luni, 19 august 2019

The New Girl de Daniel Silva

Acest nou roman de Daniel Silva se bazează pe wishful thinking, foarte trist de altfel, că între Israel și Arabia Saudită se poate ajunge la o înțelegere, care ar putea detensiona Orientul Mijlociu. 

Sunt elemente care ar putea încuraja apropierea dintre aceste state, pe baza teoriei în care dușmanul dușmanului meu îmi poate fi prieten. Pentru că pentru Arabia Saudită și Israelul au un inamic comun, Iranul!

Romanul se bazează pe tendințele reformiste al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, în roman Khalid Bin Mohamed.

Romanul acesta este absolut nou, apărut pe 29 iulie anul curent. 

Am citit romnul său anterior, penultimul House of Spies  
și am constatat că apar personaje din acest roman. Ca toți autorii de best sellers Silva scrie un roman pe an.
Romanele lui sunt de acțiune, cu spioni.
The New Girl este al 19 roman din seria Gabriel Allon.

Gabriel Allon este șeful spionajului israelian, temutul Mossad. Acest serviciu are excelente relații cu CIA american, cu MI6 britanic și cu DGSE francez. 

În acest roman prințul Khalid îi cere ajutorul lui Allon să o găsească pe fiica sa Reema, care a dispărut de la școala din Elveția unde studia sub un pseudonim, cum că ar fi fiica unui bogat afacerist egiptean.

De fapt răpitorii îi cer ca în schimbul eliberării fiicei să renunțe la succesiune la tron. 
Prințul Khalid făcuse ceva reforme, dar la ordinul său se pare că este ucis un jurnalist extrem de critic la adresa politicilor sale, inspirat din tragedia jurnalistului saudit Khashoggi. 

În acțiunea de a o găsi în afacere este implicată și curatoarea de la Metropolitan Museum New York, Sarah Bancroft, care lucrase pentru CIA și devenise consiliera de artă a prințului Khalid. Prin ea se produce contactul între prinț și Allon.

Allon dă de urma fiicei se ajunge la înțelegere să se facă schimbul, în urma renunțării la tron a lui Khalid în favoarea unchiului Abdullah. Acesta era frate vitreg al regelui Arabiei Saudite, era un bețiv și un curvar, dar când preia succesiunea devine un adversar al oricăror reforme. Cea mai neplăcută chestiune este că Abdullah fusese cumpărat de Rusia, juca în favoarea lor și de fapt răpirea fusese pusă la cale de SVR serviciul de spionaj rus. 
Dar și această eliberare a fiicei Reema era de fapt un atentat, fiica fusese îmbrăcată înt-o centură explozivă. Ideea era ca în momentul în care Khalid și Allon se vor apropia ea să sară în aer împreună cu cei doi. Allon presimte în ultimul moment capcana, dar Reema moare distrusă de bombă. 

Allon pune la cale răzbunarea. Pentru acest lucru el cooperează cu MI6. Acesta era aproape distrus de fuga Rebbecăi Manning, șefa Biroului MI6 din New York care lucra pentru spionajul rus. În fapt Rebbeca era fiica faimosului spion Kim Philby. Ei depistează un agent MI6 care lucra pentru ruși și trimit prin acesta că de fapt prințul Abdullah, unchiul lui Khalid era agent MI6, fiind acum invitat în vizită oficială în Marea Britanie, prima după numirea sa ca prinț moștenitor. 

Abdullah este otrăvit de o agentă SVR cu ajutorul unui miliardar rus, prietenul lui Abdullah care-l cumpărase pe acsta să lucreze pentru ei. Otrăvirea se face cu un lichid radioactiv. Aici este o aiureală. Într-adevăr Litvinenko a fost omorât cu poloniu radioactiv prin ingerare, dar în roman se exagerează că miliardarul și agenta se contaminează fără a ingera lichidul radioactiv.
Acțiunea ete revelată de oficialii britanici, țarul Rusiei este într-o situație foarte jenantă, iar cea care instrumentase acțiunea Rebecca Manning este în pericol să fie eliminată de SVR. 

Abdullah moare în Arabia Saudită și Khalid redevine prinț moștenitor care îi promite lui Gabriel continuarea reformelor, dar cu prudență.

Romanul este scris cu talent, te plimbă prin toată lumea, este antrenant și merită citit în tren, avion, sau autocar când ești în vacanță.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu