și distinse familii boierești moldovene, a fost un erou al Marelui Război de Reîntregire, un compozitor creator al liedului și baletului modern românesc. Ca profesor la vegheat la formarea marelui pianist Dinu Lipatti. Nu a făcut nicio concesie regimului comunist având foarte mult de suferit. Ca să ne dăm seama de statul lui Jora trebuie să amintim că era cumnat cu Grigore Gafencu, ministru de externe și amabasadorul României în URSS în momentul 22 iunie 1941 și văr cu George Enescu.
Ioana Voicu Arnăuțoiu & Manuela Giosa 
Alt artist de mare calibru a fost dirijorul și compozitorul Constantin Silvestri. A dirijat prima punere în scenă a operei Oedip a lui Enescu la prima ediție a Festivalului George Enescu. În 1959 a emigrat în Marea Britanie fiind creatorul orchestrei simfonice din Bournemouth. Fuga  din raiul comunist i-a adus condamnarea și confiscarea averii, colecție de tablouri nerecuperată nici azi. 

După acest moment am audiat Rapsodia Română op.11 nr.2 interpretată la pian la patru mâini de cuplul Corina Răducanu & Eugen Dumitrescu.
A urmat Sonata pentru vioară și pian de Constantin Silvestri în interpretarea violonistei Ioana Voicu Arnăuțoiu și a pianistei Manuela Giosa.
Programul a continuat cu cu Jocuri populare din Transilvania op 4. nr.1 de Constantin Silvestri la pian la patru mâini a a cuplului Corina Răducanu& Eugen Dumitrescu.
Doamna Manuela Giosa a interpretata apoi Cîntece de pustiu de Constantin Silvestri. 
Programul s-a încheiat cu Rapsodia Română op.11 nr.1 interpretată la pian la patru mâini de cuplul Corina Răducanu & Eugen Dumitrescu.

Spectacolul a fost dedicat lui Silvestri pentru care mâine 23 februarie comemorăm 50 de ani de la dispariția sa.

După acest moment muzical am avut ocazia să vizionăm filmul documentar Compozitorii și securitatea realizat de Monica Tănase. Sunt prezentat secvențe de arhivă cu George Enescu, Constantin Silvestri, Mihail Jora și marele dirijor Gogu Georgescu ca și mărurii din arhiva securității privind pe acești mari artiști. 
Împreună cu distinsele artiste
În final am felicitat-o pe doamna Arnăuțoiu pentru acest proiect și am remarcat precizarea de râsu-plânsu a Administrației Fondului Cultural Național AFCN că acest proiect nu reprezintă poziția AFCN.
Cine o fi reprezentând pe AFCN?  Hai să nu dăm nume, că suntem la un act cultural artistic, dar și o rememorare dureroasă. 
Pentru că personaje precum Mihail Jora ar trebui să fie un reper moral ce ar trebui popularizat într-o vreme când impostura a ajuns o referință. 

Un comentariu:

  1. Pentru doamna Ioana Voicu Arnaoutoiu am o mare admiratie si un respect deosebit! Marius Bazu

    RăspundețiȘtergere