vineri, 20 noiembrie 2015

Radu Gheorghe sau Ucenicul vrăjitor

Radu Gheorghe
Mulţi amatori de muzică visează să ajungă să dirijeze o orchestră.
Pentru actorul Radu Gheorghe acest vis a ajuns o realitate. În seara de 10 noiembrie la Filarmonica Piteşti orchestra a fost dirijată de Radu Gheorghe, este adevărat că la locul concert-maestrului ca primă vioară se află dirijorul Radu Gheorghe. Din colaborarea lor şi a orchestrei Filarmonicii Piteşti a ieşit un spectacol inedit.
Radu Gheorghe a mărturisit că s-a inspirat din show-ul lui Danny Kaye, mare actor comic de la Hollywood. 
Muzica aleasă a fost de largă respiraţie, de concert popular ce a amintit de Concertul de Anul Nou de la Viena.
Pasajele muzicale interpretate cu tragere de inimă de către orchestra piteşteană au fost întrerupte de gagurile actorului mim Radu Gheorghe.
Am urmărit astfel  polcile lui Johann Straus jr. Noua Polcă Pizzicato, La Vânătoare, Tunete şi fulgere, sau a lui Josef Straus, Polca Annei
Constanţa Filip
Cu contribuţia Constanţei Filip s-a interpretat şi Polca Fierarului cu o nicovală şi două ciocane. S-a mai cântat şi Toreadorii din Carmen de Bizet.
Finalul primei părţi a fost o melodie de Lennon, Mac Cartney.
După pauză s-a început cu faimosul Bolero al lu Ravel, unde actorul a găsit o tânără din sală care a intrat perfect în rol de dansatoare dar şi pe doamna Rucăreanu de la categoria senioare în retragere.
S-a mai cântat Uvertura la Liliacul de Strauss jr, Marşul din Aida de Verdi, un country song Pops Hoe-Down, Adagio din Simfonia Destinului de Beethoven şi pasaje din Rapsodia română nr. 1 a lui Enescu. Aici putea totuşi să lipsească scălâmbăiala cabotină a lui Radu Gheorghe.
S-a mai cântat şi faimoasa Simfonie a Despărţirii de Haydn în care instrumentiştii părăsesc pe rând orchestra. Se pare că această parodie muzicală a scris-o Haydn dedicând-o lui mecena prinţul Eszterhazy care uitase să plătească instrumentiştii orchestrei.  
Actorul este dotat cu calităţi de muzician aşa că având peruci au cântat la viori împreună Vivace din Dublul Concert de Bach Radu Gheorghe şi Tiberiu Oprea, lucru care arată o educaţie muzicală a actorului.  
În final ca la Viena s-a cântat Marşul Radetzky în care lumea bate din palme. 

A fost o seară reuşită şi mărturisesc că de mult nu am mai râs atât de mult!

Un comentariu:

  1. "...scălâmbăiala cabotină a lui Radu Gheorghe" te-a facut totusi sa razi mult?! personal il admir pe RG si munca lui pt reusita unor asemenea spectacole!

    RăspundețiȘtergere