În seara de 15 februarie am avut plăcerea să audiem un concert lecţie
susţinut de dirijorul vâlcean Florin Totan. Concertul a coincis cu ziua de
naştere a maestrului. Am fost primul care i-am urat "La Mulţi Ani!"
ca la sfârşitul spectacolului întreaga sală să-i cânte "La Mulţi Ani cu
Sănătate".
Maestrul Totan este
un discipol al lui Celibidache şi maniera sa de dirijat este puternic
influenţată de a marelui dirijor, după cum remarca amicul Sandu C.
Florin Totan ne-a
încântat cu uverturile marelui muzician italian Giacomo Rossini dar la fiecare
uvertură din operele lui Rossini ne-a prezentat personalitate acestuia, maniera
de compoziţie în crescendo a uverturilor sale, pasiunile sale gastronom şi gourmet lăsând gustului rafinat
turnedoul Rossini din muşchi de vită şi pathe de fois gras!
Florin Totan |
Rossini a fost un
prodigios compozitor de opere din genul belcanto, a scris 39 de opere până la
40 de ani, după care izvorul creativ a încetat brusc şi nu a mai scris nimic
semnificativ până la moarte. Este influenţat de Haydn şi Mozart ce i-a adus
porecle de il tedeschino - micul neamţ!
Programul a inclus
uverturile la operele:Bărbierul din Sevilla,
Semiramida, Italianca în Alger, Cenuşăreasa,
Coţofana hoaţă şi în final ca bis
uvertura la Wilhelm (Guglielmo) Tell.
Lumea a aplaudat cu
entuziasm interpretarea de excepţie a orchestrei Filarmonicii Piteşti conduse
de Florin Totan.
Turnedo Rossini se face in trei tigai in care se prajesc simultan in unt ,1-trufe feliate,2-ficat de gasca si 3-muschi de vita.Se monteaza,in ordinea 3,2,1 si se asezoneaza cu un sos brun.Nu se prepara asa in Romania pentru ca trufele ca si tuica nu sunt servite in restaurante n avand acte de provenienta!!!
RăspundețiȘtergere