sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Festivalul Internaţional de Teatru de Studio Ediţia XIX - Animalul acest om ciudat

Piesa din această seară pe care am văzut la studioul Liviu Ciulei are titlul Animalul acest om ciudat scrisă de Mircea M Ionescu, dramaturg descoperit târziu, care a fost prezent şi la reprezentaţie.
Ionel Cugia şi Otilia Pescariu
Cel mai interesant este că această piesă a fost pusă în scenă în Serbia, dar în Banatul Sârbesc la Vârşeţ, de teatrul STERIIA, secţia românească şi l-am urmărit în limba română!
Pot spune de la început că nu am detectat accente în rostirea actorilor sau regionalisme şi m-am bucurat că românii acolo pot vorbi o română curgătoare. 
 
Scena ligheanului
Piesa este o parabolă destul de poetică privind pe copii bolnavi SIDA.
 Monica Baldovină Cugle şi Otilia Pescariu
Femeia în blugi (Otilia Pescariu) se luptă pentru existenţa unui spital în care mai sunt 18 copii/adolescenţi bolnavi de această boală necruţătoare. Demersurile sale nu au ecou la autorităţi, ministrul sănătăţii, primul ministru (Ionel Cugia). În scena confruntării cu premierului cu fata în blugi, regizorul Iulian Ursulescu, aminteşte o scenă celebră din D'ale Carnavalului a lui Lucian Pintilie realizată la Bulandra pe la sfârşitul anilor 60. Acolo în prima scenă Iordache (interpretat de  Ştefan Bănică), ajutorul lui Nae Girimea  se spală pe picioare şi-şi bagă degetul arătător printre degetele de la picioare, după care acesta aruncă conţinutul ligheanului spre spectatori, lumea ferindu-se de stropi, evident ligheanul este gol! Aici ligheanul are apă, iar actorul pregetă dacă să azvârle spre spectatori apa.
 Monica Baldovină Cugle, Otilia Pescariu, Neda Grubişa şi Aneta Gaşpăr
În piesă mai apare personajul din administraţie (Monica Baldovină Bugle), apoi doi bolnavi, unul în scaunul cu rotile (Neda Grubişa) şi fata cu chitară (Aneta Gaşpăr). Spectacolul are ritm este însoţit de o muzică de ambient ameninţătoare. Actorii sunt convingători, cu toate că Otilia Pescariu mi s-a părut cam prea patetică, dar poate aşa i-a cerut rolul şi regizorul. Ionel Cugia are naturaleţe unui mafiot ajuns ministru, sau chiar prim ministru, iar Monica Baldovină Cugle este excelentă în administraţia obtuză tipic românească. Pentru că ambientul piesei este România dea zi, prim ministrul Ionel Cugia acoperindu-se cu un imens tricolor care îi foloseşte de prosop pentru şters picioarele.

Un spectacol reuşit şi antrenant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu