vineri, 16 septembrie 2022

The Capture seria nr. 2 - un serial despre deep fake


The Capture
a fost serialul care m-a surprins foarte tare. Este despre manipularea prin imagine. A apărut și seria a doua transmisă la BBC. Ce mă surprinde este că pentru prima serie s-a datat 2017, dar s-a transmis la BBC în 2019, iar seria a doua făcută în 2019 s-a transmis acum în 2022.

Personajul principal al seriei a doua este Isaac Turner (Papa Essiedu), ministrul securității în cadrul Home Office - Ministerul de interne al UK.  Turner este nigerian african căsătorit cu o femeie albă care a avut o carieră politică spectaculoasă. Este desemnat pentru analiza unui sistem de recunoaștere facială și câștigătorul este o firmă chinezească. Turner este tentat să respingă oferta pentru că China este un potențial adversar. Și dintr-o dată pornesc un șir inexplicabil de deep fakes. Invitat de Kadija Khan, prezentatoare vedetă a BBC, emisiunea este înlocuită de hackeri care îl pun într-o postură jenantă pe Turner cu declarații rasiste de la un negru! În acest mod proiectul firmei chinezesc cade. Cine-i interesat? Pare că sunt firmele americane de IT!

Și pe fir intră DCI Rachel Carey, prezentă și în seria precedentă. Ea lucrează acum pentru antiterorismul britanic într-o divizie condusă de DSU Gema Garland. Rachel bănuiește că se fac manipulări teribile și se înregistrează diverse evenimente. Rachel află că divizia antitero este în posesia unui program Correction care produce deep fakes manipulatoare de imagini. 

Un anume Gregory Knox, CEO de la o firmă de analiză politică și IT, implicat în proiectul firmei chineze este salvat de la ucidere de un detectiv care este rănit și apoi ucis, prieten al lui Rachel. Totul pare de neînțeles, este o atmosferă de tensiune și frică! 

Rachel depistează figura unui dintre asasinii detectivului, iar Knox îl revelează ca un agent rus! 

Inclusiv programul Vanguard al diviziei antitero este piratat și se apelează la Frank Napier, omul CIA care a fost implicat în porcăriile din seria primă. 

Frank Knox este în posesia unui program care manipulează imagini și poate determina opțiunile politice ale alegătorilor pe baza datelor din rețelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, etc. El îi demonstrează lui Turner că ei au fost cei care au manipulat deep fake și îi propun să devină cei care îi aranjează traseul politic. 

Rachel depistează manipulările lui Knox și vrea să-l aresteze, dar asasinii  vin să o ucidă și pe ea. Rusul este împușcat ca să arate că rușii sunt implicați de celălalt asasin, omul CIA se pare? Pentru că Rachel este capturată și adusă la sediul CIA din Londra. Aici sub conducerea șefei lui Rachel, Garland o operațiune deep fake, un interviu luat lui Turner de către Kadija Khan, care să-l stopeze pe Turner. Knox simte pericolul și fuge și totul ia o turnură complet surprinzătoare. 

Serialul este un avertisment cum pot fi folosite rețelele de socializare în scopuri manipulatoare extrem de periculoase. De fapt am mai citit un roman cu Jason Bourne tot pe această temă.

Acest serial arată cât de buni sunt britanicii să facă seriale thriller.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu